Logo 112Amsterdam

Redactie landelijk 0 reactie(s) di 01 februari 2022, 20:00

Hoeveel CO-melders heb jij nodig? Doe de test en stop CO-vergiftiging

Laatst bijgewerkt: dinsdag 1 feb 2022 om 22:12 uur

Koolmonoxide, je ruikt, proeft en ziet het niet. Het kan leiden tot een CO-vergiftiging die niet altijd direct herkenbaar is, omdat het veelal griepachtige verschijnselen geeft. Of erger: niet voor niets wordt CO een sluipmoordenaar genoemd.

Elk jaar overlijden er in Nederland naar schatting 5 tot 10 mensen en worden honderden mensen in het ziekenhuis behandeld als gevolg van een CO-vergiftiging. Daarom is het belangrijk dat je de symptomen van een CO-vergiftiging snel herkent. Maar wat zijn die symptomen?

Symptomen
De symptomen van een CO-vergiftiging lijken erg op griepklachten: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voel je je verward, slaperig en je krijgt een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg. Ook wanneer iemand langere tijd in een ruimte is waar niet zoveel koolmonoxide vrijkomt kunnen mensen lichamelijke klachten, maar ook psychische klachten ontwikkelen. Dit noemen we een chronische koolmonoxidevergiftiging. Bloedonderzoek kan duidelijkheid geven of iemand is blootgesteld aan koolmonoxide. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is, dan kunnen een paar simpele vragen helpen: Worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar zijn de klachten begonnen?

Controleer
Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding van een verbrandingstoestel, bijvoorbeeld een CV-ketel, geiser, kachel/haard, gasboiler of aggregaat. Om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen is het daarom allereerst van belang om de technische installatie of ander verbrandingstoestel en het afvoerkanaal aan te laten leggen door een vakman. En dit jaarlijks te laten onderhouden (of om de twee of maximaal drie jaar). Erkende installateurs die ketelonderhoud doen, plakken een sticker op de cv-ketel nadat ze het hebben schoongemaakt en de werking hebben gecontroleerd. De sticker ‘Gecontroleerd’ is hét bewijs dat je het komend seizoen weer kunt vertrouwen op jouw cv-ketel. Slecht werkende verbrandingstoestellen zijn de meest voorkomende oorzaak van koolmonoxidevergiftigingen in woningen.

Ventileer
Voor een goede verbranding heb je voldoende zuurstof nodig. Daarom is het van belang dat in de ruimte waar het toestel zich bevindt voldoende wordt geventileerd. Laat 24/7 de ventilatieroosters of een raam op een kiertje open staan.

Alarmeer
Ook wanneer een installatie of andere bron goed wordt geplaatst, onderhouden wordt en er dagelijks voldoende wordt geventileerd kan het toch misgaan. Daarom het advies om in iedere ruimte met een verbrandingstoestel een koolmonoxidemelder te plaatsen. Deze slaat alarm als er een direct gevaar voor de gezondheid is.

Hoeveel CO-melders heb jij nodig?
Wilt u weten hoeveel CO-melders u in huis nodig heeft? Doe de test op www.co-wijzer.nl.

112Winkel
Kijk in onze 112Winkel voor een Koolmonoxide detector met 10 jaar sensor. De detector wordt geleverd door onze geselecteerde partner.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.