Redactie cyber 0 reactie(s) do 17 maart 2022, 15:29

Mannen uit Weest en Hilversum opgepakt voor grootschalige handel in privégegevens

Laatst bijgewerkt: donderdag 15:29 uur
WEEST / HILVERSUM – De politie heeft twee mannen aangehouden voor de grootschalige handel in privégegevens, zogenoemde leads. Een 23-jarige man uit Weesp werd dinsdagavond in zijn woning aangehouden. De tweede verdachte, een 19-jarige man uit Hilversum, werd woensdagochtend aangehouden in zijn woning.

Cybercrime
De handel in privégegevens is lucratief en de zogenoemde leads worden later gebruikt bij verschillende vormen van oplichting, zoals bankhelpdeskfraude of bijvoorbeeld vriend-in-noodfraude. Door de aangekochte privégegevens weten criminelen erg veel over hun beoogde slachtoffers. Dat maakt de kans dat hun oplichtingspraktijken slagen aanzienlijk groter. Ook kunnen de gegevens worden misbruikt voor identiteitsfraude of stalking. Bij de gegevens die worden verhandeld varieert het van namen en telefoonnummers tot zelfs bankgegevens of een BSN.

Grote hoeveelheid data
Het duo uit de provincie Noord-Holland is dus aangehouden voor de verkoop van leads en daarmee de grootschalige handel in privégegevens. De politie kwam de twee door berichten via een chatdienst – waar vraag en aanbod samenkomt – op het spoor. In de woningen van de verdachten zijn diverse gegevensdragers aangetroffen en in beslag genomen. Na eerste onderzoek is er al een grote hoeveelheid data aangetroffen. De gegevensdragers worden nog verder onderzocht.

Omvangrijk onderzoek
De aanhoudingen komen voort uit een omvangrijk onderzoek van het Cybercrime Team Oost-Nederland. Dat team bestaat inmiddels enkele jaren en richt zich met tientallen specialisten heel specifiek op cybercriminaliteit. Iedere politie-eenheid heeft zo’n team. Het aantal cybercrimezaken stijgt de afgelopen jaren immers explosief. ‘Het leek echt alsof ik de bank aan de lijn had’, horen rechercheurs bijvoorbeeld vaak van slachtoffers. Dat is ook niet gek, gezien de enorme voorkennis die criminelen kunnen kopen. Slachtoffers vragen we dan ook om altijd aangifte te doen.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.