Redactie cyber 0 reactie(s) di 22 februari 2022, 17:21

Goudkleurige Kalashnikov in beslag genomen bij verdachte van witwassen en phishing

Laatst bijgewerkt: dinsdag 17:21 uur
AMSTERDAM – Het Cybercrimeteam van de politie heeft een woning in Uithoorn doorzocht en de bewoner aangehouden. De man wordt o.a. verdacht van witwassen, het versturen van phishing e-mails (zogenaamd afkomstig van buitenlandse banken) en het ontwikkelen van phishing websites.

Rechercheurs en digitale experts van het Cybercrimeteam hebben de woning van de man in Uithoorn doorzocht en mobiele apparaten en gegevensdragers in beslag genomen voor onderzoek. Ook werd een goudkleurige replica-Kalashnikov in beslag genomen.

Daarnaast is er beslag gelegd op een aantal zeer dure horloges (met een geschatte totaalwaarde van 65.000 euro), 5000 euro aan cash geld, een Mercedes en waardevolle collectors-items, zoals speciale Pokemonkaarten met een geschatte waarde van 11.000 euro. De politie onderzoekt de mogelijkheid om deze goederen als crimineel vermogen aan te merken en af te pakken. Het afpakken van crimineel geld is namelijk een belangrijk onderdeel van de strijd tegen criminaliteit. Geld is de drijfveer, het motief en de opbrengst van bijna alle criminaliteit. Met het afpakken van crimineel verkregen vermogen worden criminelen op een plek geraakt die hen pijn doet, namelijk in de portemonnee.

Verdachte
De man werd op 1 februari aangehouden. Hij zit nog vast. Omdat hij tot vandaag in alle beperkingen zat, is de aanhouding niet eerder gemeld.

Wat is phishing?
Phishing, het vissen naar iemands gegevens, is een vorm van digitale oplichting. Het gebeurt via e-mail, WhatsApp en sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze hun bank- of andere inloggegevens prijs geven.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.