Redactie zakelijk 0 reactie(s) di 01 maart 2022, 2:06

Geld besparen als je ziek wordt? Zo doe je dat!

Laatst bijgewerkt: dinsdag 22:09 uur

Wanneer je ziek wordt en je niet meer kunt werken, gaat jouw inkomen automatisch een stuk omlaag. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens jouw ziekte geld kunt besparen, zodat je niet in de financiële problemen komt? Wij zetten hier wat tips voor je op een rijtje waar je op kunt letten, van het afsluiten van een goede zorgverzekering van Univé tot het opstellen van een maandelijks budget.

Dekking voor zorgkosten
Wanneer je door gezondheidsredenen tijdelijk of geheel niet kunt werken, is het belangrijk dat je de juiste zorg krijgt. Om er zeker van te zijn dat je niet voor onverwachte zorgkosten komt te staan, is het slim om een zorgverzekering af te sluiten met een goede dekking. Zo zijn er ook verschillende aanvullende pakketten die je af kunt sluiten voor extra zorg, zoals een tandartsverzekering, of een pakket voor alternatieve zorg, die handig kunnen zijn om op extra zorgkosten te besparen. Neem de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar door om te zien wat er allemaal onder de dekking valt.

Bereken je budget
Om geld te kunnen besparen, is het handig om te weten hoeveel geld je per maand minstens nodig hebt. Maak via Excel een simpele lijst aan, met alle vaste lasten die je maandelijks hebt. Hierin zet je alle maandelijkse uitgaven op een rijtje, zoals de kosten voor huur, gas en elektriciteit, water, telefoon, internet, reiskosten en zorgverzekering. Reken daarnaast uit hoeveel je kwijt bent aan boodschappen en eten en je ziet meteen hoeveel geld je per maand minimaal nodig hebt. 

Bespaar op abonnementen
Nu je weet hoeveel geld je maandelijks minimaal nodig hebt om jouw vaste lasten te kunnen betalen, kun je goed zien of er zaken zijn waar je op kunt besparen. Heb je bijvoorbeeld abonnementen lopen op bladen, kranten of digitale diensten waar je wel even zonder kan? Maak een handig overzicht van alle losse uitgaven naast jouw vaste lasten en kijk wat er hiervan opgezegd kan worden.

Recht op zorgtoeslag
Wanneer je minder verdient, dan kun je in aanmerking komen voor toeslagen. Denk bijvoorbeeld aan huur- en zorgtoeslag, maar ook op kwijtschelding van gemeentelijke belastingen. Door het aanvragen van toeslagen en kwijtscheldingen kun je jouw inkomen op een eenvoudige manier aanvullen. Ben je benieuwd waar jij recht op hebt? Vraag bij jouw gemeente na welke regelingen je aan kunt vragen. Als je veel zorgkosten hebt omdat je blijvend ziek bent, dan kan je bijvoorbeeld zorgtoeslag aanvragen. Controleer ook bij de Belastingdienst of je voor toeslagen in aanmerking komt.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.