Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 07:05:14 13110 Rit 45310 Amsterdam Ookmeerweg 1068ZX Post Osdorp Prio Middel Eenheid | Ambulance 13-110 (GGD Amsterdam)
donderdag 28 mei 2020

Archief

Twee verdachten aangehouden voor witwassen

Gemaakt: Woensdag, 11 december 2019 16:35

AMSTERDAM - De politie heeft maandagavond 9 december 2019 in een woning aan de Jozef Israëlskade in Amsterdam Zuid twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen. Tijdens een huiszoeking werden drugs, geld en apparatuur voor het vervaardigen van drugs inbeslaggenomen.

 

De zaak kwam aan het licht nadat buurtbewoners een vreemde geur roken en de hulpdiensten alarmeerden. Een vermoeden van gevaarlijke stoffen in de woning leidde tot de inzet van niet alleen politie en brandweer, maar ook specialisten van het Team Explosieven Verkenning (TEV) kwamen ter plaatse voor onderzoek. Uiteindelijk zijn er geen gevaarlijke stoffen aangetroffen. Wel troffen agenten enkele tienduizenden euro's aan contant geld en ruim 300 gram harddrugs aan.

 

De twee verdachten, respectievelijk 30 en 31 jaar en afkomstig uit Israël, zijn ingesloten voor nader verhoor. De politie onderzoekt de herkomst van het geld en de exacte betrokkenheid van de twee verdachten.

Man dreigt trein op te blazen op station Amsterdam Centraal

Gemaakt: Vrijdag, 13 december 2019 17:46

AMSTERDAM - Vrijdagochtend rond 11.30 uur komt er een melding binnen bij de meldkamer dat er een man heeft gedreigd een trein op te blazen op het Centraal Station. De man is hierna in een trein gestapt en deze trein is vervolgens op last van de politie stilgezet op Station Sloterdijk.


Meerdere politie eenheden worden ingezet om onderzoek te doen en de Dienst Speciale Interventies (DSI) wordt ingeschakeld om de verdachte aan te houden. De verdachte, een 21-jarige Amsterdammer, wordt om 12.30 uur aangehouden door de DSI. Er worden geen explosieven aangetroffen.

 

De recherche is nog op zoek naar getuigen of mensen die meer informatie hebben over het incident. Heeft u iets gezien of gehoord? Neem dan contact op via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Geldautomaten 's nachts dicht vanwege plofkraken

Gemaakt: Maandag, 16 december 2019 14:32

NEDERLAND - Midden in de nacht pinnen zit er voorlopig niet meer in: banken gaan geldautomaten 's nachts uitzetten om plofkraken tegen te gaan. Tussen 23.00 uur en 7.00 uur is het niet meer mogelijk geld te pinnen bij een automaat.


Een plofkraak heeft minder kans van slagen voor criminelen als de automaten buiten werking zijn, meldt de Nederlandse Vereniging van Banken. Plofkraken worden voornamelijk in werking gezet door eerst een klein bedrag te pinnen, en zodra de geldlade open gaat, een explosief naar binnen te drukken, waardoor hij gekraakt wordt. Uitschakelen zorgt er dus voor dat dit niet meer mogelijk is.

 

De automaten worden 's nachts niet leeggehaald, maar worden enkel uitgeschakeld. De gevolgen van het uitzetten van geldautomaten in de nacht zijn beperkt; maar 2 procent van de mensen pint 's nachts.

 

De maatregel gaat vandaag in.

‘Doos illegaal vuurwerk kan zelfde impact hebben als plofkraak’

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 16:47

AMSTERDAM - De politie waarschuwt voor de gevaren en gevolgen van het bezit van illegaal vuurwerk. ,,De impact van een doos illegaal knalvuurwerk kan, afhankelijk van de opslagplek waar het zich bevindt, dezelfde kracht hebben als een plofkraak", schetst Anne Dreijer, vuurwerkspecialist van de politie eenheid Amsterdam.

 

De gevolgen van het in bezit hebben van illegaal vuurwerk kunnen verstrekkend zijn
Opslag of bezit van illegaal vuurwerk kunnen voor zowel de bezitter, buren en omwonenden maar ook voor hulpverleners levensgevaarlijk zijn. ,,Als in een pand brand uitbreekt en hulpdiensten komen ter plaatse om de bewoners en omwonenden te redden en de brand te bestrijden, kunnen zij voor levensgevaarlijke situaties komen te staan als er in het pand illegaal vuurwerk blijkt te liggen. Juist daarom zijn we als Team Milieu van de politie eenheid Amsterdam scherp en alert op signalen van vuurwerkopslag in woningen, garages of schuurtjes. We roepen een ieder dan ook dringend op om bij vermoedens van illegaal vuurwerk ons te bellen via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000."

 

Grote gevolgen
Bovendien lijken veel bezitters van illegaal vuurwerk zich vaak niet te beseffen wat de gevolgen kunnen zijn: ,,Het bezit of voor handen hebben van illegaal is een misdrijf. Dat betekent dat een geringe hoeveelheid je al een strafblad kan opleveren. Daarnaast maakt de politie bij het aantreffen van een partij vuurwerk een bestuurlijke rapportage op, die naar de burgemeester wordt gestuurd. Een afschrift daarvan gaat naar de eventuele verhuurder of woningbouwcorporatie, wat aanleiding kan zijn om het huurcontract te laten ontbinden of de woning te sluiten."

Straatrover opgepakt dankzij ‘burgerarrest’

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 17:12

AMSTERDAM - De politie heeft in de nacht van zondag 15 december op maandag 16 december, met dank aan een doortastende getuige, een minderjarige verdachte aangehouden op verdenking van diefstal met geweld.

 

Op zondagavond 15 december kwam er rond 23.30 uur een melding bij de politie binnen van een straatroof in de Berenstraat. Een 25-jarige vrouw werd op straat met geweld beroofd van haar mobiele telefoon. Een burger was getuige van de diefstal en heeft de verdachte achtervolgd en vervolgens aan te houden. Als burger heb je bij ontdekking van een misdrijf op heterdaad net als de politie ook de bevoegdheid om een verdachte aan te houden. De verdachte werd door de alerte burger overgedragen aan de politie en is ingesloten voor verhoor.

 

Mag ik als burger een verdachte aanhouden?
Ook burgers mogen verdachten aanhouden. Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking van een strafbaar feit iedereen bevoegd om een verdachte aan te houden. Wel zijn er veel eisen en voorwaarden aan dit zogeheten burgerarrest verbonden.

Woning beschoten aan de Achillesstraat in Amsterdam-Zuid

Gemaakt: Dinsdag, 17 december 2019 17:26

AMSTERDAM - In de nacht van maandag 16 december op dinsdag 17 december 2019 is aan de Achillesstraat in Amsterdam-Zuid een woning beschoten. De recherche is een onderzoek gestart en komt graag in contact met getuigen.


Vermoedelijk is de woning tussen 04.00 en 04.30 uur in de nacht beschoten. Ter plekke zijn kogelhulzen aangetroffen. Gelukkig is niemand gewond geraakt bij het incident.

 

Mogelijke vluchtauto
Er is door getuigen een klein model auto gezien, die mogelijk betrokken is bij het incident.

 

Getuigen
Om een duidelijk en volledig beeld te krijgen van wat zich vannacht rondom de woning heeft plaatsgevonden, hopen we in contact te komen met getuigen die iets gehoord of gezien hebben. Kunt u ons helpen, dan gelieve contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Mocht u liever anoniem informatie willen geven, dan kan dat via 0800-7000.

Burgers betrappen verdachten van diefstal op heterdaad

Gemaakt: Woensdag, 18 december 2019 17:45

AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag 17 op woensdag 18 december 2019 wisten melders van respectievelijk een winkelinbraak in Zuidoost en een motordiefstal in West tot twee keer toe de verdachten op heterdaad te betrappen. Door hun snelle handelen kon de politie bij beide delicten één verdachte aanhouden. In beide zaken is de politie nog op zoek naar de andere verdachten.


Inbraak winkel Zuidoost
Rond 03:45 uur komt bij de meldkamer een melding binnen van drie in het donker geklede personen die inbreken bij een belwinkel in het winkelcentrum Reigersbos. Twee dienstdoende agenten begeven zich direct naar het winkelcentrum en zien nog net hoe een drietal jongens wegrent. Twee van hen springen op een scooter en vluchtten via het fietspad Reigersbos. De derde persoon, die niet op de scooter zat, kan na een korte achtervolging worden aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal in vereniging.

 

Motordiefstal West
Rond hetzelfde tijdstip komt bij de meldkamer een tweede melding binnen. Op de Bilderdijkstraat ziet de melder hoe drie mannen een motor een wit busje inladen. De twee verdachten rennen meteen weg. Een derde verdachte blijft in de bus achter en wordt daar gehouden tot de politie arriveert. De bus is in beslag genomen voor nader onderzoek.

 

Vluchtroutes
In beide zaken is de recherche nog op zoek naar twee verdachten. In Zuidoost vluchtten de verdachten op een donker gekleurde scooter met hoge snelheid via het fietspad Reigersbos in de richting van het metrostation Reigersbos. Bij de ingang van het Randwijkhof verdween het duo op de scooter uit het zicht. In West renden de twee verdachten weg in de richting van de Ter Haarstraat. Beide mannen hadden een fors postuur en waren gekleed in donkere kleding. De politie heeft het duo niet meer aangetroffen.

 

Mocht u informatie hebben over één van beide incidenten, zoals informatie over de vluchtroute, dan kan die informatie het onderzoeksteam erg helpen in het onderzoek. Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Mocht u liever anoniem informatie willen geven, dan kan dat via 0800-7000.

Wie was getuige van zware mishandeling aan de Wittenburgerkade?

Gemaakt: Donderdag, 19 december 2019 16:25

AMSTERDAM - Op woensdagmiddag 18 december rond 17.30 uur vond op de Wittenburgerkade een zware mishandeling plaats. Hierbij raakte een 23-jarig man zwaar gewond aan zijn hoofd. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen zich te melden.


Heeft u informatie en nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact op via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Minderjarige overvaller aangehouden na tonen van beelden

Gemaakt: Donderdag, 19 december 2019 16:49

DUIVENDRECHT - De recherche heeft deze week een verdachte aangehouden op verdenking van het plegen van een overval. Het gaat om een minderjarige jongen. Omwille van zijn privacy wordt zijn precieze leeftijd niet gedeeld.

 

De jongen wordt ervan verdacht dat hij op woensdag 30 oktober 2019 een drogist aan het Dorpsplein in Duivendrecht heeft overvallen. Beelden van de jongen werden, met zijn gezicht onherkenbaar gemaakt, getoond in het opsporingsprogramma Bureau 020 van AT5. Iets wat gebruikelijk is wanneer vermoed wordt dat de verdachte de minderjarige leeftijd heeft. Meldt een verdachte zich niet, dan worden de beelden op een later moment alsnog herkenbaar getoond. Dit bleek in deze zaak niet nodig, want dankzij tips van kijkers is de identiteit van de jongen bekend geworden bij rechercheurs. Met zijn aanhouding tot gevolg.

Melding schoten op Wibautstraat blijkt opname filmpje

Gemaakt: Donderdag, 19 december 2019 17:48

AMSTERDAM - Op vrijdag 13 december omstreeks 18.45 uur kreeg de meldkamer een melding binnen van een mogelijke schietpartij op de Wibautstraat. Meerdere politie-eenheden deden onderzoek in de omgeving, maar troffen geen slachtoffers of hulzen aan. Uit onderzoek is gebleken dat jongeren met een 'nepvuurwapen' een filmpje aan het opnemen waren.


Door getuigen waren schoten gehoord en is er daarna een wegrennende jongen gezien. Reden genoeg voor de recherche om een onderzoek te starten. Er zijn camerabeelden uitgekeken van het hotel ter hoogte van het incident. Hierop was inderdaad te zien dat er een jongen een 'vuurwapen' uit zijn zak pakte en meerdere schoten afvuurde op een andere jongen. Wat ook te zien was op de beelden is dat even later de vermeende schutter en het slachtoffer samen met andere jongens gezamenlijk wegliepen in de richting van de Wibautstraat. Personeel van het hotel ziet de volgende dag de 'schutter' en het 'slachtoffer' weer lopen en schakelt direct de politie in.

 

De 'schutter' bleek een minderjarige jongen te zijn die samen met zijn vrienden een filmpje aan het opnemen was. Het wapen bleek een alarmpistool te zijn. Het alarmpistool is inbeslaggenomen. Nepvuurwapens die lijken op echte vuurwapens zijn bij wet verboden. Lees hier wat de regels en de gevaren zijn van nepvuurwapens.

Explosief aangebracht op geldautomaat in Amsterdam

Gemaakt: Vrijdag, 20 december 2019 16:00

AMSTERDAM - Twee onbekend gebleven personen hebben vannacht op een geldautomaat op het Plein '40-'45 een explosief aangebracht. Het explosief is niet afgegaan en de twee zijn weggereden op een scooter. De politie stelt een onderzoek en in vraagt getuigen, die nog niet met de politie hebben gesproken, zich te melden.


Rond 03.00 uur krijgt de politie een melding dat twee personen iets op een geldautomaat aanbrengen. De twee personen, beiden ongeveer 1,80 m lang, leeftijd tussen de 18 en 23 jaar, in het zwart gekleed, met een horizontale witte streep, zijn kennelijk gestoord tijdens hun 'werkzaamheden' en rijden weg op een donker gekleurde Vespa Sprint. Ze hadden een grote zwarte tas bij zich.

 

Op aangeven van de Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) komt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse en stellen een onderzoek in. Het explosief dat is aangetroffen is door EOD in het buitengebied tot ontploffing gebracht.


Getuigenoproep
Heeft u informatie met betrekking tot het veroorzaken van deze levensgevaarlijke situatie op het Plein '40-'45 en u heeft nog niet met de politie gesproken of heeft u beeldmateriaal van de scooterrijders voor en na 03.00 uur, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Woningbrand aan de Sanne Sanneshof in Amsterdam snel onder controle

Gemaakt: Zondag, 22 december 2019 17:58

AMSTERDAM - In een woning aan de Sanne Sanneshof in Amsterdam heeft zondagmiddag korte tijd brand gewoed.

 

Volgens Alarmeringen Amsterdam werd de brandweer iets voor 15.00 uur gealarmeerd dat er mogelijk brand zou zijn in de woning. Al vrij snel daarna rukte de brandweer met nog meer voertuigen uit en werd er daadwerkelijk een woningbrand gemeld. Twee blusvoertuigen en een hoogwerker werden opgeroepen en kwamen ter plaatse. Al snel na aankomst van de brandweer bleek er een klein brandje te hebben gewoed. Door de rookontwikkeling gingen er in de woning meerdere rookmelders af.

 

De brandweer kon na een snelle inzet weer retour. Wat er in brand heeft gestaan is niet bekend. Bij de brand raakte niemand gewond.

Getuigenoproep overval Amstelveensweg Amsterdam

Gemaakt: Dinsdag, 24 december 2019 18:25

AMSTERDAM - Op maandag 23 december 2019 hebben twee onbekende personen een bedrijf aan de Amstelveenseweg overvallen. De politie stelt een onderzoek in en vraagt getuigen zich te melden.


De overval vond rond 20.15 uur plaats. Door het gewelddadige optreden van de overvallers is de bedreigde medewerkster niet gewond geraakt, maar wel behoorlijk geschrokken. De twee verdachten, waarvan 1 wat molliger dan de ander, waren beiden ongeveer 1.80 m lang en donker gekleed. Ze hebben de buitgemaakte elektrische apparatuur vermoedelijk in een blauwe bestelbus geladen, die op Amstelveenseweg ter hoogte van de Derde Schinkelstraat stond. Ze zijn in onbekende richting weggereden.

 

Getuigenoproep
Heeft u informatie over deze overval of beeldmateriaal waarop de bestelbus en/of de verdachten te zien zijn, neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Veilige jaarwisseling en een goed 2020!

Gemaakt: Dinsdag, 31 december 2019 17:33

Namens 112Press wensen wij u een veilige jaarwisseling en een goed 2020!

Even een reminder van de vuurwerkregels:
Vuurwerk mag afgestoken worden tussen dinsdag 31 december 18.00 uur en woensdag 1 januari 02:00 uur. U riskeert een boete van 100 euro of hoger als u niet binnen deze tijden vuurwerk afsteekt.

 

Op de volgende plekken mag geen vuurwerk worden afgestoken (zogenaamde vuurwerkvrije zones): Bossen & parken, schoolterreinen, zorginstellingen (zoals ziekenhuizen of verpleeghuizen) en plekken met veel dieren (zoals kinderboerderijen en asielen).

 

Bij overlast door vuurwerk kunt u bellen met 0900-8844. Bij verdachte en gevaarlijke situaties kunt u 112 bellen.

Rijkswaterstaat: ga niet de weg op als het niet hoeft

Gemaakt: Dinsdag, 31 december 2019 21:20

NEDERLAND - Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers vanavond en vannacht niet de weg op te gaan als het niet hoeft. In grote delen van het land komt dichte tot zeer dichte mist voor. Er zijn op dit moment al meerdere ongevallen gebeurd als gevolg van beperkt zicht en langzaamrijdend verkeer. De verwachting is dat het zicht in de loop van de avond en nacht alleen maar verslechterd.

 

Advies
Ga niet de weg op als het niet hoeft. Bij mist en slecht zicht is het gebruik van de mistlampen essentieel. Tijdens mist is het extra belangrijk om voldoende afstand te houden en je rijstijl aan te passen. Rijkswaterstaat raadt weggebruikers aan voor vertrek de actuele verkeerssituatie te raadplegen.

Bombrieven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam aangetroffen

Gemaakt: Donderdag, 02 januari 2020 16:30

AMSTERDAM / ROTTERDAM / UTRECHT- Bij verschillende bedrijven op verschillende locaties zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen. De brieven werden in het tijdsbestek van één week bezorgd bij respectievelijk een hotel en een tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en autobedrijf in Rotterdam.

 

De bombrieven hebben geen schade berokkend omdat de explosieven niet zijn afgegaan, maar hadden zwaar lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. Er wordt ernstig rekening mee gehouden dat er sprake is van één en dezelfde afzender.

 

De recherche heeft de zaak in onderzoek en de bombrieven worden nader onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.

 

Op deze brieven staat als afzender het CIB vermeld, gevestigd aan de Wilhelminakade te Rotterdam. Op het hoofdkantoor van het CIB zelf is op donderdag 2 januari ook een verdachte brief aangetroffen, waar op dit moment onderzoek naar wordt gedaan. Uit het onderzoek door de recherche is gebleken dat dit bureau verder geen enkele betrokkenheid heeft bij deze zaak.

 

Preventie
Let dus goed op! Krijgt u een dergelijke brief met een verdikking erin, waarbij de naam, het adres en het logo van het CIB niet op de envelop zelf zijn gedrukt, maar de geadresseerde en de afzender afzonderlijk van elkaar op twee stickers op de envelop zijn geplakt – open deze brief dan niet en bel direct 112.

Nieuwe politiedocumentaire Team Parate Eenheid

Gemaakt: Dinsdag, 07 januari 2020 16:55

NEDERLAND - Vuurwapengevaarlijke personen arresteren, drugspanden invallen en alle ad hoc- en spoedinzetten. Het werk van het Rotterdamse Team Parate Eenheid verschilt van dag tot dag. RTL5 liep enkele maanden mee en maakte er een meeslepende documentaireserie van, te zien vanaf 7 januari.


De voorbereidingen voor de serie startten al in 2017, zegt een operationeel expert 'chef', hoewel de opnames pas in 2019 begonnen. 'De lange voorbereiding was nodig door de strenge privacyregels. Ons werk in beeld brengen is niet moeilijk, wel de vraag wat je mag filmen. Gelukkig was het OM nauw betrokken bij de productie, waardoor je alleen ziet wat je mag zien.'

 

Risicovolle zaken
In Team Parate Eenheid wordt het team gedurende acht afleveringen gevolgd en komen verschillende aspecten van het werk in beeld. Volgens de chef werkt het team op het snijvlak van blauw (regulier politiewerk) en het AT (arrestatieteam). Over het algemeen richt het team zich op risicovolle zaken, zoals een vechtsporter aanhouden of een inval in een drugspand. Gaat het om vuurwapenverdachten dan wordt er altijd met het AT overlegd. 'Wij werken als TPE in het grijze gebied tussen blauw en AT', benadrukt de expert. TPE is daarnaast inzetbaar als mobiele eenheid en ondersteunt de basisteams onder meer bij horeca-avonden.

 

De operationeel expert zag vooraf enkele afleveringen en is blij met het resultaat. 'Je ziet een professioneel team, dat elke inzet zorgvuldig overweegt en professioneel afhandelt. Het maakt me echt trots. Natuurlijk zijn er soms dingen waar je van baalt, maar als je het op tv ziet, besef je weer hoe geweldig dit werk is.' De serie bevat naast acties, ook persoonlijke verhalen. Zo vertelt een politiemedewerker over de strandrellen bij Hoek van Holland in 2009.

 

De eerste uitzending van Team Parate Eenheid is op dinsdag 7 januari, om 21.30 bij RTL5.

 

Start nieuw seizoen De Noodcentrale
Op zondag 12 januari start SBS6 met het derde seizoen van De Noodcentrale. Kijkers volgen ook dit seizoen de centralisten van de politie in de meldkamer en het servicecentrum dat zeer uiteenlopende meldingen krijgt, onder meer over burenruzie, vermiste kinderen en verdachte personen. Vanaf 21.30 uur bij SBS6.

Getuigen gezocht: dode hond aangetroffen in het Vliegenbos in Amsterdam

Gemaakt: Dinsdag, 07 januari 2020 17:32

AMSTERDAM - Zaterdagmiddag 4 januari 2020 wordt in het W.H. Vliegenbos in Amsterdam-Noord een dode hond aangetroffen. Het dier heeft littekens en verwondingen over zijn hele lichaam. De politie doet onderzoek naar de dood en het achterlaten van de hond en spreekt daarom graag getuigen.

 

Een voorbijganger vindt de hond die zaterdagmiddag rond 16.30 uur in het bos ter hoogte van de Nieuwendammerkade. Het betreft een pitbull-achtige reu op leeftijd met een zwarte vacht. De reu is niet gecastreerd. Op diverse plekken op het lijf van de hond zijn littekens van verwondingen zichtbaar. Rondom de hals en borststreek heeft de hond recente verwondingen. Het dier lag waarschijnlijk nog maar kort op de plek in het Vliegenbos.

 

Getuigenoproep
Team Milieu van politie Amsterdam onderzoekt de dood en het achterlaten van deze hond. Bent u getuige geweest van het dumpen van de hond? Weet u van wie deze hond is (geweest)? Mist u een dergelijke hond in uw omgeving? Of heeft u andere informatie over deze zaak? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

Mannen gaan ervandoor na negeren stopteken bij verkeerscontrole

Gemaakt: Donderdag, 09 januari 2020 16:35

AMSTERDAM - Twee mannen in de leeftijd van 16 en 18 jaar zijn woensdagavond 8 januari 2020 aangehouden, nadat zij zich hadden onttrokken aan een verkeerscontrole. Er werd een achtervolging ingezet.

 

Rond 23.45 uur valt het duo surveillerende agente op de Ookmeerweg op, omdat zij zonder kentekenplaat en verlichting rijden. Nadat een stopteken wordt genegeerd, zetten agenten de achtervolging in vanaf de Ookmeerweg. Ter hoogte van de Nico Broekhuysenweg komt de scooter ten val, de bijrijder stapt af. De bestuurder rijdt door in de richting van de Haarlemmerweg, daar komt hij in botsing met een politievoertuig. Niemand raakt daarbij gewond. Beide verdachten zijn aangehouden. De scooter waarop de verdachten reden, blijkt van diefstal afkomstig.

Bombrief aangetroffen bij postsorteercentrum in Amsterdam

Gemaakt: Vrijdag, 10 januari 2020 16:53

AMSTERDAM - In een postsorteercentrum aan de Australiëhavenweg in Amsterdam is op vrijdag 10 januari 2020 om 13.07 uur een verdachte envelop aangetroffen. De politie heeft uit voorzorg de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) ter plaatse geroepen om een onderzoek in te stellen.


Rond 14.45 uur heeft de EOD de inhoud van de brief onschadelijk gemaakt. De recherche neemt de vondst van deze bombrief mee in het onderzoek naar de eerder verzonden bombrieven in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Maastricht. Het onderzoek is nog in volle gang, er is nog geen spoor dat naar de afzender(s) leidt.

 

Het onderzoeksteam houdt er rekening mee dat deze brief was bestemd voor een autobedrijf in Amsterdam, waar eerder een waarschuwingsbrief was aangekomen.

Getuigenoproep vermoedelijk schietincident in Kolfschotenstraat Amsterdam

Gemaakt: Vrijdag, 10 januari 2020 17:12

AMSTERDAM - De politie doet onderzoek naar een mogelijk schietincident in de Kolfschotenstraat in Amsterdam-Zuidoost. Het incident zou vrijdagochtend 10 januari vermoedelijk tussen 7 en 8 uur hebben plaatsgevonden. De recherche is op zoek naar getuigen of mensen die meer informatie hebben.

 

De recherche is op zoek naar getuigen
De recherche onderzoekt of verwondingen die bij een man zijn aangetroffen verband houden met het mogelijke schietincident.

 

Heeft u mogelijk iets verdachts gezien of gehoord vrijdagochtend tussen 7 en 8 uur in de Kolfschotenstraat of de nabije omgeving? Of heeft u andere informatie die van belang kan zijn voor de politie? Neem dan contact op met de recherche via 0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Verdachten gewapende overval Buikslotermeerplein aangehouden

Gemaakt: Dinsdag, 14 januari 2020 15:54

AMSTERDAM - Donderdagochtend 21 november 2019 overvallen drie jongens onder bedreiging van een vuurwapen en een mes een telefoonwinkel aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord. De politie doet uitgebreid onderzoek naar deze gewapende overval en heeft op dinsdag 14 januari 2020 twee verdachten aan kunnen houden. Andere aanhoudingen worden door het onderzoeksteam niet uitgesloten.

 

De winkel gaat die donderdagochtend om 09.30 uur open en al vrij snel komen er dan drie jongens binnen. Een van de jongens haalt direct een vuurwapen tevoorschijn en bedreigt de aanwezige medewerkers. Een andere jongen doet hetzelfde, alleen dan met een groot mes. Ondertussen proberen de jongens verschillende telefoons los te krijgen. Veiligheidsmaatregelen van de winkelen bemoeilijken dit en uiteindelijk gaan de drie er met een klein aantal telefoons vandoor.

 

Onderzoek en aanhoudingen
De overval heeft een grote impact gehad op het aanwezige personeel en de politie neemt deze zaak zeer serieus. Direct na de overal is er uiteraard een intensief onderzoek opgestart. In dit onderzoek zijn dinsdagochtend 14 januari twee verdachten aangehouden: jongens van 15 en 16 jaar oud uit Amsterdam. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat er op korte termijn meer aanhoudingen worden verricht.

 

Informatie delen
Weet u meer over deze overval, maar heeft u uw informatie nog niet met de politie gedeeld? Doe dat dan alsnog en vul het tipformulier in. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal

Gemaakt: Dinsdag, 14 januari 2020 17:26

In Nederland overlijden elke dag vijf mensen door zelfdoding. Uit onderzoek blijkt dat praten over gedachten aan zelfmoord helpt en mogelijk levens kan redden. Zo'n gesprek over zelfmoord is voor veel mensen niet makkelijk. Daarom brengt 113 Zelfmoordpreventie een gratis online training uit waarmee elke Nederlander in een uur tijd kan leren hoe te signaleren, door te vragen en samen hulp te zoeken. Zodat iemand die zelfmoordgedachten heeft mogelijk uit zijn of haar isolement komt. De training staat op de website www.vraagmaar.nl/online-training.

 

Zelfmoord is een groot maatschappelijk probleem

Zelfmoord kost jaarlijks drie keer meer levens dan het verkeer: 1.829 mensen overleden in 2018. Elke dag komen 40 mensen op de eerste hulp na een zelfmoordpoging. Het aantal mensen dat dénkt aan zelfmoord, is nog veel hoger: ongeveer 1 tot 3% van alle Nederlanders. Nanette Zonnenberg, hoofd communicatie van 113 Zelfmoordpreventie: "Elke zelfdoding is uniek en vaak het gevolg van een complexe stapeling van factoren. Het is een intens verdriet voor nabestaanden en raakt gemiddeld 135 mensen. Een zelfmoord verandert het leven van naasten voorgoed. Veel mensen in de omgeving krijgen een 'niet-pluis gevoel' voorafgaand aan een zelfdoding. De online training leert op zo'n moment contact te maken met de ander. Mensen die zelfmoord overwegen willen vaak niet dood, ze willen een einde aan hun lijden op dat moment. Jij en ik kunnen het verschil maken, zelfmoordpreventie is een zaak van ons allemaal."

 

Iedereen kan helpen levens te redden
Veel mensen generen zich voor hun gedachten dat ze er liever niet meer willen zijn en willen de omgeving daar niet mee belasten. Meer dan de helft van de mensen die overlijdt door zelfdoding heeft geen hulp gezocht, terwijl bekend is dat professionele hulp kan helpen. In tegenstelling tot wat men soms denkt, breng je de ander niet op gedachten door over zelfmoord te praten. Je kunt het risico op suïcide juist verkleinen door in gesprek te gaan. Het kan helpen om de eenzaamheid en spanning weg te nemen en samen een oplossing te vinden. Het is belangrijk dat mensen in de omgeving weten dat praten over zelfmoordgedachten mensen helpt.

 

Taboe rondom praten over zelfmoord wordt doorbroken
113 Zelfmoordpreventie heeft als missie dat niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord. Nanette Zonnenberg: "We moeten het gesprek in de samenleving veel meer op gang krijgen, het taboe moet er echt af. Van kapper tot boer, van uitzendkracht tot puber, van deurwaarder tot verzekeraar, van familieleden tot collega's en zorgprofessionals. Als we met z'n allen het gesprek durven aangaan, gaat dat echt impact hebben want op die manier kunnen we met elkaar helpen het aantal slachtoffers van zelfmoord terug te brengen. Dus ga naar: www.vraagmaar.nl/online-training".

Man met uitkering draagt sieraden ter waarde van €42.520,-

Gemaakt: Maandag, 20 januari 2020 18:11

AMSTERDAM / CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De politie heeft in de nacht van zaterdag 18 januari op zondag 19 januari nabij de A4 in Amsterdam een man aangehouden als verdachte van witwassen. De verdachte, een 41-jarige man uit Capelle aan den IJssel, had ruim €6.000,- contant geld en voor ruim €50.000,- aan sieraden bij zich waarvoor hij geen aannemelijke verklaring had.


Medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid zagen op de A4 nabij Amsterdam een huurauto rijden. Op de Oude Haagseweg in Amsterdam controleerde de agenten de auto. Deze bleek gehuurd te zijn door een vriend van de bestuurder. De vriend was echter niet aanwezig. Wel zaten de 24-jarige vriendin van de bestuurder en haar 28-jarige vriendin uit Amsterdam in de auto. Tijdens de controle ontstond de verdenking van een misdrijf op het gebied van drugs of witwassen. De agenten doorzochten hierop de huurauto.

 

PGP-telefoons
Bij de doorzoeking van de auto trof de politie een drietal mobiele telefoons aan. Van twee van deze telefoons is bekend dat deze vaak worden gebruikt als "Pretty Good Privacy" telefoons, ook wel bekend als PGP-telefoons. Deze telefoons worden vaak door criminelen gebruikt om elkaar geheime berichten te sturen. Naast de telefoons troffen de agenten ook een bundel van 100 vijftig euro biljetten aan. De bestuurder kon echter niet aantonen hoe hij aan deze biljetten was gekomen. Zijn verklaring dat hij coffeeshophouder was in Rotterdam bleek niet te kloppen. In plaats daarvan had hij een Wajong uitkering.

 

Sieraden
Wat opviel was dat de verdachte een gouden koningsketting en een Rolex horloge bij zich had. De 18 karaat gouden ketting was voorzien van 120 diamanten. De waarde werd getaxeerd op €42.520,-. Het horloge had een waarde van €7.500,-. Deze was ingelegd met stenen ter waarde van €2.800,-. Voor de agenten ontstond er voldoende verdenking om de verdachte aan te houden voor witwassen. Bij de fouillering van de verdachte op het politiebureau trof de politie nog een bundel geld aan. Dit maal ging het om €1020,-. Ook voor dit geld had de verdachte geen aannemelijk verklaring.

Ontvoerde vrouw door politie bevrijd, zes verdachten vast

Gemaakt: Woensdag, 22 januari 2020 16:18

AMSTERDAM - Op 31 december 2019 werd vanuit Amsterdam-Noord een 31-jarige vrouw met haar twee kinderen van drie en zeven jaar oud ontvoerd. Nadat het de vrouw gelukt was via een bekende de politie te alarmeren, is de politie direct een uitgebreid opsporingsonderzoek gestart.


Dat leidde naar de verblijfplaats van de vrouw in een woning in Almere. Op 1 januari 2020 slaagden leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) erin de vrouw en haar kinderen te bevrijden uit de woning waar ze werden vastgehouden.

 

Inmiddels zijn tien verdachten aangehouden. Na voor de Raadkamer te hebben gestaan zitten er nog zes personen vast: vijf mannen en één vrouw - in leeftijd variërend van 19 tot 28 jaar - uit Amsterdam, Lelystad en Purmerend. Er zijn bij de diverse verdachten in totaal vijf vuurwapens en ongeveer 200.000 euro in contanten aangetroffen en in beslag genomen. Uit het onderzoek is de voorlopige verdenking gerezen dat een deel van de verdachten deel uitmaakt van de rapscene in Amsterdam Zuidoost.

 

De politie vermeldt de aanhoudingen nu pas, omdat één van de aangehouden verdachten tot en met afgelopen maandag in beperkingen zat.

Tieners aangehouden na gewapende overval Buikslotermeerplein

Gemaakt: Donderdag, 23 januari 2020 17:01

AMSTERDAM - In het onderzoek naar een gewapende overval op een telefoonwinkel aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord van donderdag 21 november vorig jaar zijn opnieuw twee verdachten aangehouden. Eerder werden er ook al twee aanhoudingen verricht.

 

Drie jongens overvielen de winkel die donderdagochtend rond 09.30 uur onder bedreiging van een vuurwapen en een mes. Ze maakten een klein aantal telefoons buit, maar hun acties hadden een grote impact op het aanwezige personeel.

 

In het onderzoek naar de overval kwamen verschillende verdachten naar voren. Twee konden op dinsdag 14 januari 2020 worden aangehouden: jongens van 15 en 16 jaar uit Amsterdam. Het onderzoeksteam gaf toen al aan niet uit te sluiten op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten. Drie dagen later, op vrijdag 17 januari, volgden er inderdaad nog twee aanhoudingen van twee Amsterdammers van 13 en 14 jaar.

Politie zoekt getuigen van gooien brandbom tegen woning Zwanenplein

Gemaakt: Vrijdag, 24 januari 2020 17:56

AMSTERDAM - In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 januari 2020 worden de bewoners aan het Zwanenplein in Amsterdam-Noord rond 3.45 uur opgeschrikt door een knal, gevolgd door een korte brand. Er blijkt vermoedelijk een brandbom tegen een woning te zijn gegooid. De recherche doet onderzoek en is op zoek naar getuigen.


Het sterke vermoeden is dat de brandbom is gegooid door twee in het zwart geklede personen, die vervolgens op een zwarte motor zijn weggereden. Er raakte niemand gewond. De recherche is op zoek naar getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben van het incident, of die het duo heeft waargenomen in de omgeving van het Zwanenplein in Noord tussen circa 3.30 uur en 4.00 uur.

 

Heeft u meer informatie, of wellicht (dashcam)beelden voor de politie? Neem dan contact op via 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Dodelijk schietincident buurthuis Wittenburg: twee verdachten aangehouden

Gemaakt: Zondag, 26 januari 2020 16:26

AMSTERDAM - Vrijdag 26 januari 2018 werd in een buurthuis op Wittenburg de 17-jarige Mohamed Bouchikhi doodgeschoten. Twee jaar later doet de politie nog steeds uitgebreid onderzoek naar wie verantwoordelijk is voor de dood van de onschuldige tiener uit Amsterdam. In het onderzoek zijn begin deze week twee personen aangehouden: de opnieuw aangehouden 26-jarige Emylio G. en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg.


Twee mannen stormden die vrijdag in 2018 aan het begin van de avond het buurthuis binnen en openden daar het vuur. Waarschijnlijk hadden de schutters het op iemand anders voorzien, maar beschoten meerdere malen Mohamed. Hij overleed ter plekke aan zijn ernstige verwondingen. De recherche vermoedt dat Emylio G. één van de schutters is geweest en hij is in oktober 2018 ook aangehouden als verdachte. Hij werd toen in deze zaak weer heengezonden, maar bleef wel verdachte. Verder onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij op maandag 20 januari 2020 wederom is aangehouden en later in de week is voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld. Op het moment van zijn aanhouding zat G. al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. In het belang van het onderzoek kan er geen verdere informatie gedeeld worden over zijn mogelijke betrokkenheid.

Naast Emylio G. hield de recherche maandag 20 januari 2020 ook nog een andere verdachte aan, een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. Zij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het dodelijke schietincident. De vrouwelijke verdachte is eerder deze week weer heengezonden, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

 

Informatie delen
De recherche ontvangt uiteraard nog steeds graag informatie over (mogelijke betrokken bij) dit schietincident. In deze zaak is door de Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam een beloning uitgeloofd van 25.000 euro. Bellen kan ook via de Opsporingstiplijn op 0800-6070 of anoniem via 0800-7000.

Verdachte met 30 telefoons in wielrenbroek aangehouden

Gemaakt: Maandag, 27 januari 2020 17:03

AMSTERDAM - Bij een gerichte actie tegen zakkenrollerij heeft de politie dinsdagavond 21 januari 2020 een 34-jarige verdachte aangehouden. Bij de man, die de Roemeense nationaliteit heeft, werden 30 mobiele telefoons aangetroffen in de wielrenbroek die de verdachte droeg.


Informatie uit België
De actie werd opgestart nadat vanuit Belgische politiecollega's de melding kwam dat bij een concert in Antwerpen eerder deze maand zo'n 50 telefoons waren gestolen. Vanuit de Europese samenwerking tussen verschillende politiediensten, gericht op het bestrijden van mobiel banditisme, werd besloten om extra politie inzet te plegen op het concert van dezelfde band in een concerthal aan de Arena Boulevard in Amsterdam-Zuidoost.

Vier minderjarigen met machetes opgepakt in Amsterdam

Gemaakt: Maandag, 27 januari 2020 19:33

AMSTERDAM - De politie heeft op 23 januari 2019 vier jongens in Amsterdam Zuidoost aangehouden. Zij waren in het bezit van machetes.

 

Op donderdagmiddag ziet de politie aan de Gravestein een groep jongeren in het bezit van steekwapens. De minderjarige verdachten lopen in de richting van het Passtukkenpad. Als de politiemensen de jongens aanspreken proberen zij te vluchten. Na een korte achtervolging worden er vier jongens aangehouden. Bij fouillering blijken zij allen in het bezit van een machete. De verdachten variëren in de leeftijd van 13 tot 16 jaar.

 

Alle verdachten zijn aangehouden op grond van overtreding van de Wet Wapens en munitie. Ook is er bij iedereen een huiszoeking geweest op zoek naar andere strafbare wapens, die zijn niet aangetroffen. De verdachten zijn inmiddels heengezonden. Het dossier is ingestuurd naar het OM, de officier van justitie zal binnenkort beslissen hoe deze zaak wordt afgedaan.