Logo 112Amsterdam

Redactie gemeentebericht 3 reactie(s) vr 08 oktober 2021, 18:01

Oud en nieuw in Amsterdam zonder vuurwerkoverlast

Laatst bijgewerkt: maandag 27 nov 2023 om 17:05 uur

AMSTERDAM – Oud en nieuw in Amsterdam moet een feest worden waar de stad samen het begin van een nieuw jaar viert. Maar zonder de overlast en incidenten die worden veroorzaakt door vuurwerk. Daarom is het vanaf de aankomende jaarwisseling verboden om consumentenvuurwerk af te steken in de stad.

Voor veel mensen hoort vuurwerk wel echt bij de jaarwisseling en daarom organiseert Amsterdam dit jaar op meerdere plekken in de stad alternatieven: een feestelijke en bijzondere nieuwjaarsviering op het Museumplein en een aantal professionele vuurwerkshows verspreid over de stad.

Meerderheid
Een meerderheid van de Amsterdammers heeft genoeg van de overlast die vuurwerk met zich meebrengt en is voorstander van een afsteekverbod voor consumentenvuurwerk. Daarom heeft de gemeenteraad in het voorjaar van dit jaar besloten om het afsteken van vuurwerk in de stad te verbieden. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is hierop aangepast. De afgelopen jaarwisseling gold vanwege de coronamaatregelen al eenmalig een landelijk afsteek- en verkoopverbod voor vuurwerk.

Verkooppunten
Ondanks dat het mogelijk is om vuurwerk te kopen op de daarvoor ingerichte verkooppunten, mag consumentenvuurwerk dus niet meer worden afgestoken in de stad Amsterdam. Voor veel Amsterdammers is het nieuw dat afsteken van consumentenvuurwerk niet is toegestaan in Amsterdam. Binnenkort begint een informatiecampagne met aandacht aan de alternatieven die we dit jaar organiseren.

Museumplein
Amsterdam organiseert dit jaar een bijzondere stedelijke nieuwjaarsviering op het Museumplein. Deze locatie is goed bereikbaar is voor de Amsterdammers, en kan veilig en coronaproof worden ingericht. Maar het plein toch groot genoeg is om plek te bieden aan een flink aantal bezoekers. Bovendien is het Museumplein een mooi decor voor een spectaculair nieuwjaarsfeest. Op het plein is niet alleen een vuurwerkshow te zien. Samen met het uitgaansleven en festivalmakers wordt er een muzikaal programma georganiseerd dat vanaf 22.00 uur te zien is. Om klokslag middernacht is er een licht- en lasershow, professioneel vuurwerk en zijn er optredens.

Stadsdelen
Het college en de gemeenteraad willen aan Amsterdammers ook in hun eigen buurt of stadsdeel een alternatief bieden voor het afsteken van vuurwerk. Daarom is het voornemen om dit jaar in ieder stadsdeel één professionele vuurwerkshow te organiseren. Daarnaast is er subsidie beschikbaar om initiatieven voor nieuwjaarsvieringen van Amsterdammers mogelijk te maken. De gemeente wil Amsterdammers de komende jaren een steeds grotere rol geven in de vieringen rond oud en nieuw. Jongeren vormen hierbij een specifieke doelgroep.

Balans
Voor de vuurwerkshows en de initiatieven van bewoners en ondernemers hangt nog altijd veel af van de dan geldende coronamaatregelen. Samen met de handhavende diensten kijken we naar een goede balans tussen voldoende aanbod en beheersbaarheid. Extra vieringen in de stad kunnen er ten slotte ook toe leiden dat er een groter beslag wordt gelegd op de capaciteit van de diensten.

Landelijk vuurwerkverbod
Amsterdam blijft zich met andere gemeenten inzetten voor een landelijk verbod op consumentenvuurwerk. Niet alleen met het oog op de handhaving maar ook in de groei naar een nieuwe traditie. Daarom zetten we ons samen met anderen gemeenten ook in voor een landelijk verbod.

Reacties

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.