Redactie lokaal 0 reactie(s) di 07 december 2021, 2:47

Deze voetbalploegen gingen voetbaltenoren PSV en Ajax vooraf

Ajax is opnieuw heel goed aan de competitie begonnen en staat momenteel aan de leiding. Het wist onder andere te winnen van FC Groningen, PEC Zwolle, N.E.C. en Vitesse. Al vier keer wist Ajax met minstens vijf goals verschil te winnen. Cambuur kreeg zelfs negen tegendoelpunten te verwerken. Iedere bookmaker voorspelt dat Ajax zich dit jaar opnieuw tot de winnaar van de Eredivisie zal kronen. Ajax is net als PSV meestal wel een van de grote kanshebbers op de kampioenenschaal. Zo gaat het al langer, maar in lang vervlogen tijden wisten ook andere ploegen het kampioenschap te winnen.

Andere Amsterdamse club wint de Eredivisie
De voorbije twee edities, het coronajaar buiten beschouwing gelaten, was het ook Ajax die de landstitel mocht vieren. De eerdere seizoenen wisselden PSV en Ajax deze eer af, terwijl AZ, FC Twente en Feyenoord na de millenniumwisseling elk een keer de landstitel in de wacht wisten te slepen. Ook voor de millenniumwisseling ging het er op een soortgelijke manier aan toe. We moeten al terugkeren tot het seizoen 1963/1964 om nog eens een andere ploeg het kampioenschap te zien winnen.

Het was de voormalige Amsterdamse betaaldvoetbalclub AFC DWS (Amsterdamsche Football Club Door Wilskracht Sterk) dat toen kampioen werd. Het speelde de thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion aan het Stadionplein in Amsterdam. Dit stadion werd aanvankelijk ontworpen voor de Olympische Zomerspelen van 1928. Voor de liefhebbers van leuke weetjes: AFC DWS is meteen ook de laatste kampioensploeg zonder rood in de kleuren.

Sparta Rotterdam werd kampioen en scoort ook in Europa
In het seizoen 1958/1959 was het dan weer Sparta Rotterdam die landskampioen werd, nadat het een jaar eerder de KNVB Beker had gewonnen. Deze betaaldvoetbalclub werd in 1888 opgericht en is de oudste club in het Nederlandse betaald voetbal. Dankzij het behalen van de titel mocht Sparta Rotterdam aantreden in de Europacup I. Nooit eerder zou een Nederlandse club zo ver in dit toernooi doorstoten. Het schakelde toen verrassend de Schotse landskampioen Rangers uit, terwijl de thuiswedstrijd nog met 2-3 werd verloren. Ruim duizend Nederlandse supporters waren toen naar het Inbrox Stadium in Glasgow afgezakt.

VV DOS en Tonny van der Linden scoren aan de lopende band
Het succes van Sparta Rotterdam kwam voor velen als een verrassing. Een jaar eerder leed Sparta Rotterdam namelijk nog een aantal pijnlijke nederlagen. Tegen VV DOS (Door Oefening Sterk), dat in het seizoen 1957/1958 landskampioen werd, werd zelfs met 1-7 verloren. Dat VV DOS landskampioen werd, had het onder andere te danken aan Tonny van der Linden. Hij scoorde in het kampioensjaar maar liefst 27 keer in 32 wedstrijden. Uiteindelijk zou hij twaalf seizoenen voor VV DOS spelen en 209 keer scoren. Ook voor het Nederlands elftal scoorde hij zeventien keer.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons