Geld lenen
Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) ma 12 september 2022, 19:14

Hier moet jij op letten wanneer je geld wilt lenen

Steeds meer mensen kiezen ervoor om geld te lenen. Niet omdat ze voornemens zijn een enorme uitgave te doen, maar vaak simpelweg omdat ze het allemaal even niet meer kunnen betalen. Dit kan zijn omdat je bijvoorbeeld door ziekte bij de deur bent komen te zitten, maar uiteraard ook wanneer je voor onvoorziene kosten komt te staan bijvoorbeeld het kapot gaan van je auto. Kortom, allerlei redenen om ervoor te kiezen om geld te lenen. Is geld lenen dan slecht? Nee, absoluut niet! Uiteraard is het fijner om bepaalde uitgaven uit eigen zak te kunnen betalen, maar soms is het zelfs vanuit zakelijk oogpunt verstandiger om geld te lenen, dan iets te bekostigen met je eigen financiële middelen. Ben jij voornemens om geld te gaan lenen? Let dan op de volgende punten.

Zorg dat je duidelijke afspraken maakt

Afhankelijk van waar en van wie je geld leent, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Kies je ervoor om geld te lenen bij een bank, dan zal hier vaak in goed overleg heel veel mogelijk zijn. Houd er alleen wel rekening mee dat wanneer je geld gaat lenen bij een bank, je hierover rente betaald. Kies je ervoor om geld te lenen bij familie of vrienden, dan is het natuurlijk ook heel goed mogelijk dat ze je dit rentevrij ter beschikking willen stellen. Wel is het vooral bij vrienden of familie extra van belang om duidelijke afspraken te maken over het terugbetalen van de lening. Zo voorkom je dat er een vervelende situatie kan ontstaan.

Weet hoeveel je kunt lenen

De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt is, hoeveel kan ik lenen? Logisch, want vaak maak je op basis daarvan een keuze of het voldoende is ja of nee. Stel je kunt een bedrag van maximaal 25.000 euro lenen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto, maar deze auto kost 30.000 euro, dan kun je ervoor kiezen om de laatste 5000 euro zelf te bekostigen wanneer mogelijk, maar je kunt er ook voor kiezen om voor een andere auto te gaan. Zorg dus allereerst dat je inzichtelijk hebt hoeveel je kunt lenen, zodat je met deze informatie uiteindelijk aan de slag kunt.

Kun je boetevrij aflossen?

Wanneer je een lening afsluit, dan betaal je deze gedurende een bepaalde periode terug. Je betaalt naast het geleende bedrag uiteraard ook de rente terug, zodat je binnen de afgesproken periode alles keurig hebt voldaan. Toch kan het zijn dat je besluit om wat voor reden dan ook meer te willen aflossen, zodat je eerder van je schuld af bent. Uiteraard ontzettend fijn, maar vervelend genoeg is dit niet in alle gevallen mogelijk. Het kan heel goed zijn dat je voor het vervroegd aflossen van je lening een boete moet betalen. Dit heeft te maken met het feit dat de geldverstrekker bij vroegtijdige aflossing een deel van de vooraf ingecalculeerde rente misloopt. Zorg er dus voor dat je dit bij het aangaan van een lening helder hebt, zodat je eventueel bij het vroegtijdig aflossen niet voor een verrassing komt te staan.

Deel dit artikel

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

0
Wat vind jij? Laat een reactie achter!x