Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 16:00:51 13103 Rit 28810 Amsterdam Churchill-laan 1078DK Prio Middel Eenheid | Ambulance 13-103

Ambulance 13-103

maandag 30 maart 2020

Archief

Samsung raadt aan vingerafdrukken van toestellen te wissen vanwege veiligheidsprobleem

Gemaakt: Zaterdag, 19 oktober 2019 17:10

NEDERLAND - Samsung raadt gebruikers van verschillende smartphonemodellen aan om alle digitale vingerafdrukken te wissen die op hun toestel zijn opgeslagen. De oorzaak is een probleem bij het identificatiesysteem, waardoor de toestellen ook door iemand anders ontgrendeld kunnen worden.

 

Samsung raadt de gebruikers van de smartphones Galaxy Note10, 10+ en Galaxy S10, S10+, en S10 5G aan om alle geregistreerde digitale vingerafdrukken te verwijderen en ze opnieuw te registreren.

 

Het probleem is gelinkt aan bepaalde schermbeschermers in siliconen, die de vingerafdruksensoren verstoren. Het advies is om bepaalde schermbeschermers in siliconen te verwijderen totdat er een update is voor het probleem. Deze update wordt volgende week verwacht.

Jongen (15) gewond bij steekpartij in Amsterdam Zuidoost

Gemaakt: Zondag, 20 oktober 2019 18:17

AMSTERDAM - Een 15-jarige jongen uit Winschoten is zaterdag 19 oktober omstreeks 19.30 uur gewond geraakt bij een steekincident op Gravestein. Hij was aanspreekbaar en is overgebracht naar het ziekenhuis, dat hij naar verwachting vandaag weer zal verlaten.


De jongen was samen met een 16-jarige jongen uit Beerta naar Amsterdam Zuidoost afgereisd om een telefoon te kopen. Tijdens de overdracht kwam het tot een handgemeen en is de jongen uit Winschoten gestoken. De daders zijn gevlucht en niet meer aangetroffen. Meerdere getuigen zijn gehoord. De recherche stelt een onderzoek in.

Overvallers drogist Hoofddorpplein gaan er vandoor op scooter

Gemaakt: Dinsdag, 22 oktober 2019 17:56

AMSTERDAM - Na een overval op een drogist aan het Hoofddorpplein op maandag 21 oktober 2019 zijn twee daders op een scooter gevlucht. Bij de overval raakte niemand gewond. De recherche stelt een onderzoek in en vraag getuigen die nog niet met de politie hebben gesproken zich te melden.

 

De overval vond kort na 10.00 uur plaats. De overvallers dreigden met een mes en gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. Ze zijn weggereden via de Heemstedestraat. In de Wittgensteinlaan trof de politie een onbeheerde scooter aan die mogelijk bij de overval is gebruikt.

 

Getuigenoproep
Heeft u informatie met betrekking tot deze overval neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Politie is op zoek naar vijf Schotse criminelen

Gemaakt: Dinsdag, 22 oktober 2019 18:22

De Schotse politie is op zoek naar vijf Schotse criminelen. Ze maken deel uit van een grote criminele organisatie en worden gezocht voor zware vergrijpen, waaronder ontvoeringen, martelingen en moorden. Voor alle vijf afzonderlijk is een beloning uitgeloofd van 5.000 pond.

 

Europol

De vijf mannen houden zich mogelijk elders in Europa schuil. Daarom wordt inmiddels ook internationaal op ze gejaagd door Europol, dat in dit kader met diverse landen samenwerkt onder de naam ‘Escalade’.

 

Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven

Er is een reële kans dat het vijftal geregeld in Nederland verblijft, met name in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een aantal van hen zou zelfs in Amsterdam wonen of daar langere tijd verblijven.

 

Broers Gillespie

Aan het hoofd van de criminele groep staan de broers James en Barry Gillespie. Zij groeiden op in Ruthersglen, een ruige buitenwijk van Glasgow. De mannen hebben zich opgewerkt van straatdealers tot Schotlands meest gezochte criminelen.

 

Ze worden gezocht voor onder meer ontvoering, poging tot moord en het leiding geven aan een criminele organisatie.

 

James Gillespie

 • alias: ‘James Gardener’
 • geboren op 16-05-1973 (nu 46 jaar oud)
 • 1.80 - 1.85 meter lang
 • normaal postuur

 

Barry Gillespie

 • alias: ‘Eamon Fitzpatrick’
 • geboren op 06-05-1977 (nu 42 jaar oud)
 • 1.75 - 1.80 meter lang
 • gedrongen postuur
 • littekens op kin & hals.

 

Drie handlangers

De andere drie mannen worden gezien als handlangers die vaak het vuile werk opknappen.

 

Jordan Owen

 • geboren op 06-06-1994 (nu 25 jaar oud)
 • 1.70 - 1.75 meter lang
 • slank postuur

 

Jordan Owen wordt verdacht van onder meer de moord op de 23-jarige Jamie Lee, een Engelsman die drie weken daarvoor vader was geworden.

 

Christopher Hughes

 • geboren op 12-01-1989 (nu 30 jaar)
 • 1.80 - 1.85 meter lang
 • wijkende haargrens
 • litteken op linker wenkbrauw.

 

Christopher Hughes was bij de Nederlandse misdaadblogger Martin Kok op de avond dat Kok in Laren werd geliquideerd. Hughes wordt gezocht voor onder andere betrokkenheid bij die moord en ook voor drugshandel.

 

James White

 • alias: ‘Jamie Smith’ / ‘Don’
 • geboren op 03-08-1977 (42 jaar oud)
 • 1.85 - 1.90 meter lang
 • litteken op buik
 • spreekt vloeiend Spaans.

 

James White wordt verdacht van onder meer drugshandel.

 

Herkenbare figuren

De uiterst gevaarlijke mannen kunnen opvallen door hun zwaar Schotse accent. Ze zijn in de achterstandswijken van Glasgow opgegroeid tot keiharde straatvechters. Volgens de Schotse politie staat het vijftal bekend om hun extreem korte lontjes; ook dat zou mensen kunnen opvallen, bijvoorbeeld in het uitgaansleven.

 

Mogelijk contact

Mogelijk hebben de mannen om onderdak te regelen contact gehad met makelaars of verhuurders. Ook kunnen zij bijvoorbeeld tandartsen, huisartsen of apothekers hebben bezocht. Herinnert u zich hier iets van, neem contact op met de politie.

 

Vragen

Behalve met Nederland hebben de vijf Schotten ook banden met België, Frankrijk, Portugal en Spanje – inclusief Tenerife. Heeft u de mannen ergens gezien, weet u waar ze nu zijn of heeft u informatie over hen? Benader de mannen niet zelf, maar waarschuw direct de politie.

Dodelijke schietpartij Hugo de Grootplein Amsterdam

Gemaakt: Woensdag, 23 oktober 2019 18:01

AMSTERDAM - Op woensdag 23 oktober heeft rond 15.45 uur een ernstig schietincident plaatsgevonden in een horecagelegenheid aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West. Daarbij zijn in de eerste instantie twee personen ernstig gewond geraakt. Eén van de slachtoffers is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Het andere slachtoffer is ondanks een reanimatiepoging ter plaatse overleden aan zijn verwondingen. De recherche doet ter plaatse onderzoek en is bezig met het veilig stellen van eventuele sporen en het horen van de eerste getuigen.

 

Verdachte(n)
Op de Admiraal de Ruijterweg is het vermoedelijke vluchtvoertuig aan de kant gezet door de politie. Daarbij heeft een politieagent een waarschuwingsschot gelost. Bij deze actie is één verdachte aangehouden. Zijn betrokkenheid bij het dodelijk schietincident op het Hugo de Grootplein wordt onderzocht.

 

Getuigenoproep
Op het moment van het dodelijke schietincident waren er veel mensen aanwezig op het Hugo de Grootplein. De recherche is dan ook dringend op zoek naar getuigen die iets gezien of gehoord hebben. Ook wanneer mensen beelden hebben van voor, tijdens of na het schietincident ontvangt de politie die graag. Heeft u informatie voor de recherche? Meldt dit dan telefonisch via 0900-8844. Anoniem bellen kan ook via 0800-7000.

Politie waarschuwt: bloedprikbende slaat toe in heel Nederland

Gemaakt: Woensdag, 23 oktober 2019 18:10

NEDERLAND - In verschillende steden zijn mensen slachtoffer geworden van een nieuw soort babbeltruc. De daders doen zich voor als verpleegkundigen die via een vingerprik bloed komen afnemen. Ze hebben intussen in verschillende steden toegeslagen.


Vorige week werden meerdere oudere bewoners in de Utrechtse wijk Overvecht slachtoffer van een nieuwe babbeltruc waarbij de daders zich voordoen als verpleegkundigen. Terwijl de ene 'verpleegkundige' via een vingerprik echt bloed afneemt, gaat de andere op zoek naar waardevolle spullen en geld. Naast Utrecht zijn er intussen ook meldingen gekomen uit Eindhoven.

 

Zelfde methode
Sybren van der Velden, projectleider Woninginbraak en Heling bij de politie: 'We hebben hier niet te maken met losstaande incidenten. Er lijken groepen aan het werk die het land intrekken en steeds met dezelfde methode proberen bij oudere bewoners binnen te komen. Wij raden ouderen aan alert te zijn op deze nieuwe vorm van babbeltrucs. Vraag altijd naar een legitimatie of neem contact op met de zorginstantie waarvoor zorgverleners zeggen te komen.'

Niet vergeten: komend weekend gaat de klok een uurtje achteruit

Gemaakt: Donderdag, 24 oktober 2019 17:03

NEDERLAND - In de nacht van zaterdag 26 oktober op zondag 27 oktober zetten we om 3.00 uur de klok een uurtje achteruit, naar 2.00 uur.

 

En als je dan toch door je huis loopt om alle klokken aan te passen, kijk dan meteen even of er geen apparaten stiekem aan de stroom hangen, de rookmelders het nog doen (testknopje gebruiken) en of er nog obstakels zijn op je vluchtroute (of te wel: zijn de trap, de gang, de deur enzovoort niet geblokkeerd met tassen, jassen en andere spulletjes).

Amsterdammer Brennan D. overleden na schietpartij aan de Jacob Krausstraat

Gemaakt: Zondag, 27 oktober 2019 16:46

AMSTERDAM - Er heeft vannacht een schietincident plaatsgevonden aan de Jacob Krausstraat. Het slachtoffer is aan zijn verwondingen overleden. De politie is op zoek naar de schutter.


Rond half 2 in de nacht worden er schoten gelost op straat. Buurtbewoners bellen de politie terwijl de schutter er te voet vandoor gaat. Als de hulpdiensten ter plaatse komen wordt het slachtoffer gereanimeerd en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overlijdt hij aan zijn verwondingen. De identiteit van het slachtoffer is bekend en de nabestaanden zijn in kennis gesteld. Het gaat om de 29-jarige Amsterdammer Brennan D. Hij is een bekende van de politie.

 

De schutter is in de richting van de Cornelis Lelylaan/Sloterplas weggerend en droeg vermoedelijk een zwart/grijze jas met capuchon van het merk The North Face.

 

De politie is een onderzoek gestart en spreekt graag met getuigen. Heeft u iets gezien of gehoord, of eventueel camerabeelden van het incident? Of heeft u andere informatie dat kan bijdragen aan het onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Vermoedelijke veroorzaker ongeval A10 aangehouden in Ugchelen

Gemaakt: Dinsdag, 29 oktober 2019 18:39

AMSTERDAM - De politie in Oost-Nederland heeft vanochtend 29 oktober 2019 de bestuurder van een Audi A3, die mogelijk betrokken was bij de aanrijding op de A10 gisteravond, in Ugchelen aangehouden. Tegen de 28-jarige inwoner uit Purmerend is proces-verbaal opgemaakt voor het in gevaar brengen van het verkeer en het verlaten van plaats ongeval.


Op maandag 28 oktober vond rond 20.20 uur op de A10 een kop-staart-aanrijding plaats waarbij vier voertuigen, waaronder een touringcar, waren betrokken. Twee personen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder van de voorste auto bleef niet ter plaatse en is aan de hand van het kenteken opgespoord. Hij heeft een verklaring op het politiebureau in Deventer afgelegd.

 

Het vermoeden bestaat dat de voorste bestuurder op de invoegstrook zonder noodzaak hard heeft geremd, waardoor de aanrijding ontstond. Diverse hulpverleningsdiensten waren gisteravond ter plaatse en verleenden assistentie aan de gewonden en bij het vrijmaken van de rijbaan. Team Hoofdwegen heeft het ongeval gisteravond opgenomen en een onderzoek ingesteld.

Minderjarige jongens aangehouden vanwege vuurwerkexplosies op school in centrum Amsterdam

Gemaakt: Woensdag, 30 oktober 2019 15:58

AMSTERDAM - Op dinsdag 29 oktober 2019 heeft de politie vier aanhoudingen verricht naar aanleiding van vuurwerkexplosies op een school in het centrum van Amsterdam.


De politie heeft gisteren vier personen aangehouden in een lopend onderzoek naar vuurwerkexplosies op een school. Op 16 september 2019 heeft er een explosie plaatsgevonden in het schoolgebouw. Een maand later, op 15 oktober 2019, vond een tweede explosie plaats. De explosies werden vermoedelijk veroorzaakt door zwaar (illegaal) vuurwerk en hebben behoorlijke materiele schade aangericht. Ook zijn er meerdere personen lichtgewond geraakt.

 

Mede dankzij een intensieve samenwerking met de school heeft de politie goed onderzoek kunnen doen. Er waren sterke aanwijzingen dat een derde explosie zou gaan plaatsvinden. De verdachten die gisteren zijn aangehouden zijn allen minderjarig en wonen in Amsterdam.

Kettingrukkers opgepakt na achtervolging door slachtoffer

Gemaakt: Vrijdag, 01 november 2019 15:35

AMSTERDAM - Twee mannen in de leeftijd van 21 jaar en 31 jaar zijn vrijdagochtend 1 november aangehouden in de Jan Luijkenstraat op verdenking van diefstal van een ketting met hanger. De mannen zitten nog vast voor verhoor.


Rond 03.00 uur spraken beide mannen op de Pieter Cornelisz Hooftstraat een 66-jarige man aan. Op een gegeven moment rukte een van de mannen een gouden ketting van de man af en gingen er met z'n tweeën vandoor. Het slachtoffer volgde zijn belagers en kon op een gegeven moment agenten in een politiebus laten weten dat hij was beroofd. Korte tijd later hield de politie deze twee mannen op basis van hun signalement aan. De ketting is vermoedelijk door de verdachten verstopt en niet meer aangetroffen. De hanger die aan de ketting zat is wel aangetroffen.

 

Mocht u in de omgeving een gouden ketting op een onlogische plek aantreffen, neem dan contact op met de politie.

Politie, KMar en OM oefenen ‘Manhunt’ in november

Gemaakt: Maandag, 04 november 2019 16:16

NEDERLAND - De politie, de Koninklijke Marechaussee en het Openbaar Ministerie houden in de maand november een reeks oefeningen om zich voor te bereiden op een (dreiging van) een aanslag. Alle eenheden van de politie hebben het afgelopen halfjaar getraind op de zogeheten Manhunt-procedure. Vandaag is de eerste oefendag.

 

Een Manhunt is een georganiseerde klopjacht op één of meerdere personen die op basis van informatie en/of politieonderzoek mogelijk een bedreiging vormt of vormen voor de nationale veiligheid. Doel van een Manhunt is om deze dreiging weg te nemen. Bijvoorbeeld door personen die een bedreiging vormen te identificeren, op te sporen en de dreiging weg te nemen. De oefenreeks draagt de Latijnse naam Sigil. Dit is afgeleid van het Latijnse woord Sigillum (zegel) en verwijst naar de bekrachtiging van deze werkwijze.

 

Realistisch
De oefeningen worden op verschillende data in november en verschillende plaatsen gehouden. Waar en wanneer dat precies gebeurt, is ook voor de deelnemers onbekend. Dit om hen zo realistisch mogelijk te laten oefenen. Aan Sigil doen medewerkers van het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee en politie mee vanuit verschillende disciplines, waaronder recherche, forensische opsporing, de Dienst Speciale Interventies en de observatieteams. Oefenlocaties worden aangekleed en acteurs worden ingezet om de oefeningen zo realistisch mogelijk te laten verlopen. Deze locaties zijn binnen niet toegankelijk voor publiek en pers. Speciale safety officers zorgen ervoor dat de oefeningen veilig verlopen.

 

Voorbereid
'We investeren sterk in de voorbereiding op onze gezamenlijke inzet bij een (dreiging) van een aanslag,' zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid en portefeuillehouder Contra-terrorisme, extremisme en radicalisering (CTER). 'Want juist van politiemensen wordt verwacht dat zij op zo'n moment optreden en een stap naar voren zetten. Samen met onze partners blijven we aandacht besteden aan scholing, training en de fysieke en mentale weerbaarheid van onze medewerkers.'

Man overvallen in woning aan de Garstkamp

Gemaakt: Maandag, 04 november 2019 16:19

AMSTERDAM - Op zondagavond 3 november omstreeks 18.30 uur heeft er een woningoverval plaatsgevonden aan de Garstkamp in Amsterdam Zuidoost.

 

Het slachtoffer is door een man en vrouw overmeesterd in zijn eigen woning. Hierbij raakt het slachtoffer niet gewond, maar blijft wel zeer geschrokken achter in de woning. De verdachten gaan ervandoor met goederen uit de woning. De verdachten hebben het volgende signalement:

 

Verdachte 1

- Man

- Licht getint

- Donkere kleding

- Zwarte handschoen

 

Verdachte 2

- Vrouw

- Rond de 20 jaar oud

- Donkere kleding

 

De recherche is op zoek naar getuigen die het onderzoek verder kunnen helpen. Heeft u iets gezien of gehoord? Of heeft u meer informatie? Neem contact op met 0900-8844.

Letselschade opgelopen of ken je iemand die er mee te maken heeft gehad? Wij helpen je!

Gemaakt: Dinsdag, 05 november 2019 01:41

Een verkeers- of bedrijfsongeval, een medische fout of een gebrekkig product. Het kan allemaal leiden tot (blijvende) schade en daarmee iemands leven enorm beïnvloeden. In een aantal van deze gevallen is het mogelijk om deze geestelijke of lichamelijke schade te verhalen op de veroorzakende partij.

 

Heb je daar nu of een aantal jaren geleden mee te maken gehad, of ken je iemand die er mee in aanraking is gekomen, dan is het mogelijk hier vragen over aan ons te stellen. Stel je vraag vrijblijvend en laat je telefoonnummer achter zodat we contact kunnen opnemen. 

 

Inmiddels hebben we al een flink aantal mensen verder kunnen helpen, denk aan: een hondenbeet, letselschade door sporten, letsel door een medische fout of letselschade na een ongeluk.

 

Wij helpen je graag.

 

Stel je vraag via ons contactformulier en laat je gegevens achter, inclusief telefoonnummer, zodat we je zo snel mogelijk kunnen helpen.

Straatrover laat slachtoffer hulpeloos achter in gracht bij Centraal Station

Gemaakt: Woensdag, 06 november 2019 16:58

AMSTERDAM - De recherche is op zoek naar een man die verdacht wordt van het plegen van een straatroof in de nacht van zondag 4 op 5 augustus 2019. Het slachtoffer is door de verdachte in de gracht gegooid en hulpeloos achtergelaten.

 

Het 41-jarige slachtoffer heeft die dag gewerkt in een winkel in de binnenstad. Na werktijd gaat hij met vrienden de stad in en flink na middernacht besluit hij naar Amsterdam Centraal te lopen om een bus te nemen richting huis. Nog voor hij bij het station is gaat het mis wanneer een man plotseling de telefoon uit de handen van het slachtoffer trekt. De verdachte is veel groter en forser dan het slachtoffer en hij loopt vrij rustig weg met de gestolen telefoon. Het slachtoffer loopt achter hem aan en ter hoogte van de Haarlemmersluis komt het tot een confrontatie. De verdachte mishandelt hierbij het slachtoffer en vervolgens gooit hij hem meters naar beneden de gracht in. Zonder zich verder te bekommeren om het welzijn van de 41-jarige man in het water, gaat de verdachte er vandoor. Dankzij de hulp van omstanders is het slachtoffer uit de gracht gehaald. Vanwege de hoge kademuur is het niet onrealistisch om te stellen dat het slachtoffer niet op eigen kracht uit het water had kunnen komen. De man heeft meerdere kneuzingen, zwellingen en een ontsteking in zijn longen overgehouden aan de beroving. Ook is hij erg ontdaan over wat hem is overkomen.

 

De recherche wil heel graag weten wie de verdachte is. Naast de beelden is het volgende signalement van hem bekend:

 • Zeer donker getinte huidskleur
 • Minstens 1.80 meter lang
 • Fors en vadsig postuur
 • Zeer kort krullend haar

 

Vragen
Herkent u de man op de beelden of heeft u informatie over hem? Bellen kan ook, via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Hulpdiensten rukken uit naar Schiphol voor verdachte situatie [update]

Gemaakt: Woensdag, 06 november 2019 19:39

SCHIPHOL - Hulpdiensten zijn woensdagavond 6 november massaal uitgerukt naar Schiphol. Volgens de Marechaussee is er sprake van een verdachte situatie in een vliegtuig.

 

Reizigers op Schiphol melden dat er een afsluiting is bij D-Gates. Er is sprake van een zogeheten GRIP 3-situatie. Die code wordt afgegeven in situaties waarbij er sprake is van mogelijke bedreiging voor het welzijn van grotere groepen mensen binnen de gemeente.

 

Er was tegelijkertijd een ontruiming gaande op Utrecht Centraal, maar de politie meldt dat dat vals alarm is.

 

Op Twitter circuleren veel berichten over een mogelijke kaping van een vliegtuig van Air Europa, dat als enige in de buurt zou staan van Pier D. Deze berichten kunnen niet worden bevestigd door de Marechaussee, Luchtverkeersleiding Nederland en Schiphol zelf.

 

Update

Het blijkt te gaan om loos alarm. Er is per ongeluk een noodknop ingedrukt.

Hogere straf voor ernstige verkeersdelicten per 1 januari 2020

Gemaakt: Vrijdag, 08 november 2019 15:54

NEDERLAND - De wet van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) die hogere straffen mogelijk maakt voor ernstige verkeersdelicten, is vandaag door de Eerste Kamer aanvaard en treedt op 1 januari 2020 in werking. Allereerst gaat de maximale straf voor gevaarlijk rijden van 2 naar 6 maanden gevangenisstraf, ook in zaken zonder letsel of schade. Dat is nodig om automobilisten steviger aan te pakken die – bijvoorbeeld door onverantwoorde inhaalacties – een gevaar op de weg zijn.

 

Daarnaast komt er een gevangenisstraf van maximaal twee jaar te staan op zeer gevaarlijk rijgedrag waarbij automobilisten opzettelijk de verkeersregels ernstig overtreden zonder acht te slaan op de veiligheid van anderen. Daarvoor is meer nodig dan een enkele verkeersovertreding. Het gaat om een combinatie van gedragingen. Bijvoorbeeld een forse overschrijding van de maximumsnelheid, het negeren van rode lichten, op de verkeerde weghelft rijden en ook nog een mobiele telefoon vasthouden, terwijl zeer goed voorstelbaar was dat een ongeval kon plaatsvinden. Alleen door toeval of geluk vallen er geen slachtoffers. Grapperhaus rekent deze automobilisten zeer gevaarlijk en onverantwoord rijgedrag dus zwaar aan – ook als zij geen ongeluk veroorzaken.

 

Veroorzaken zij met dit roekeloos rijgedrag wél een ernstig ongeluk, dan is straks een gevangenisstraf tot maximaal 6 jaar mogelijk. In de wet is duidelijker vastgelegd wanneer sprake is van roekeloos rijden. Dit verruimt de mogelijkheden om automobilisten te vervolgen die onaanvaardbare risico's nemen en de zwaarste ongelukken veroorzaken. En dan gaat het niet alleen om snelheidswedstrijden, maar bijvoorbeeld ook om een bestuurder die als een dolleman aan het verkeer deelneemt, meerdere verkeersdelicten begaat en een ongeval met dodelijke afloop of zwaar letsel veroorzaakt.

 

Verder gaan de strafmaxima voor verkeersdelicten als rijden onder invloed, doorrijden na een ongeval en rijden zonder (geldig) rijbewijs omhoog van 3 maanden gevangenisstraf naar 1 jaar. Dit werkt door in de straffen voor recidive. Als iemand zich binnen 5 jaar weer schuldig maakt aan rijden onder invloed kan de straf met een derde omhoog. In ernstige gevallen van doorrijden na een ongeval, met letsel of erger tot gevolg, krijgt de politie meer opsporingsbevoegdheden om de dader op te sporen.

 

Binnenkort gaat een wetsvoorstel in consultatie met diverse maatregelen om de aanpak van rijden onder invloed te versterken.

 

(Bron: Rijksoverheid)

Pro Zwarte Pieten demonstratie bij omroep NTR in Hilversum

Gemaakt: Zaterdag, 09 november 2019 16:53

HILVERSUM - Op zaterdag 9 november vond er een demonstratie plaats voor Pro Zwarte Pieten op het Mediapark in Hilversum.

 

Een tiental voorstanders van Zwarte Piet verzamelde zich op het Mediapark omdat de NTR geen Zwarte Pieten meer wil hebben in het Sinterklaasjournaal. Diverse demonstranten hadden een t-shirt aan met de tekst "Zwarte Piet is geen racisme". Aanstaande maandag gaat het Sinterklaasjournaal weer van start op televisie.

 

De demonstranten zijn later op de middag het gebouw van de NTR binnengelaten. De demonstratie is rustig verlopen.

Fietser zwaargewond bij aanrijding met lijnbus op kruising Jan van Galenstraat

Gemaakt: Zaterdag, 09 november 2019 17:09

AMSTERDAM - In de nacht van vrijdag 8 november op zaterdag 9 november heeft op de kruising van de Admiraal de Ruijterweg en de Jan van Galenstraat een aanrijding tussen een fietser en een lijnbus plaatsgevonden. Hierbij is de fietser zwaargewond geraakt. De politie doet onderzoek naar de aanrijding en is op zoek naar (specifieke) getuigen.

 

Rond 03.00 uur komt de melding binnen dat er een aanrijding is geweest tussen een lijnbus en een fietser op de betreffende kruising. Hulpdiensten snellen zich naar de locatie en daar blijkt de fietser bekneld te zitten onder de bus. Dit slachtoffer kan met behulp van onder andere stapelbare hefkussens door de brandweer worden bevrijd en is daarna direct naar het ziekenhuis overbracht. De 23-jarige vrouw uit Finland is op dat moment zwaargewond, maar wel aanspreekbaar.

 

De bestuurder van de bus raakt niet gewond bij de aanrijding, hij is door de politie ter plaatse verhoord.

 

Onderzoek en getuigenoproep
Het Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen (TOEV) doet onderzoek naar deze aanrijding en zoekt mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben. Het team komt vooral graag in contact met de inzittenden van de lijnbus, die hebben zijn namelijk nog niet gesproken. Heeft u informatie over dit incident, maar dit nog niet doorgegeven aan de politie? Of zat u op het moment van de aanrijding in de lijnbus? Neem dan contact op via 0900-8844.

Vier aanhoudingen voor hypotheekfraude, witwassen en oplichting

Gemaakt: Zaterdag, 09 november 2019 17:26

AMSTERDAM - Op dinsdag 5 november 2019 heeft de politie op vier verschillende locaties in Amsterdam en Almere in totaal vier personen aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting en hypotheekfraude. Het betreft twee mannen en twee vrouwen variërend in leeftijd 36 tot en met 61 jaar oud. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten doorzocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. Afgelopen vrijdag zijn de vier verdachten heengezonden, omdat er onvoldoende gronden zijn om ze voor te geleiden aan de rechter-commissaris. Als het onderzoek is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.

 

Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een onderzoek dat de Belastingdienst had ingesteld bij een woningbemiddelaar en waar een verdachte vastgoedtransactie aan het licht kwam. Deze verdachte transactie heeft de Belastingdienst als signaal ingebracht bij het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), een samenwerkingsverband van verschillende overheden dat zich richt op de bestuurlijke en integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit.

 

Katvanger
De zaak kwam aan het licht nadat het vermoeden rees dat één van de vrouwelijke verdachten als katvanger is gebruikt om een woonboerderij in de gemeente Stichtse Vecht te kopen met vermoedelijk een vals opgemaakte werkgeversverklaring. De verklaring was afkomstig van een makelaarskantoor dat enkele tientallen woningen verhuurt in met name de gemeente Amsterdam. Naar aanleiding van dat signaal werd een onderzoek gestart en dit leidde uiteindelijk naar de vier verdachten. Tijdens het onderzoek bleek dat de woningen, die door de woningbemiddelaar verhuurd worden, veelal worden verhuurd aan prostituees. De verdachten zouden de huur contant hebben ontvangen en de politie onderzoekt of de verdachten via het bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

 

Hennepplantage
Parallel aan de aanhouding van de vier verdachten controleerden de politie en gemeente Amsterdam dinsdag ook een viertal woningen die vanuit het bedrijf worden verhuurd. In drie woningen werden misstanden vastgesteld, waaronder 'spookbewoning', of te wel onjuiste of geen inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en op één van de adressen werd een hennepplantage van 80 planten aangetroffen.

 

Arbeidsmigranten
Bij een controle op de woonboerderij bleek geen van de hypotheekgevers er woonachtig te zijn. Wel wees een doorzoeking uit dat veertien arbeidsmigranten, afkomstig uit Slowakije, gehuisvest waren in het pand. In en rond de boerderij werden verschillende overtredingen geconstateerd door de gemeente en de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (ISZW). Op de boerderij is beslag gelegd. De gemeente Stichtse Vecht en het ISZW doen nader onderzoek naar de misstanden.

 

Integrale aanpak
Bij de aanpak van verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende activiteiten maken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen een vuist. Bij deze actie werkte de Amsterdamse politie nauw samen met de politie Midden Nederland, Landelijke Eenheid, gemeente Amsterdam en Stichtse Vecht, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en ISZW.

Moord op Derk Wiersum in Opsporing Verzocht

Gemaakt: Dinsdag, 12 november 2019 13:07

AMSTERDAM - De Amsterdamse recherche denkt dat het huis en de straat van advocaat Derk Wiersum waarschijnlijk voor de moord al zijn geobserveerd. De rechercheurs hebben kunnen vaststellen dat er sinds augustus in ieder geval drie gestolen voertuigen zijn gebruikt om de woonomgeving van de advocaat in de gaten te houden.

 

Opel Combo:

De witte Opel Combo, waar al eerder foto's van naar buiten zijn gebracht. Dat is de auto die op 18 september bij de moord op van Derk Wiersum is gebruikt, en waarin de schutter is ontkomen. De politie heeft videobeelden van de ochtend van de moord, woensdag 18 september. Hierop is de witte Opel Combo bestelbus te zien terwijl deze vanaf de Van Boshuizenstraat richting Imstenrade rijdt. Rond 07.40 uur direct na de moord rijdt hij de Van Boshuizenstraat weer op in de richting van de Europaboulevard.

 

De rechercheurs gaan ervan uit dat op dit moment daar schutter in zat, en dat iemand anders achter het stuur zat.

 

Politiemensen hebben de gestolen Opel Combo, uiteindelijk in Almere aangetroffen. De Combo is uiteraard uitvoerig onderzocht op sporen. De politie heeft een verdachte kunnen aanhouden hij zit op dit moment nog steeds vast in verband met betrokkenheid bij de moord op Derk Wiersum.

 

Inmiddels gaat de recherche er vanuit dat ook een Volkswagen Transporter en een Renault Megane bij verschillende voorverkenningen zijn gebruikt.

 

VW-Transporter

De rechercheurs hebben uitgevonden dat maandagochtend 16 september, twee dagen voor de moord, een gestolen Volkswagen Transporter ook in de omgeving van Imstenrade is geweest. De rechercheurs houden er rekening mee dat deze Transporter door de daders gebruikt is om de situatie rond de Imstenrade te verkennen. Deze VW-Transporter is, na de moord in een parkeergarage in Amsterdam-Zuidoost aangetroffen.

 

Renault Megane:

Dan is er nog een derde gestolen auto in het onderzoek naar voren gekomen. Het gaat om een Renault Megane die in een periode voorafgaan aan de moord op Derk Wiersum in Buitenveldert en de omgeving van Imstenrade is geweest. Deze Renault, is in de brand gestoken en in beslag genomen.

Arrestatieteam haalt man uit woning die nog 300 dagen celstraf moet uitzitten

Gemaakt: Dinsdag, 12 november 2019 19:38

AMSTERDAM - Een arrestatieteam van de politie heeft dinsdagmiddag 12 november 2019 in de Jan Rebelstraat in Osdorp een man aangehouden die nog 300 dagen celstraf moet uitzitten.


Eerder op de middag kreeg de politie Amsterdam rond 14.15 uur een melding over een mogelijke gijzelingssituatie in een pand aan de Jan Rebelstraat. Al snel bleek dat ook Team FAST NL van de Landelijke Eenheid reeds een actie aan het voorbereiden was om de verdachte aan te houden vanwege de openstaande celstraf.

 

Gezien de melding van een mogelijke gijzeling werd de aanhouding rond 15.45 uur verricht door de Dienst Speciale Interventies (DSI). Het slachtoffer van de mogelijke gijzeling bleef ongedeerd. Zij zal worden gehoord door de recherche om duidelijkheid te krijgen wat zich exact in het pand heeft afgespeeld. Tevens wordt ter plaatse nader onderzoek verricht.

Politiewagen in brand gestoken voor politiebureau in Amsterdam

Gemaakt: Donderdag, 14 november 2019 16:40

AMSTERDAM - Afgelopen nacht, rond 02.50 uur, is een politiewagen, voor het bureau aan de Balistraat 104 in Amsterdam, in brand gestoken. Agenten hebben, door snel te blussen, erger kunnen voorkomen.

 

Heeft u iets gezien dat kan helpen bij het achterhalen van de verdachten? Meld u zich dan aan het bureau of bel 0900-8844.

Minderjarige jongens proberen fietser van oordopjes te beroven met taser

Gemaakt: Donderdag, 14 november 2019 17:22

AMSTERDAM - Drie minderjarige jongens zijn woensdagmiddag 13 november aangehouden op verdenking van poging tot straatroof. Zij trachtten onder bedreiging van een taser de oordopjes af te nemen van een 16-jarige jongen. De beroving mislukte en de politie hield kort daarna drie verdachten aan.


Rond 15.45 uur trachtten de jongens de draadloze oordopjes af te nemen van een jongen die op de Noordhollandstraat fietste. Ze lieten de fietser stoppen en één van de jongens bedreigde de fietser met een taser, in de vorm van een lamp. Hij eiste de oordopjes van de fietser op, maar dat lukte niet. Nadat de jongens waren weggerend en de politie ter plaatse kwam zijn drie jongens, mede op aanwijzing van een getuige, bij een supermarkt verderop aangehouden. Eén verdachte was in het bezit van een taser, een ander had een mes bij zich.

 

De politie nam deze wapens in beslag en bracht de verdachten over naar het politiebureau voor nader onderzoek.

Ontsnapte tbs'er Van Z. terug in Nederland

Gemaakt: Vrijdag, 15 november 2019 17:02

SCHIPHOL - De Franse autoriteiten hebben vanmiddag de 40-jarige Van Z., die zich op 4 oktober jl. in Nijmegen onttrok aan zijn tbs-maatregel, overgeleverd aan Nederland. Betrokkene is direct na aankomst op luchthaven Schiphol overgebracht naar de Penitentiaire Inrichting Schiphol.

 

De man zat in de Pompekliniek in Nijmegen waar hij op 4 oktober tijdens begeleid verlof wegfietste bij zijn begeleider. Hij had een fietstas volgestopt met spullen mee en had van tevoren geld gepind.

Het Landelijk Parket heeft een opsporingsbericht uitgedaan om het grote publiek te vragen uit te kijken naar de man.

 

Van Z. zocht tijdens zijn vlucht regelmatig contact met Omroep Gelderland om, in zijn optiek, misstanden in de Pompekliniek aan de kaak stellen. Zo zou er volgens hem veel te weinig therapie en begeleiding zijn.

 

Toen er aanwijzingen waren dat de man zich in Frankrijk bevond, heeft het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL) de Franse collega's van FAST ingeschakeld. Op 9 oktober is de Nederlander in Parijs aangehouden.

 

Tbs
De tbs is opgelegd wegens grooming, het in het bezit hebben van kinderporno en het plegen van ontuchtige handelingen met minderjarigen.

Cameraploeg in Amsterdam beroofd van televisiecamera

Gemaakt: Vrijdag, 15 november 2019 17:43

AMSTERDAM - Op vrijdagmiddag 15 november 2019 wordt omstreeks 15.45 uur op de Albert Camuslaan in Amsterdam Zuidoost een cameraploeg onder bedreiging beroofd van een televisiecamera door twee mannen. De politie is een onderzoek gestart.


De twee daders bedreigen de cameraploeg met een wapen en beroven hen van hun camera-apparatuur. Het betreft een grote, professionele televisiecamera (zie foto).

 

Signalement
De verdachten waren met zijn tweeën en reden op een scooter. Ze droegen beide donkere jassen. De jongen achterop de scooter had een tenger postuur. Kort na de overval gingen ze er vandoor in de richting van de Alexander Dumaslaan.

 

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben van de overval, of de mannen op de scooter hebben gezien in de omgeving van de Albert Camuslaan/Alexander Dumaslaan in Zuidoost. Heeft u informatie voor de politie, neem dan contact op via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Vuurwerk nog steeds met afstand meest voorkomende incident rond voetbal

Gemaakt: Maandag, 18 november 2019 16:13

NEDERLAND - Het vuurwerk binnen stadions is het afgelopen jaar licht afgenomen, even als geweldsincidenten binnen en buiten het stadion. Daar tegenover staat een kleine toename van vuurwerk buiten het stadion (in de Eredivisie). De cijfers van het Jaarverslag Voetbal en Veiligheid laten zien dat vuurwerk nog steeds met afstand het hoogste scoort op de lijst van incidenten.


Elk jaar publiceert het CIV, Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme, een overzicht met cijfers van de politie-inspanningen, opgelegde maatregelen, incidenten en strafbare feiten rond het betaald voetbal; het Jaarverslag Voetbal en Veiligheid. Kijkend naar het afgelopen jaar zijn er geen opvallende wijzigingen in de cijfers. Er is een kleine afname van vuurwerk in het stadion en van geweldsincidenten binnen en buiten het stadion. Daar tegenover staat een kleine toename van vuurwerk buiten het stadion (in de Eredivisie). De cijfers laten zien dat vuurwerk nog steeds met afstand het hoogste scoort op de lijst van incidenten. Hoewel er goede voorbeelden zijn van vergund vuurwerk in stadions, wordt er nog veel te vaak op een gevaarlijke manier vuurwerk afgestoken op volle tribunes.

 

Kijkend naar de resultaten over meerdere jaren valt op dat er veel in positieve zin is veranderd. Dat blijkt niet alleen uit de cijfers in meerjarig perspectief in dit jaarverslag, maar ook uit kwalitatieve onderzoeken van het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Het aantal voetbalgerelateerde incidenten is in meerjarig perspectief afgenomen, maar ook de grootschaligheid en heftigheid van incidenten is over het algemeen afgenomen. Het lijkt erop dat de meeste problematische risicosupporters geweerd worden (door handhaving van opgelegde straffen) of zich gedragen (vanwege de pakkans en de straffen die hun boven het hoofd hangen) bij voetbalwedstrijden.

 

De jaren waarbij het hooliganisme in en rond de voetbalstadions in Nederland haar hoogtepunt beleefde en - de voor supporters belastende - veiligheidsmaatregelen toenamen (zoals fouillering, slechte zichtlijnen door netten of hekken, beperkingen aan het vervoer of aan de kaartverkoop), liggen achter ons. Doordat het veiliger wordt bij betaald voetbalwedstrijden, zijn er steeds minder midden- en hoog-risico wedstrijden (de B- en C-categorie) waardoor minder ingrijpende maatregelen worden opgelegd. Opgelegde maatregelen zijn steeds vaker een lichte variant. Zo krijgen uitsupporters vaker lichtere verplichte vervoersregelingen opgelegd. Ook de politie inzet heeft daardoor kunnen afnemen.

 

Dit succes is te danken aan de inzet en samenwerking van alle lokale en landelijke partijen die betrokken zijn bij de veiligheid in en om voetbalwedstrijden te weten de KNVB, de betaald voetbalorganisaties, het Openbaar Ministerie, de gemeenten en natuurlijk de politie. Deze partijen hebben de wettelijke mogelijkheden (onder andere stadionverbod, groepsverbod, meldplicht) om de risicosupporters middels een gezamenlijke aanpak (strafrechtelijk, civiel en bestuurlijk) langdurig te weren bij voetbalwedstrijden. Ook de inspanningen van het supporterscollectief en diverse supportersverenigingen hebben een positief effect gehad op het vergroten van de veiligheid, toegankelijkheid en gastvrijheid van voetbalwedstrijden.

 

Ondanks dat het voetbal veiliger en daarmee gastvrijer en toegankelijker wordt, blijft scherpte nodig. Het aantal incidenten rondom betaald voetbalwedstrijden is nog steeds te veel en ingrijpende veiligheidsmaatregelen blijven daarom dikwijls nodig.

Snorfietser zwaargewond bij aanrijding op de Slotermeerlaan

Gemaakt: Donderdag, 28 november 2019 15:32

AMSTERDAM - Een 19-jarige jongen uit Amsterdam is op woensdagochtend 27 november zwaargewond geraakt toen hij op de Slotermeerlaan, ter hoogte van de Burgemeester de Vlugtlaan, in botsing kwam met een 43-jarige automobilist.


Het ongeval gebeurde rond 9.20 uur, toen de automobilist vanuit de richting van de Burgemeester Vening Meineszlaan en gaande in de richting van de Burgemeester de Vlugtlaan, in botsing kwam met de jongen op de snorfiets. Hierbij is de snorfietser ernstig gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Verkeersspecialisten van de politie stellen een nader onderzoek naar de toedracht van deze aanrijding.

 

Getuigenoproep
Om de precieze toedracht te achterhalen, is de politie op zoek naar getuigen en/of beeldmateriaal. Als iemand iets gezien heeft of meer weet over dit ongeval, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.

Mislukte plofkraak Buikslotermeerplein Amsterdam

Gemaakt: Vrijdag, 29 november 2019 14:51

AMSTERDAM - Drie onbekend gebleven personen hebben vannacht een plofkraak gepleegd, kennelijk met de bedoeling om bij de kluis te komen. Ze zijn zonder buit in onbekende richting gevlucht.

 

Het opblazen van de geldautomaat vond rond 03.35 uur plaats. Drie onbekend gebleven personen reden na deze ontploffing weg op 1 (motor)scooter. Ze hadden een grote zwart/wit geblokte boodschappentas bij zich en waren alle drie gekleed in een donker gekleurd regenpak met over de borst een zilverkleurige reflecterende streep. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft geen explosieven meer aangetroffen. Rond 07.15 uur sloot de politie het onderzoek ter plaatse af.

 

Getuigenoproep
Heeft u informatie over deze plofkraak en/of beeldmateriaal waarop de motorscooter is te zien, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

 

UPDATE
Twee personen, die daar in de omgeving in een bestelbus reden, zijn aangehouden, maar na verhoor heengezonden, omdat zij niet betrokken waren bij deze plofkraak.

Twee taxichauffeurs verdacht van oplichting

Gemaakt: Vrijdag, 29 november 2019 14:57

AMSTERDAM - Het Team Bestrijding Ondermijning van de Dienst Infrastructuur Amsterdam heeft twee taxichauffeurs aangehouden op verdenking van grootschalige oplichting van passagiers.

 

De hoofdverdachte is een 29-jarige man uit Wateringen die ervan wordt verdacht samen met andere taxichauffeurs meerdere passagiers voor veel geld te hebben opgelicht. De chauffeurs lieten hun passagiers contactloos betalen voor hun rit. Later bleken passagiers een veel te hoge ritprijs te hebben betaald, met bedragen oplopend tot soms vele honderden euro's per rit. De gemaakte slachtoffers zijn veelal toeristen en het onderzoek wijst in de richting dat de verdachten voor minimaal 35.000 euro hun slachtoffers zouden hebben opgelicht.

 

Op dinsdag 26 november is de hoofdverdachte aangehouden en tijdens een huiszoeking zijn er twee vuurwapens aangetroffen. De vuurwapens zijn inbeslaggenomen, samen met twee voertuigen die een totale waarde hadden van ruim 100.000 euro. Op woensdag 27 november werd een tweede verdachte aangehouden. Deze 20-jarige verdachte uit Amsterdam had twee taxibedrijven en ruim 10 voertuigen op zijn naam staan.

 

Het onderzoek naar de oplichtingen is nog in volle gang en nadere aanhoudingen worden niet uitgesloten.