Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 11:41:52 13178 Rit 141031 Amsterdam Meibergdreef 1105AZ Post Amc Prio Middel Eenheid | Ambulance 13-178

Ambulance 13-178

zondag 16 december 2018

Archief

Automobilist A9 aan verwondingen overleden

Gemaakt: Vrijdag, 27 juli 2018 22:14

AMSTERDAM - De 83-jarige automobilist die rond middernacht op de A9 tegen een pijlwagen is aangereden is vanochtend aan zijn verwondingen overleden. Bij de aanrijding waren geen andere voertuigen betrokken. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak.

 

In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 juli reed de man uit Amstelveen bij wegwerkzaamheden op een pijlwagen van Rijkswaterstaat. Deze pijlwagen stond op een rijstrook die was aangeduid met een rood kruis. De bestuurder was de enige inzittende van de auto.

Hitte maakt plaats voor regen, hagel en onweer

Gemaakt: Zaterdag, 28 juli 2018 08:27

NEDERLAND - Hemelwater en een einde aan de extreme hitte. En het kan zelfs behoorlijk gaan spoken.

 

Zaterdag wordt het bewolkt en trekt de wind wat aan vanuit het zuiden. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien met windstoten rond 60 km/uur, hagel en veel neerslag in korte tijd. De waarschuwing geldt van 13.00 tot 16.00 uur.

 

Gladheid

Het verkeer moet vandaag ook rekening houden met gladheid als het gaat regenen. Dat heeft te maken met vuilresten die zich hebben opgehoopt op de wegen, doordat het zo lang droog was. "Als de vuilresten zich mengen met regenwater, kan een gladde laag op het asfalt ontstaan", aldus Rijkswaterstaat.

 

Na zaterdag volgt een week met 'mooie zomerse temperaturen', zonneschijn en af en toe wat wolken of een enkele bui.

Schietincident in de Beethovenstraat

Gemaakt: Maandag, 30 juli 2018 18:10

AMSTERDAM - In een horecagelegenheid aan de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid heeft op 30 juli omstreeks 14.50 uur een schietincident plaatsgevonden. Daarbij is één persoon ernstig gewond geraakt.

 

De politie is op zoek naar één voortvluchtige verdachte.

Slachtoffer schietpartij Beethovenstraat overleden

Gemaakt: Dinsdag, 31 juli 2018 11:18

AMSTERDAM - Het slachtoffer van het schietincident in een horecagelegenheid aan de Beethovenstraat, een 62-jarige man uit Amsterdam, is vannacht aan zijn verwondingen overleden. De man is een bekende van politie/justitie. Het rechercheonderzoek door de politie gaat onverminderd voort. De dader is nog voorvluchtig.


Het schietincident vond plaats op maandag 30 juli 2018 rond 14.50 uur. De dader schoot gericht op de 62-jarige man en rende daarna naar buiten de Beethovenstraat op. Op de vermoedelijke vluchtroute - Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat en Memlingstraat - vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, vuurwapen, zwarte laptoptas, handschoen en een wit/blauw kledingstuk. Deze zijn in beslaggenomen ten behoeve van het onderzoek. Bij de zoektocht zette de politie een helikopter en een speurhond in. Ter hoogte van de Memlingstraat raakte de speurhond het spoor van de mogelijke dader kwijt.

 

In de media verscheen een bericht dat het slachtoffer in het bijzijn van een baby was neergeschoten. Op het terras bevond zich wel een gezelschap met een baby. Het schietincident vond binnen plaats. Voor zover bij de politie bekend hoorde het slachtoffer niet bij dit gezelschap.

 

Getuigenoproep
De politie sprak diverse getuigen in en buiten de horecagelegenheid. Getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken of mensen die informatie hebben kunnen contact opnemen met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Komende dagen opnieuw heet weer, hitteplan actief

Gemaakt: Vrijdag, 03 augustus 2018 16:07

NEDERLAND - Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio's voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

 

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

 

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.


Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

 

Maatregelen tegen de zon en de hitte
• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 

Tips, advies en hulp nodig?
Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt.

Zakkenrollers Westermarkt op heterdaad betrapt

Gemaakt: Zaterdag, 04 augustus 2018 19:40

AMSTERDAM - De politie hield aan het begin van deze zaterdagavond in de omgeving van de Westermarkt op heterdaad een zakkenroller aan. Vrijdagavond 3 augustus liepen vijf zakkenrollers tegen de lamp. De politie kon de gestolen eigendommen weer teruggeven aan de gedupeerden.


Het doelgroepenteam van de politie is actief om zakkenrollers op heterdaad te betrappen. Het valt de agenten op dat de bezoekers van de Pride niet altijd even zorgvuldig met hun telefoons en andere spullen omgaan.

 

Snel gezien, snel gejat
Evenementen zijn geliefd bij zakkenrollers. Het is gezellig druk in de stad en mensen staan dicht op elkaar. Dit is de ideale situatie voor zakkenroller om – vaak ongemerkt – hun slaag te slaan en er vervolgens ongezien vandoor te gaan. De politie zet samen met partners onder het motto: 'Snel gezien, snel gejat' alles op alles om de strijd met zakkenrollers aan te gaan.

Agressieve man moet nog 24.000 euro schadevergoeding betalen

Gemaakt: Zaterdag, 04 augustus 2018 22:30

AMSTERDAM - De politie heeft zaterdag 4 augustus een 40-jarige man aangehouden op verdenking van mishandeling van een agente en het beletten, belemmeren en beledigen van de politie. De man stond niet toe dat de politie een woning betrad in de Ortheliusstraat waar volgens een melding een vechtpartij gaande was. Hij stond gesignaleerd voor een gevangenisstraf en een te betalen schadevergoeding van 24.000 euro.


Rond 17.45 uur krijgt de politie een melding dat er een vechtpartij gaande was in de woning. Ter plaatse aangekomen blijven twee mannen in de deuropening staan, zodat de politie niet naar binnen kan. In eerste instantie is getracht om de mannen te bewegen om de politie wel binnen te laten, zodat zij in de woning hulp kunnen verlenen. De 40-jarige man blijft de agenten tegenhouden en slaat op een gegeven moment de agente en geeft haar een gooi, waarbij zij een lichte verwonding aan haar arm oploopt.

 

Gevangenisstraf en schadevergoeding
De man is aangehouden en als hij in de boeien zit dan begint hij de politieagenten te beledigen. Bij onderzoek in de woning treffen ze twee mannen aan die in goede gezondheid verkeren. In de woning treft de politie wel een ploertendoder aan, die zij in beslag nemen. De verdachte, zonder vaste woon en verblijfplaats, is overgebracht naar het bureau. Daar blijkt dat hij nog 21 dagen gevangenisstraf open heeft staan en een schadevergoeding moet betalen van 24.000 euro in een andere zaak waarin hij is veroordeeld.

700 km file tijdens Zwarte Zaterdag in Frankrijk

Gemaakt: Zondag, 05 augustus 2018 15:30

Vakantiegangers onderweg naar het zuiden van Frankrijk en Spanje hadden volgens de ANWB tijdens Zwarte Zaterdag maximaal 5 uur vertraging. Vorig jaar stond er op deze dag in augustus 857 kilometer file.

 

Zoals verwacht stonden er gisteren al vroeg lange files op de A6/A7/A9 Lyon-Orange-Spaanse grens, de A71 en de A75 door het centraal Massief en de A10 Parijs-Tours-Bordeaux-Spaanse grens. In totaal stond er om 12.30 uur 700 kilometer file in Frankrijk.

 

Ergste drukte vermijden
Wie de ergste drukte op de weg wilde vermijden deed er goed aan om zaterdag pas na 10.00 uur uit Nederland te vertrekken. Nog beter is het om pas vandaag op weg te gaan. Via een alternatieve route door Frankrijk naar het zuiden (de A20, de A71) helpt ook.

Toename wielrenners zorgt voor drukte en ergernis op fietspaden

Gemaakt: Zondag, 05 augustus 2018 16:00

NEDERLAND - Wielrennen is booming, vroeger ging wielrennen om tijdsbesteding, tegenwoordig veel meer om de prestatie. Het aantal wielrenners groeit niet alleen maar er wordt ook sneller gereden. Door de opkomst van apps kan je sportprestaties bijhouden en delen op social media. Wielrennen wordt ook steeds populairder onder vrouwen.

 

Ergernis

Door rood rijden, afval laten slingeren, agressief inhalen en op kop te hard rijden; gedrag waar fietsend Nederland zich aan stoort. Er is een klein groepje wielrenners dat zich niet gedraagt zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de wielrenner. De NTFU Wielersportbond spoort via de campagne 'De Echte Wielrenner laat van zich horen' wielrenners aan om anderen aan te spreken op hun gedrag.

 

Gedrag bespreekbaar maken
Voor de NTFU is het lastig het gedrag van wielrenners op afstand bij te sturen. Dat kun jij veel beter zelf door een ander aan te spreken op gedrag. Om je daarbij te helpen hebben ze een animatie ontwikkeld waarin een aantal ongewenste situaties wordt getoond.

 

Maak het verschil!
Deel dit artikel via social media en start een discussie over gedrag onder je fietsmaten. Hiermee kun je een positieve bijdrage leveren aan het imago van jou als wielrenner: De Echte Wielrenner laat van zich horen, jij toch ook?

Traumahelikopter-piloot George Stallen [video]

Gemaakt: Zondag, 05 augustus 2018 16:52

NEDERLAND - Als jij zegt 'voormalig militair wordt traumahelikopter-piloot en vliegt artsen in opperste concentratie naar zware ongevallen om levens te redden', zeg ik 'held'. Niet George Stallen, op wie die beschrijving van toepassing is. "Ja oké, zo zien mensen ons misschien", zegt hij als je erop aandringt, "maar zo voelen we ons niet – en dan praat ik namens alle piloten. Het is gewoon ons werk." Toch kan je niet anders dan onder de indruk zijn, als hij enthousiast vertelt over een landing op zo'n verschrikkelijk smal bruggetje over een Amsterdamse gracht. Dan wordt er weleens een fiets omver geblazen, of er sneuvelen wat bloempotten die als sier dienstdeden op een balkon. "Maar dat wordt achteraf altijd netjes afgehandeld hoor." Dat je het even weet.

 

"Natuurlijk wil je thuis ook nog weleens iets vertellen over bijzondere inzetten, maar dat gaat zeker niet in details."

 

Onder de vlag van de marine leerde George, inmiddels 47 jaar oud, helikopters besturen. Iets dat hij vervolgens van 1994 tot 2010 heeft gedaan. In dat jaar maakte hij de overstap naar ANWB-MAA (Medical Air Assistance), waar hij achter het stuur van de traumahelikopter kroop. Daar geniet 'ie zo mogelijk nog meer van, alleen al omdat hij die bak dus op de meest rare en krappe plekjes moet zien te parkeren. Lekker uitdagend, noemt hij dat. Dan is er natuurlijk dat andere aspect: levens redden.

 

"Ik ben blij met dat stukje maatschappelijk nut, dat geeft me enorm veel voldoening. Eraan bijdragen dat het leed dat mensen overkomt verminderd wordt. We kunnen niet voorkomen dat er ongelukken gebeuren, maar we kunnen wel de hulp bieden die soms zelfs voorkomt dat iemand overlijdt."

 

Tussen het moment dat George voor het eerst in een helikopter stapte en nu, werd hij tot drie keer toe trotse vader – twee zoons en een dochter. Of die kinderen ook een beetje trots zijn op hun vader: "Och, dat weet ik niet hoor", nuchter maar met een hardnekkige glimlach op het gezicht, "ze vragen soms wel of ik bij ze op school een presentatie over de traumahelikopter wil komen geven." En hoe dat 's avonds aan de eettafel gaat? "De kinderen willen nog weleens vragen wat er allemaal gebeurd is, wat mensen overkomen is. Natuurlijk wil je thuis zelf ook vertellen over bijzondere inzetten, maar dat gaat zeker niet in details."

 

"Je kan jezelf gaan afvragen of je je kinderen nog wel op de trampoline moet laten spelen."

 

George blijft er over het algemeen nuchter onder. Tijdens een dienst schakelt hij dan ook moeiteloos van totale ontspanning naar opperste concentratie. Na een melding binnen twee minuten in de helikopter en klaar om te gaan, is het streven. Maar die ritjes gaan je niet altijd in de koude kleren zitten. "Ongevallen met kinderen blijven je elke keer weer aangrijpen", vertelt hij. Dan ben je inderdaad toch ook gewoon een vader. "Je moet met dit werk dan ook wel oppassen dat je niet te beschermend wordt. Als je vliegt voor een kind dat verkeerd terecht is gekomen tijdens het trampolinespringen, kan je jezelf gaan afvragen of je je kinderen nog wel op de trampoline moet laten spelen. Tegelijkertijd weet je dat het ook al fout kan gaan als je over straat loopt en tijdens een val net met je hoofd op een stoeprand terechtkomt. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daar sta ik elke keer weer van te kijken."

 

"Als je iemand met spoed naar het ziekenhuis hebt gevlogen en diegene komt zes weken later langs om je te bedanken, dan geeft dat een verschrikkelijk goed gevoel."

 

"Ja, je komt een hoop ellende tegen", gaat hij verder. Gelukkig zijn de teams – tijdens een dienst een piloot, verpleegkundige en arts – hecht. "Elke inzet wordt met het team goed nabesproken – hoe heeft iedereen het ervaren? Het is goed om daar met elkaar over te praten, zodat je de ellende niet allemaal mee naar huis neemt." Genieten doen ze met z'n allen dan weer extra bij een goede afloop. Op die momenten wordt George nog nét iets blijer van zijn werk en de brede glimlach op z'n gezicht nog net iets breder: "Natuurlijk loopt het niet altijd goed af, maar als je iemand met spoed naar het ziekenhuis hebt gevlogen en diegene komt zes weken later langs om je te bedanken en die helikopter nog eens te bekijken – dat geeft een verschrikkelijk goed gevoel."

 

Meer weten over ANWB Medical Air Assistance? Klik HIER

Vluchttende winkeldief in de kraag gevat

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 16:10

AMSTERDAM - Gisteravond heeft een winkeldief tot tweemaal toe geprobeerd de dans te ontspringen.

 

Bij een winkel in de Niersstraat viel de man erg op. Hij stopte allerlei etenswaren in het enige kledingstuk dat hij aan had. Hij was enkel gekleed in een korte broek. Het winkelpersoneel besloot hem hierop aan te spreken. De man rende vervolgens de winkel uit. Iets verder op in de straat hield hij zich op.

 

Via 112-oproep was de politie snel ter plaatse gekomen en zagen de man, die aan het opgegeven signalement voldeed, zitten. Toen zij de man hadden medegedeeld dat hij was aanhouden, sprong hij op en vluchtte voor de tweede maal. De man was echter geen partij voor onze biker, die ook op deze melding was afgekomen. De biker haalde de man in en beval hem te stoppen. De man gaf zich toen uiteindelijk gewonnen.

 

De verdachte is, naast de winkeldiefstal, ook onttrekking aan zijn aanhouding ten laste gelegd. De verdachte zit nog vast voor nader onderzoek.

Bootdieven IJburg aangehouden dankzij hulp helikopter en politieboot

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 16:19

AMSTERDAM - Afgelopen nacht om 02:30 uur hoorde een oplettende bewoner geluiden vanaf de boot van haar buren. Zij wist dat die op vakantie waren en was dus meteen alert. Toen de boot weg voer belde zij meteen de politie.

 

Na enige tijd zoeken zagen agenten van de politieboot de gestolen boot met daders er op varen bij het Gooimeer. Maar zij raakten de boot helaas ook weer snel kwijt. De inmiddels opgeroepen politiehelikopter deed ook zijn best en na enig speurwerk zagen zij de boot liggen onder de Hollandse Brug. Snel daarna konden de verdachten (33 en 31 jaar) worden aangehouden. Zij zitten inmiddels vast in het cellencomplex.

 

De boot wordt teruggegeven aan de eigenaar.

Tijdens Amsterdam Pride 17 zakkenrollers aangehouden

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 16:52

AMSTERDAM - Het aantal aangiften van o.a. zakkenrollen tijdens de Amsterdam Pride 2018 is minder dan in voorgaande jaren. Desondanks hield de politie 17 zakkenrollers aan. In het afgelopen weekend zijn in totaal 38 verdachten aangehouden voor uiteenlopende feiten. In vier gevallen is aangifte gedaan met betrekking tot LHBTI gerelateerde zaken. De politie heeft deze zaken in onderzoek.


Het doelgroepenteam van de politie hield 25 verdachten aan, waaronder 17 zakkenrollers en 1 straatrover. Naast de 17 zakkenrollers hield de politie ook verdachten aan voor mishandeling (6), overige diefstallen (8), varen onder invloed (4), overtredingen APV (2) en het niet tonen van een identiteitsbewijs.


Het doelgroepenteam dat zich in burger tussen het publiek begaf, legde zich vooral toe op het observeren van zakkenrollers en andere dieven. Het team hield o.a. een groep van vier verdachten aan, die in het bezit waren van meerdere (gestolen) telefoons en bankpassen. Ondanks dat er vier politieagenten bij aanhoudingen licht gewond zijn geraakt was de sfeer tijdens de (Canal)Pride gemoedelijk.

 

Minder aangiften
Dit jaar bedroeg het aantal aangiften van uiteenlopende zaken 122. Vorig jaar waren dat er 300. De ervaring leert dat het aantal aangiften in de loop van de week nog kunnen oplopen. De politie kijkt na afloop tevreden terug op het verloop van het evenement. Er is veel tijd gestoken in de voorbereiding en samenwerking met de gemeente en organisatie. Door de inzet van de vele politiemensen, beveiliging en Toezicht & Handhaving is een belangrijke bijdrage geleverd aan het feestelijk verloop van deze Pride.

Schennispleger voor deur van woning aan het Willem Mulierhof

Gemaakt: Maandag, 06 augustus 2018 17:10

AMSTERDAM - De politie is op zoek naar een man die zich maandagochtend 6 augustus rond 07.00 uur schuldig zou hebben gemaakt aan schennispleging bij een woning aan het Willem Mulierhof.

 

De man belde maandagochtend aan bij de woning van een bejaarde dame. De vrouw dacht de deur te openen voor een glazenwasser en zij werd bijzonder onaangenaam verrast toen bleek dat het om een man ging die zichzelf leek te bevredigen. De man is heel kort in de woning geweest. Daarna is hij er rennend vandoor gegaan in de richting van de Van Karnebeekstraat. De politie is op zoek naar de man. Hij heeft die ochtend mogelijk al langer in de buurt rondgelopen. Van hem is het volgende signalement bekend:

 • Blanke man
 • Tussen de 1.65 en 1.70 meter lang
 • Rond de 50 en 60 jaar oud
 • Grijs/blond haar
 • Hij droeg een licht beige petje en een katoenen broek tot op de knieën
 • Hij sprak Nederlands, mogelijk met een heel licht Duits accent

 

Indien mensen de man gezien hebben of zij hem herkennen aan het signalement, dan komt de politie graag met hen in contact. Informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844.

Ontdek in de zomervakantie de wereld van politie, brandweer en ambulance

Gemaakt: Dinsdag, 07 augustus 2018 00:41

ALMERE - In de zomervakantie - 14 juli t/m 2 september 2018 - is er bij PIT in Almere van alles te beleven, vooral voor families met kinderen! Op een zomerse dag naar het museum? Dat kan bij PIT!

 

Blus bijvoorbeeld een brandje met een brandslang of boek een rondvaart over het Weerwater met de historische blusboot Jan van der Heyde II. Elke dag is er iets anders te beleven! Ontdek de wereld van politie, brandweer en ambulance met het hele gezin. PIT is in de zomervakantie gesloten op maandag. Gezinnen kunnen gebruik maken van een kortingstarief.

 

Ontdek met de klas de wereld van politie, brandweer en ambulance

PIT is het nationaal veiligheidsmuseum waar je de wereld van de politie, brandweer en ambulance kan beleven! Leerlingen ontdekken spelenderwijs wat hulpdiensten doen voor onze samenleving en wat zij zelf kunnen doen voor veiligheid.

 

Blus een brandje als de brandweer, regel het verkeer als een klaar-over, los een misdaad op als de politie of speur naar bijzondere museumschatten! Voor alle groepen van het basisonderwijs heeft PIT een passend programma dat aansluit op de kerndoelen.

 

Een educatief programma is kosteloos, maar dient wel vooraf gereserveerd te worden. Voor meer info kijk op: www.pitveiligheid.nl/educatie

Amsterdammer (25) gewond bij schietpartij aan Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost

Gemaakt: Dinsdag, 07 augustus 2018 16:41

AMSTERDAM - Op maandagavond 6 augustus rond 23.00 uur vond er een schietincident plaats aan Kleiburg in Amsterdam-Zuidoost. Hierbij is een 25-jarige Amsterdammer gewond geraakt.

 

De politie stelde meteen een onderzoek in en hield in de nabije omgeving twee Amsterdammers aan van 18 en 29 jaar. De verdachten zitten in volledige beperkingen. Dit betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. De politie doet onderzoek naar hun betrokkenheid bij het schietincident.

 

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. De recherche is op zoek naar specifieke informatie over voertuigen die rondom dit tijdstip zijn gezien of zijn weg gereden. Heeft u info voor de recherche? Neem dan contact op via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

DNA-match bij verdachte van twee verkrachtingen

Gemaakt: Dinsdag, 07 augustus 2018 16:58

AMSTERDAM - In het onderzoek naar twee verkrachtingen uit 2012 en 2014 blijkt sprake van een dna-match met een 30-jarige verdachte. De verdachte stond de afgelopen jaren internationaal gesignaleerd en werd medio juli van dit jaar aangehouden op een Franse luchthaven. Hij is inmiddels uitgeleverd en zit vast.


De man wordt ervan verdacht in augustus 2012 een vrouw te hebben verkracht in het Sloterpark. Hij wordt er eveneens van verdacht in 2014 in het Vondelpark opnieuw een vrouw te hebben verkracht. Uit aangetroffen sporen kon een dna-profiel worden samengesteld.

 

Bij de intensieve zoektocht naar de dader vinden zedenrechercheurs van de Amsterdamse politie onder meer aanknopingspunten op sociale media en voert het onderzoek naar het buitenland. Er wordt een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd, maar het duurt tot afgelopen zomer voor het tot een daadwerkelijke aanhouding leidt. Als de verdachte naar Rusland wil vliegen om het WK te bezoeken, maakt hij een tussenstop op een Franse luchthaven, waar hij wordt aangehouden. Na uitlevering naar Nederland is zijn dna afgenomen. Vanuit het NFI is inmiddels de bevestiging gekomen dat zijn dna overeenkomt met de sporen van de verkrachtingen uit 2012 en 2014.

Verdubbeling van aantal natuurbranden door droogte

Gemaakt: Woensdag, 08 augustus 2018 16:23

NEDERLAND - Een lange periode van droogte ligt achter ons. Een inventarisatie van Brandweer Nederland onder de 25 regio's toont aan dat er in de maanden juni en juli van dit jaar 2811 branden zijn geweest als direct gevolg van de droogte. Dat is meer dan een verdubbeling: vorig jaar waren er in dezelfde maanden 1213 natuurbranden.

 

Goede voorbereiding en samenwerking met natuurbeheerders
De brandweer was goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Er zijn meerdere preventieve maatregelen getroffen. Zo wordt er in tegenstelling tot de afgelopen jaren nog in de maanden juli en augustus gevlogen met surveillancevliegtuigjes en was er extra controle door politie en boswachters. Er zijn de voorgaande jaren al op verschillende locaties in de natuur extra waterputten gecreëerd om snel aan water te kunnen komen. In alle grote natuurgebieden liggen calamiteitenroutes waardoor hulpdiensten snel ter plekke kunnen komen.

 

Verkenningsvliegtuig Charly

De brandweer speurt vanaf donderdag tijdelijk niet meer vanuit vliegtuigjes naar natuurbranden op de Veluwe. Door de verwachte regenval daalt het risico op natuurbranden. Het einde van een recordreeks.

 

Voorkom natuurbranden

Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Is er brand in de natuur en weet je niet welke kant je uit moet? Loop dan niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.

Let op! Hackers stelen salaris

Gemaakt: Woensdag, 08 augustus 2018 16:44

NEDERLAND - Hackers hebben een nieuwe manier gevonden om mensen geld afhandig te maken: ze stelen het salaris van werknemers. De Fraudehelpdesk heeft naar eigen zeggen al „een aantal meldingen" ontvangen.

 

Werkt u op de salarisadministratie? Wees dan alert als u per mail een verzoek krijgt het salaris van een medewerker op een ander rekeningnummer te storten. Dat zou het rekeningnummer van een oplichter kunnen zijn! Als de hr-afdeling het rekeningnummer aanpast komt de salarisbetaling kinderlijk eenvoudig op de rekening van de criminelen terecht. Als het slachtoffer informeert waar zijn salaris blijft, krijgt hij te horen dat hij toch een nieuw rekeningnummer had.

 

De fraude kwam aan het licht toen verschillende werknemers geen salaris ontvingen en hierover bij de administratie navraag deden. Daar bleek dat zij zelf een mail zouden hebben gestuurd met het verzoek het salaris op een ander rekeningnummer te storten. In alle gevallen bleek het mailaccount van de werknemer gehackt.

 

Advies
In de afgelopen jaren hebben enkele tientallen datalekken plaatsgevonden bij grote bedrijven zoals LinkedIn, Yahoo en Dropbox.

 

Via de site Have I been Pwned kunt u kijken of uw gegevens zijn gelekt. Blijkt hieruit niet dat uw inloggegevens zijn gestolen, is dat geen garantie dat uw inloggegevens en wachtwoord(en) niet in handen van criminelen zijn gevallen.

 

Vermoedt u dat uw mailaccount is gehackt? Verander dan onmiddellijk de wachtwoorden van uw mailaccount en alle andere accounts, zoals uw bank, webshops en dergelijke. Gebruik hiervoor het liefst een wachtwoordmanager. Deze dient u dan wel weer te beveiligen met een sterke wachtwoordzin.

Regen en zware windstoten verwacht; bel enkel 112 bij acuut gevaar!

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 15:58

NEDERLAND - Het KNMI heeft voor vanavond Code Oranje afgekondigd. Hevige buien trekken vandaag over met kans op onweer en veel neerslag in korte tijd. Ook kunnen bomen of takken op spoor en bovenleiding waaien. Storingsploegen van ProRail staan paraat om het spoor zo snel mogelijk vrij te maken. Check voor vertrek je reisplanner.

 

Code Oranje

Code oranje betekent officieel: Wees voorbereid. Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.

 

Hoe is het weer bij jou? Stuur ons je weerfoto's!

 

Wat te doen bij extreem weer

 • Blijf op de hoogte van de weersverwachting.
 • Zorg ervoor dat er altijd een deken, een warme jas en een fles water in je auto ligt.
 • Als je ergens naartoe gaat, neem dan een mobiele telefoon en oplader mee.
 • Blijf bij een weeralarm thuis.
 • Moet je toch de deur uit, neem dan voldoende voedsel, water, dekens, warme kleding en een mobiele telefoon mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route.
 • Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is. Dit om de hulpdiensten niet te overbelasten.

 

Wat te doen bij schade door extreme weersomstandigheden?

 • Bel bij acuut gevaar of twijfel altijd 112.
 • Bij schade aan de openbare ruimte kun je je gemeente bellen.
 • Schade aan je eigen woning of terrein? Ruim het zelf op of bel een gespecialiseerd bedrijf.

Matras in brand in woning Amsterdam Zuidoost

Gemaakt: Donderdag, 09 augustus 2018 18:02

AMSTERDAM - In een woning aan de Papendrechtstraat in Amsterdam Zuidoost is donderdagmiddag om 16.30 uur brand ontstaan in een matras. De matras is door bewoners zelf naar buiten gebracht.

 

Eén persoon is door ambulancepersoneel nagekeken in verband met rookinhalatie. De oorzaak van de brand is onbekend.

Getuigenoproep overval op horecagelegenheid aan Cruquiusweg

Gemaakt: Vrijdag, 10 augustus 2018 17:00

AMSTERDAM - In de nacht van zaterdag 4 augustus op zondag 5 augustus vindt een overval plaats bij een horecagelegenheid aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost. Drie mannen stappen rond 01.30 uur de horecagelegenheid binnen. Tijdens de overval loopt een klant zwaar lichamelijk letsel op. De recherche neemt deze zaak dan ook hoog op en is op zoek naar getuigen.

 

Later die nacht wordt aan de Marinierskade een scooter aangetroffen. De politie heeft het sterke vermoeden dat deze scooter een directe link heeft met de overval. De recherche is daarom op zoek naar getuigen die mogelijk één of meerdere personen bij de scooter hebben gezien die nacht of in de vroege ochtenduren van zondag 5 augustus, andere informatie of beeldmateriaal hebben met betrekking tot deze scooter. Tevens spreekt de politie graag met andere getuigen en / of mensen die relevante informatie over deze zaak hebben.

 

Weet u meer? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Klachten over geluidsoverlast na zoekactie met politiehelikopter

Gemaakt: Zondag, 12 augustus 2018 17:24

NEDERLAND / HILVERSUM - Afgelopen vrijdagnacht is er een verdachte aangehouden terzake voorbereidingshandelingen voor het plegen van een woninginbraak. De 23 jarige man uit Hilversum had even daarvoor geprobeerd samen met 2 anderen een woning gelegen aan de Albert Neuhuijslaan open te breken.


Na een lange zoektocht met ondersteuning van de politiehelikopter is er 1 verdachte aangehouden. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen. De politie de buurtbewoners bedanken voor de snelle melding.

 

Geluidsoverlast
De politie krijgt regelmatig klachten over de politiehelikopter dat deze geluidsoverlast veroorzaakt. Zo ook nu bij deze actie. De politie probeert altijd de overlast zo veel mogelijk te beperken, maar soms is het even niet anders.

 

Wat doet de politieheli boven mijn huis?
De piloot bepaalt de hoogte van het toestel aan de hand van de omstandigheden, die noodzakelijk zijn voor het slagen van de politie-inzet. Hoeft deze niet laag te vliegen dan kiest de piloot een hoogte die minder overlast oplevert. Een politieheli mag voor het vervullen van de politietaak afwijken van de wettelijk minimumvlieghoogte. Politiepiloten volgen de best mogelijke training in binnen- en buitenland om in moeilijke en bijzondere omstandigheden veilig te vliegen.

 

Politiehelikopters vliegen te vaak uit voor kleine misdrijven

In de regel worden de politieheli's alleen ingezet bij zogeheten High Impact Crimes (HIC's), zoals woninginbraken, straatroven en overvallen. In de praktijk assisteren de helikopters ook bij kleinere misdrijven. Ook worden de politiehelikopters ingezet op basis van data-analyses. Als bijvoorbeeld uit politiegegevens blijkt dat er in Den Haag relatief vaak op vrijdagavond tussen 21.00 en 23.00 uur wordt ingebroken, surveilleren de helikopters op die tijdstippen boven de stad.

 

Wat vind jij? Mag de politiehelikopter jou uit je slaap houden? Doe mee aan onze poll op de voorpagina!

Twee verdachten aangehouden na gewapende beroving Legmeerstraat

Gemaakt: Zondag, 12 augustus 2018 19:40

AMSTERDAM - In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus zijn twee mannen aangehouden die ervan worden verdacht iemand diezelfde nacht onder bedreiging van een vuurwapen te hebben beroofd op de Legmeerstraat in Amsterdam-Zuid.

 

Rond 02.55 uur kwam de melding binnen dat op de Legmeerstraat iemand het slachtoffer was geworden van een beroving. Drie mannen zouden gedreigd hebben met een vuurwapen en sloegen vervolgens in een auto op de vlucht. Van deze auto was een kenteken bekend en het kenteken werd in de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition) geplaatst. Een paar uur later, rond 05.15 uur, scande de ANPR een voertuig met dit kenteken. Agenten snelden zich naar de locatie en spotten de auto. De achtervolging werd ingezet en op een gegeven moment stopte de auto opeens. Een van de inzittende vluchtte te voet weg. De man kon in de omgeving van de Baden Powellweg worden aangehouden. Bij de aanhouding zijn waarschuwingsschoten gelost.

 

Onderzoek en getuigen
De politie doet onderzoek naar de beroving. Heeft u iets gezien of gehoord wat het onderzoekteam verder kan helpen? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Getuigenoproep beschieting winkelpand Amsterdam-West

Gemaakt: Maandag, 13 augustus 2018 16:50

AMSTERDAM - In de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus is een zij-ingang van een winkelpand aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam-West beschoten. De politie zoekt getuigen van dit incident.

 

Rond 04.40 uur komen meldingen binnen dat er meerdere schoten zijn gehoord in de omgeving van de Johan Huizingalaan. Agenten gaan ter plaatse en treffen aan de zijkant van een winkelpand aan de Johan Huizingalaan, gelegen aan de Comeniusstraat, verschillende inslagen aan. Niemand raakt gewond.

 

Wegrennende man
Volgens getuigen is er iemand vlak na de schoten vanaf de Johan Huizingalaan richting de Pieter Borstraat gerend. Deze man wordt tussen de 21 en 25 jaar oud geschat en is vermoedelijk tussen de 1.80 en 1.85 meter lang. Hij had kort donker haar, een mager postuur en was geheel in het zwart gekleed.

 

Getuigenoproep
De politie doet onderzoek naar deze zaak en spreekt graag met mensen die iets gezien of gehoord hebben van de beschieting. Heeft u informatie die het onderzoeksteam verder kan helpen, maar is dit nog niet gemeld? Neem dan contact op via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.

Vier straatrovers bedreigen vrouw met mes

Gemaakt: Maandag, 13 augustus 2018 17:30

AMSTERDAM - Gisteravond om 22:00 uur is een 68-jarige vrouw beroofd op de KNSM-laan in Amsterdam. Een alerte buurtbewoner zag dit gebeuren en kwam de vrouw te hulp. Deze bewoner werd vervolgens bedreigd door één van de straatrovers met een mes.


De daders sloegen vervolgens op de vlucht met een auto, maar na korte tijd kon de auto worden klemgereden op de Zuiderzeeweg. De 4 inzittenden van de auto werden direct aangehouden.

 

Na onderzoek bleken alle gestolen goederen nog in de auto te liggen! Verder bleek het voertuig waarin de daders reden gestolen te zijn.


De verdachten zijn ingesloten en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Politie onderzoekt vondst explosief aan Jan Evertsenstraat

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 16:39

AMSTERDAM - De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar de vondst van een explosief bij een pand aan de Jan Evertsenstraat.

 

Op dinsdagochtend 14 augustus komt er rond 06.15 uur een melding binnen bij de meldkamer dat er een verdacht voorwerp bij een deur was gevonden. Al snel bleek het te gaan om een explosief voorwerp. Hierop is de Explosieven Opruimingsdienst naar de locatie gekomen. De Jan Evertsenstraat is afgezet tussen de Hoofdweg en het Rembrandtpark. De EOD heeft het explosief, dat aan de deur bevestigd was, verwijderd. Het blijkt om een handgranaat te gaan. Hierna is de afzetting opgeheven.

 

Indien mensen mogelijk iets gezien hebben op de vroege ochtend van 14 augustus wat met deze zaak te maken kan hebben, dan wil de politie graag met hen spreken. Er kan ook gebeld worden met 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Wederom beschieting bedrijfspand Johan Huizingalaan

Gemaakt: Dinsdag, 14 augustus 2018 17:36

AMSTERDAM - De recherche doet uitgebreid onderzoek naar een beschieting op een bedrijfspand aan de Johan Huizingalaan, in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus.


Rond 03.00 uur krijgt de meldkamer meerdere meldingen dat er schoten zijn gehoord. Er wordt direct een onderzoek ingesteld, maar politiemensen treffen geen bijzonderheden aan op de opgegeven locatie. Rond 05.30 uur komt er een melding binnen van een medewerker van een bedrijfspand, die beschadigingen opmerkt aan het pand. Het pand blijkt te zijn beschoten. Er wordt direct een uitgebreid onderzoek ingesteld waarbij aan de achterzijde van het pand een explosief voorwerp op straat wordt aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst is vervolgens geïnformeerd.

 

Een paar dagen eerder, in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus werd ook al een bedrijfspand beschoten. Deze panden zitten vlak naast elkaar. Of beide zaken verband met elkaar houden is op dit moment nog niet duidelijk, maar uiteraard doet de recherche hier onderzoek naar. Indien mensen mogelijk iets gezien hebben of meer weten over de achtergronden, dan hoort de recherche dat heel graag. Telefonisch kan er contact worden opgenomen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Explosief gaat af voor deur van restaurant aan de Johan Huizingalaan

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 16:03

AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 augustus heeft er rond 01.50 uur een explosie plaatsgevonden aan de Johan Huizingalaan.

 

Rond 01.50 uur kreeg de meldkamer meerdere meldingen dat er een harde knal was gehoord. Politiemensen troffen op de locatie een vernield bushokje aan. Ook bleek een deur van een naastgelegen pand beschadigd te zijn. De recherche doet onderzoek naar het explosief en de persoon of personen die hiermee te maken hebben. De locatie is dichtbij de plek waar in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 augustus en in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus twee beschietingen hebben plaatsgevonden.

 

De recherche onderzoekt of er een verband is tussen de zaken. Om meer te weten te komen over de achtergronden, spreekt de recherche heel graag met mensen die hier meer informatie over hebben. Daarnaast spreekt het onderzoeksteam graag met getuigen of mensen die mogelijk iets hebben gezien wat met deze incidenten te maken kan hebben. Informatie kan worden doorgegeven via 0900-8844. Anoniem bellen kan via 0800-7000.

Onderzoeksvragen incidenten Johan Huizingalaan en Jan Evertsenstraat

Gemaakt: Woensdag, 15 augustus 2018 16:37

AMSTERDAM - De Amsterdamse recherche is bezig met een uitgebreid onderzoek naar de recente incidenten aan de Johan Huizingalaan en de Jan Evertsenstraat en roept daarbij de hulp in van het publiek.

 

In de afgelopen dagen hebben er in totaal vier incidenten plaatsgevonden aan de Johan Huizingalaan en de Jan Evertsenstraat, waarbij de recherche onderzoek doet naar mogelijke verbanden. Het eerste incident vond plaats in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus toen rond 04.40 uur een winkelpand aan de Johan Huizingalaan werd beschoten. In het winkelpand waren op dat moment geen mensen aanwezig en niemand raakte gewond. Twee dagen later, in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus heeft er wederom een beschieting plaatsgevonden aan de Johan Huizingalaan. Dit keer was een bedrijfspand het doelwit. Politiemensen die een onderzoek instelden, troffen aan de achterzijde van het pand een explosief aan. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het explosief verwijderd.

 

Op dezelfde ochtend werd rond 06.15 uur een melding gedaan bij de meldkamer dat er een voorwerp bij een deur lag van een bedrijfspand aan de Jan Evertsenstraat. Ook hier kwam de Explosieven Opruimingsdienst ter plaatse en zij constateerden dat er een handgranaat was vastgemaakt aan een deur. Zij hebben de handgranaat verwijderd en meegenomen voor aanvullend onderzoek.

In de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 augustus heeft er rond 01.50 uur een explosie plaatsgevonden bij een horecagelegenheid aan de Johan Huizingalaan. Een bushokje en de deur van het pand raakten beschadigd. Net zoals bij de andere incidenten, raakte niemand gewond.

 

De recherche doet uitgebreid onderzoek naar de incidenten en kijkt daarbij uiteraard of er mogelijk sprake is van verbanden. Om zoveel mogelijk te weten te komen, wil de recherche graag met getuigen in contact komen. Daarnaast heeft het onderzoeksteam een aantal specifieke vragen over de incidenten:
 

 • Bij de beschieting van het winkelpand in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 augustus hebben getuigen rond 04.40 uur een man weg zien rennen waar de recherche graag meer over te weten komt. Het gaat om een man van tussen de 20 en 25 jaar, hij is tussen de 1.80 en 1.85 meter lang, heeft donker haar, een mager postuur, droeg donkere kleding en hij rende vanaf de Johan Huizingalaan en sloeg daarna de Pieter Borstraat in.

 

 • Rond het moment van de beschieting aan de Johan Huizingalaan in de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 augustus hebben getuigen twee mannen op een scooter zien wegrijden. De recherche wil graag met mensen spreken die hen mogelijk gezien hebben.

 

 • Rond het moment van de explosie aan de Johan Huizingalaan in de nacht van dinsdag 14 op woensdag 15 augustus hebben getuigen twee mannen zien wegrijden op een zilverkleurige motorscooter. Wie heeft hen mogelijk in de omgeving gezien?

 

Naast de specifieke vragen, wil het onderzoeksteam graag spreken met mensen die tijdens één van de incidenten mogelijk personen of voertuigen hebben gezien die hen is opgevallen. Indien mensen de beschikking hebben over camerabeelden, dan zijn die zeer welkom. Beelden kunnen via onderstaande formulier geüpload worden. Ook hoort de recherche graag meer over de achtergrond of achtergronden van de incidenten. Komende dagen zal er extra politie zichtbaar aanwezig zijn in de omgeving van de Johan Huizingalaan. Informatie kan uiteraard worden doorgegeven aan de politiemensen in de wijk, maar kan ook telefonisch doorgegeven worden via 0900-8844. Anoniem melden kan via 0800-7000.