Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:15:16 P Bad-01 Br Container , Oosterpark Amsterdam 13asn Prio Eenheid | Onbekende code
zaterdag 24 juli 2021

Archief

Verdachte Beuningse ‘vergismoord' meldt zich bij de politie

Gemaakt: Zaterdag, 06 maart 2021 17:32

AMSTERDAM / BEUNINGEN - De politie heeft een man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op Mehmet Kilícsoy. De man heeft zichzelf gemeld na uitzendingen van Opsporing Verzocht en de regionale opsporingsprogramma's Bureau GLD (Gelderland) en Bureau 020 (Amsterdam). In de uitzendingen werd een man getoond die bij een tankstation uit een auto stapte.


Op 6 juli werd in het Gelderse Beuningen de 49-jarige Mehmet Kilicsoy op klaarlichte dag doodgeschoten. Het rechercheteam komt tot de conclusie dat alles er op wijst dat de daders zich vergist hebben en dat Mehmet een onschuldig slachtoffer is. Afgelopen week werden beelden getoond van vier auto's die betrokken waren en er werden beelden van een man gedeeld. De uitzendingen leverden 10 tips op.

 

Verdachte legt verklaring af
Donderdag meldde zich een 30-jarige man, die geen vast woonadres heeft. Hij is de man die op camerabeelden te zien is. Hij heeft vrijdag op het politiebureau een verklaring afgelegd, daarna is hij direct aangehouden. De man wordt nu verder verhoord. Er zijn vrijdag op vijf plekken panden doorzocht. Dit gebeurde in Amsterdam, Diemen en Rotterdam.

Het onderzoek naar de verdachte is in volle gang. Meer details worden er op dit moment niet gegeven, de man zit in beperkingen en mag alleen contact met zijn advocaat hebben.

 

Eerdere aanhoudingen
Gisteren konden we al melden dat er drie verdachten waren aangehouden voor de diefstal van twee auto's die gebruikt zijn. In het dossier van deze zaak is meer informatie te vinden.

Gewonde bij steekpartij naast Jumbo supermarkt in Amsterdam Buitenveldert

Gemaakt: Zondag, 07 maart 2021 16:16

AMSTERDAM - Zondagmiddag 7 maart rond 14.35 uur heeft een steekincident plaatsgevonden aan de Buitenveldertselaan - s109 in Amsterdam. De steekpartij vond plaats naast een Jumbo supermarkt in Amsterdam Buitenveldert.

 

Het slachtoffer werd in de buurt van het incident in de Cuserstraat aangetroffen. Onder andere een traumahelikopter kwam ter plaatse voor het slachtoffer. Na behandeling is de persoon naar een ziekenhuis vervoerd.

 

De politie heeft een deel naast de supermarkt afgezet voor onderzoek. Het is nog niet bekend of er een verdachte is aangehouden.

Politie zoekt getuigen van poging ramkraak aan de Johann Siegerstraat

Gemaakt: Maandag, 08 maart 2021 15:36

AMSTERDAM - In de vroege ochtend van maandag 8 maart 2021 is geprobeerd met een donkerkleurige auto een ramkraak te plegen op een pand aan de Johann Siegerstraat bij bedrijventerrein De Omval / Overamstel.


De poging ramkraak werd gepleegd rond 5.55 uur. Daarbij is met de achterzijde van het donkerkleurige voertuig ingereden op het ruilluik van het pand. Hoewel er veel schade is aan het rolluik en de gevel van het pand, is het de verdachten niet gelukt binnen te komen en hebben zij dan ook geen buit gemaakt. De verdachten zijn vervolgens met de beschadigde auto gevlucht in de richting van de Paul van Vlissingenstraat.

 

Beeldmateriaal
De recherche is een onderzoek gestart en wil daarbij graag spreken met mensen die even voor of na zes uur maandagochtend iets verdachts hebben gezien nabij de Johann Siegerstraat. Dat geldt ook voor bedrijfsmedewerkers of bewoners die wellicht camerabeelden uit de omgeving hebben. Het onderzoeksteam wil u vragen om deze te bekijken en te zien of er mogelijk verdachte personen of de genoemde donkerkleurige auto op waarneembaar is. In dat geval hoort de recherche het graag. U kunt uw beeldmateriaal rechtstreeks uploaden via onderstaand tipformulier.

 

Voertuig met schade
Verder vraagt de politie ook om uit te kijken naar een donkerkleurig voertuig met schade aan de achterzijde. Ziet u een dergelijke auto met opvallende of verdachte schade aan de achterzijde? Laat het ons dan weten.

 

U kunt de politie bereiken via 0900-8844 of eventueel via Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

Amsterdamse internet rovers opgepakt

Gemaakt: Maandag, 08 maart 2021 16:18

AMSTERDAM - Twee jongens die aanbieders van goederen via Marktplaats beroofden bij de koop, zijn afgelopen vrijdag 5 maart aangehouden. De verdachten, 16 en 18 jaar oud, worden ervan verdacht meerdere berovingen te hebben gepleegd. Zij zitten op dit moment nog vast en worden vandaag voorgeleid bij de rechter commissaris.

 

Meerdere berovingen
In januari en februari werden er meerdere berovingen gepleegd in Amsterdam Zuidoost. Elke keer werden Marktplaatsaanbieders benaderd voor de verkoop van veelal duurdere elektronische apparaten zoals smartphones. De verdachten maakten een afspraak ergens in Zuidoost om de goederen te kopen. Bij de ontmoeting beroofden de verdachten vervolgens de aanbieders. Er zijn meerdere aangiftes gedaan en het Team Opsporing Bijlmermeer in Zuidoost stelde hierop een onderzoek in.

 

Samenwerking Markplaats
Het onderzoek leidde al snel naar twee mogelijke verdachten. In nauwe samenwerking met Marktplaats wisten agenten van het Team Opsporing Bijlmermeer op vrijdag 5 maart de twee verdachten aan te houden. De verdachten maakten op die dag een afspraak op straat en wisten er wederom zonder betaling vandoor te gaan met een telefoon. Door agenten die in de omgeving aanwezig waren konden de twee verdachten snel worden aangehouden.

 

Slachtoffer geworden?
Wees voorzichtig wanneer u iets wilt kopen van een online handelsplatform. Probeer altijd zo veel mogelijk gegevens van de partij waarmee u handelt te verifiëren, spreek bij voorkeur op een drukke locatie af waar veel mensen komen en camera's hangen en neem als het kan iemand mee. 


Bent u zelf slachtoffer geworden van een soortgelijk incident? Doe altijd aangifte. Neem contact op met 0900 8844 voor een afspraak.

Nieuwe wet biedt betere bescherming tegen seksueel geweld

Gemaakt: Maandag, 08 maart 2021 17:34

De bescherming tegen verkrachting, online en offline seksueel misbruik en seksuele intimidatie moet beter volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Om de veiligheid van vrouwen, mannen en kinderen te vergroten wordt de wet gemoderniseerd en aangescherpt. In het wetsvoorstel seksuele misdrijven dat Grapperhaus vandaag in consultatie geeft, is iemand strafbaar wegens verkrachting als deze wist dat de ander geen seks wilde en toch heeft doorgezet. Dwang, geweld en bedreiging zijn hierbij strafverzwarende factoren, maar niet langer een vereiste voor een veroordeling. Degene die seksueel contact initieert, moet alert zijn of de ander hetzelfde wil. Als dit niet duidelijk is, moet hij die duidelijkheid zoeken.

 

,,Seks hoort altijd vrijwillig en gelijkwaardig te zijn. Dat is de norm", aldus Grapperhaus. ,,Dit moet ook verankerd zijn in de wet. Zo geven we een helder signaal af naar potentiële daders dat seksueel grensoverschrijdend gedrag onacceptabel is. Bovendien kunnen politie en Openbaar Ministerie op deze manier adequaat strafrechtelijk optreden en zorgen dat recht wordt gedaan aan slachtoffers.''

 

Na zijn aantreden als minister constateerde Grapperhaus dat de huidige strafwetgeving met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag tekort schiet. Bovendien kwam ook met de #Metoo-beweging aan het licht hoe vaak seksueel grensoverschrijdend gedrag voorkomt. Met een eerder voorontwerp van het wetsvoorstel zocht de minister het maatschappelijk en politiek debat over de modernisering van de seksuele misdrijven. De adviezen en gesprekken hebben geleid tot het wetsvoorstel dat vandaag in consultatie is gegeven. Betrokken organisaties en burgers kunnen drie maanden adviseren over de voorgestelde wetgeving.

 

Niet alleen de strafrechtelijke aansprakelijkheid voor verkrachting en aanranding wordt verruimd en aangescherpt. Minister Grapperhaus maakt ook seksuele intimidatie in het openbaar strafbaar als overtreding; dus zowel op straat als op internet en via social media-kanalen als Twitter en Facebook. Daarnaast wordt in de wet de strafrechtelijke bescherming tegen online gepleegde misdrijven geactualiseerd. Met het toenemend gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Uitgangspunt is dat seksueel grensoverschrijdend gedrag offline en online even strafwaardig is.

 

Delicten aanranding en verkrachting
Minister Grapperhaus introduceert in zijn wetsvoorstel verschillende delictsvormen van aanranding en verkrachting. Beide delicten bestaan uit een schuld- en een opzetvariant. In tegenstelling tot het huidig recht is voor het bewijs van beide delicten de vaststelling van dwang niet meer bepalend. Voor strafbaarheid in de opzetvariant is leidend of degene die seksuele handelingen met het slachtoffer verrichtte, wist dat bij de ander daartoe de wil ontbrak en toch doorzette. Bij opzetaanranding en opzetverkrachting geldt het gebruik van dwang, geweld of bedreiging als strafverzwarende omstandigheid. Bij de schuldvariant gaat het om degene die het ernstige vermoeden had. Van belang is dat degene die seksueel contact wil, bij twijfel bij de ander moet checken of die hier ook wel voor in is.

 

Iemand kan weten dat sprake is van een ontbrekende wil bij expliciet verbaal of fysiek afhoudend gedrag, maar ook bij overduidelijke non-verbale signalen of uitgesproken passief gedrag. Zoals het uit angst bevriezen van het lichaam. Veel slachtoffers van aanranding en verkrachting vertonen een zogenoemde freeze-reactie. In de praktijk blijkt het nu soms lastig om dit soort zaken op te pakken. Met de nieuwe wet wordt het naar verwachting makkelijker om tot opsporing en vervolging over te gaan. De politie, het OM en rechters zullen zich bij het horen van slachtoffers en verdachten richten op aanwijzingen die duiden op een ontbrekende wil en of voldoende is gecheckt of de ander wel wilde.

 

Balans in belangen
Met de verschillende delictsvormen wordt recht gedaan aan wat een slachtoffer is overkomen, maar komt ook de mate van verwijtbaarheid aan de zijde van de verdachte op een juiste manier in de wet tot uitdrukking. Dat is vooral van belang in situaties waarin bijvoorbeeld sprake is van experimenteergedrag tussen jongvolwassenen en mensen elkaar nog niet zo goed kennen.

Voor een goede uitvoering van het wetsvoorstel wordt met de betrokken partijen uit de rechtspraktijk een implementatieprogramma opgezet, zodat zij goed op de nieuwe wetgeving zijn voorbereid en zij straks met de nieuwe wetgeving in de hand zaken ook echt beter kunnen oppakken. Daarnaast investeert het kabinet nu al naar aanleiding van een aangenomen motie van de Tweede Kamer ook 15 miljoen euro om de capaciteit van de zedenrecherche te vergroten. Hierdoor kunnen in totaal ongeveer 90 specialistische rechercheurs worden geworven en opgeleid en de eerste extra rechercheurs gaan dit jaar aan de slag.

Getuigen gezocht van gewapende straatroof in Amsterdam West

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 16:06

AMSTERDAM - Op maandag 8 maart 2021 is een man onder dreiging van een vuurwapen beroofd op de Jan Mankesstraat in West.


Rond 18.40 uur loopt het slachtoffer naar zijn geparkeerde voertuig. Hij plaatst een tas in zijn voertuig en voelt plotseling een klap op zijn rug. Het slachtoffer wordt vastgehouden door drie mannen. Een van deze mannen richt een vuurwapen op het slachtoffer. De tas van het slachtoffer wordt vervolgens uit de auto gepakt en daarmee gaan de drie verdachten er snel vandoor. Ze vluchten schuin over het grasveld in de richting van de Piet Mondriaanstraat.

 

Getuigenoproep
De recherche doet onderzoek naar deze straatroof en komt graag in contact met getuigen en/of betrokkenen. Heeft u iets gezien, gehoord of heeft u beelden van deze zaak? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0900-7000.

Voel je je onveilig thuis, op school of ergens anders?

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 17:18

Zit jij met een probleem, maar weet je niet met wie je hierover kunt praten? Of voel je je onveilig thuis, op school of ergens anders?

 

Het is goed als je iemand kan vinden die je vertrouwt en bij wie je je verhaal kwijt kan. Soms is het spannend om je verhaal in het echt aan iemand te vertellen. Dan is het goed om te weten dat je dit ook anoniem kan doen, bijvoorbeeld via een chat op internet.

 

Je kan bijvoorbeeld gaan naar www.kindertelefoon.nl/chat, hier kan je terecht met vragen over allerlei onderwerpen, zoals verliefdheid, somberheid, angst, en nog veel meer.

 

Als je je ergens niet veilig voelt of als je te maken krijgt met geweld, dan kan je met iemand chatten via www.veiligthuis.nl of www.fier.nl/chat.

 

Op deze sites kan je chatten met iemand die naar je kan luisteren, die je advies kan geven of die je kan helpen. Bij acuut gevaar bel 112.

Politie kraakt versleutelde communicatie van criminele organisaties

Gemaakt: Dinsdag, 09 maart 2021 17:30

NEDERLAND - Opnieuw heeft een grootschalig internationaal onderzoek (Argus) tot in detail zicht gegeven in de versleutelde communicatie van criminele organisaties. Opsporingsdiensten zijn er in geslaagd toegang te verkrijgen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. Vanaf medio februari 2021 kon dit versleutelde verkeer 'live' worden meegelezen. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.


Bij een reeks politieacties, ook in samenwerking met de FIOD, zijn vandaag in heel het land dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. Daarbij is onder meer beslag gelegd op 28 vuurwapens in Rotterdam.

 

Eerder al leidde het onderzoek Argus tot de onderschepping van grote hoeveelheden harddrugs. Het gaat om internationale inbeslagnames van duizenden kilo's cocaïne, heroïne, hasj. Daarnaast zijn er meerdere wapens in beslag genomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro's in beslag genomen. Bij de eerdere acties zijn in Nederland 43 verdachten aangehouden. Ook in België zijn vandaag op grote schaal aanhoudingen verricht en huiszoekingen gedaan.

 

Hard geraakt
Het onderzoek Argus heeft hiermee de georganiseerde misdaad hard geraakt. Internationale organisaties die zich bezighouden met grootschalige drugshandel en witwaspraktijken, gewelddadige afrekeningen etc. zijn volledig afhankelijk van afgeschermde communicatie. De gebruikers wanen zich veilig en denken hiermee uit handen van politie en justitie te blijven. Het platform Sky ECC beloofde haar gebruikers een beveiligd wereldwijd netwerk.

 

Operatie Argus volgt op het onderzoek Lemont, waarbinnen in 2020 de opsporingsdiensten erin slaagden 'live' mee te lezen over de schouders van grote aantallen criminelen die gebruik maakten van EncroChat.

 

De ontmanteling van Sky ECC is tegen deze achtergrond de overtreffende trap. Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo'n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers.

 

Sleutelrol
Tijdens de zogenoemde 'live-fase' zijn alleen al in Nederland tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen. Enkele honderden politiemensen van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid. Het Team High Tech Crime had een sleutelrol in de grootschalige operatie. Binnen het Openbaar Ministerie (OM) leidden officieren van justitie van het Landelijk Parket en het OM Amsterdam het onderzoek.

 

Honderden miljoenen berichten worden in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. De resultaten hebben op dit moment al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken.

 

De verkregen informatie zal naar verwachting de komende tijd zijn weerslag hebben op de georganiseerde misdaad. De informatie uit Argus wordt ook gedeeld met een groot aantal buitenlandse opsporingsdiensten.

 

Unieke inkijk
Voor de Nederlandse opsporingsdiensten en het OM was het belangrijkste doel van het internationale onderzoek om de aanbieder van Sky ECC aan te pakken. Daarmee is eveneens een unieke inkijk verkregen in de wereld van de georganiseerde misdaad. De 'live-fase' levensbedreigende situaties voorkomen en doorbraken in strafrechtelijke onderzoeken opgeleverd. Bovendien zijn op nationaal en internationaal niveau door dit onderzoeken een aantal grote criminelen geïdentificeerd, gelokaliseerd en aangehouden.

Politiehelikopter boven Amsterdam Buitenveldert na ramkraak op opticien

Gemaakt: Woensdag, 10 maart 2021 17:27

AMSTERDAM - In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 maart 2021 heeft rond 03.00 uur een ramkraak plaatsgevonden op een opticien in de Arent Janszoon Ernststraat. De verdachten worden nog gezocht.

 

Uit het eerste onderzoek ontstaat het beeld dat twee verdachten met een gestolen voertuig de voorgevel van de winkel zijn binnengereden en vervolgens enige tijd binnen zijn. De exacte buit is nog onbekend. De verdachten zijn vervolgens vermoedelijk per motorscooter gevlucht in de richting van de Willem van Weldammelaan. Zij droegen waarschijnlijk geen helm.

 

De politiehelikopter is ingezet om de verdachten op te sporen, maar zij zijn niet meer aangetroffen in de omgeving. De recherche en Forensische Opsporing hebben onderzoek gedaan in de winkel en in de omgeving van het pand en hebben sporen veiliggesteld. Het gestolen voertuig is in beslag genomen voor verder onderzoek.

 

Getuigenoproep
Het onderzoeksteam spreekt graag met iedereen die, voorafgaand aan of na de ramkraak, iets opvallends of iemand heeft gezien of gehoord. Daarnaast ontvangt het team graag camerabeelden, bijvoorbeeld van beveiligingscamera's of dashcams in voertuigen. Ook als u andere informatie heeft, en u heeft nog niet met de politie gesproken, dan hoort het team graag van u. Dat kan via 0900-8844. Anoniem bellen kan via 0800-7000.

Woningoverval Ferdinand Bolstraat Amsterdam: unieke horloges gezocht

Gemaakt: Woensdag, 10 maart 2021 17:39

AMSTERDAM - Een 67-jarige bewoner van de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is op woensdag 9 september 2020 met veel geweld in zijn woning overvallen. Om 20.45 uur dringen meerdere gewapende mannen zijn huis in. Het is het slachtoffer al snel duidelijk dat het de overvallers om de inhoud van de kluis gaat. De bewoner wordt bij deze overval zodanig mishandeld, dat hij in het ziekenhuis moet worden behandeld. Bij deze woningoverval zijn onder meer drie unieke horloges buitgemaakt, maar zijn nooit teruggevonden. De politie roept de hulp in van het publiek, omdat deze unieke exemplaren mogelijk bij horlogeverzamelaars en –liefhebbers zijn opgevallen.

 

De politie is op zoek naar:

 • een Rolex, type Oyster Perpetual Yacht Master, inclusief het certificaat. Het betreft hier een Rolex met een blauwe kast en een opvallende band, zie foto.
 • een (soortgelijke) Breitling Bentley Motors T 2006, met opvallende achterkant: bewerkt met auto's van het merk Bentley. Ook deze Breitling is meegeroofd mèt het certificaat.
 • een (soortgelijk) horloge van het merk Tissot, RAF automatic uit de jaren '60, speciaal gemaakt voor de Royal Air Force. Het betreft hier het eerste automatische horloge van die tijd en is zo bijzonder dat er wereldwijd maar tientallen van zijn gemaakt.


Heeft u informatie?
Het zijn stuk voor stuk bijzondere horloges, die vooral in de horlogewereld moeten zijn opgevallen. Zijn deze exemplaren de afgelopen maanden ergens aangeboden of opgedoken? Of weet u waar ze nu zouden kunnen zijn? Dan hoort de politie dat graag. Ook als u andere informatie rondom deze zaak heeft, dan kunt u contact opnemen met de politie via 0900-8844. U kunt uw informatie ook telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Auto in brand gestoken op de Barbara van Meertenstraat in Amsterdam Nieuw West

Gemaakt: Donderdag, 11 maart 2021 17:31

AMSTERDAM - Op woensdag 10 maart rond 23.00 uur is een auto in brand gestoken op de Barbara van Meertenstraat in Amsterdam Nieuw West. De politie zoekt getuigen.


Bij de brandstichting is een auto zwaar beschadigd geraakt. De vermoedelijke verdachten zijn er na de brandstichting op een bromfiets vandoor gegaan in de richting van de Prof. J.H. Gunningstraat. Op 9 maart is rond 23.00 uur ook geprobeerd om hetzelfde voertuig in brand te steken. Daarbij is de auto licht beschadigd geraakt.

 

Getuigenoproep
De politie doet onderzoek naar zowel de poging als de geslaagde brandstichting. Daarom komt het onderzoeksteam graag in contact met getuigen die op dinsdag 9 maart of woensdag 10 maart rond 23.00 uur iets verdachts hebben gezien in de omgeving van de Barbara van Meertenstraat. Ook ontvangt het team graag beeldmateriaal, bijvoorbeeld dashcambeelden van geparkeerde auto's. Heeft u informatie die ons kan helpen bij het onderzoek, dan kunt u contact met ons opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Man (35) uit Zwolle opgepakt voor mishandeling agent tijdens demonstratie op Museumplein

Gemaakt: Vrijdag, 12 maart 2021 17:47

AMSTERDAM - Zondagmiddag 24 januari 2021 ontstonden bij een spontane demonstratie op het Museumplein forse ongeregeldheden. Tijdens deze rellen werden onder andere politieagenten van de Aanhoudingseenheid (AE) aangevallen en mishandeld. Het rechercheteam dat onderzoek doet naar de uit de hand gelopen demonstratie heeft hier op vrijdagochtend 12 maart een verdachte voor kunnen aanhouden.

 

Het betreft een 35-jarige man uit Zwolle en in die stad vond ook de aanhouding – ter zake openlijke geweldpleging en diefstal met geweld – plaats. De recherche verdenkt de man, die deel uitmaakt van de harde kern supporters van een voetbalclub, ervan samen met harde kern supporters van andere voetbalclubs leden van de AE te hebben belaagd en mishandeld. Daarbij zou deze verdachte ook de wapenstok van een agent buit hebben gemaakt en weggenomen. Bij de doorzoeking van zijn woning is deze wapenstok niet aangetroffen. De verdachte zit momenteel vast en zal worden verhoord.

 

Bij het aanvallen en mishandelen van de AE'ers werd één agent knock-out geslagen en hij moest in het ziekenhuis behandeld worden. Naar de persoon die hiervan verdacht wordt, doet de recherche nog verder onderzoek.

Kleine brand op dak van woning aan de Kazernestraat in Amsterdam

Gemaakt: Zaterdag, 13 maart 2021 17:58

AMSTERDAM - Zaterdagmiddag 13 maart is brand ontstaan oip het dak van een woning aan de Kazernestraat in Amsterdam. Volgens 112 Meldingen Amsterdam werden de hulpdiensten om 15:19 uur gewaarschuwd.

 

Door onbekende oorzaak was brand ontstaan op het dak van de woning. Door de brand kwam korte tijd veel rook vrij. De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse en had de brand snel onder controle.

Traumahelikopter haalt corona patiënt op in Amsterdam

Gemaakt: Zondag, 14 maart 2021 18:02

AMSTERDAM - Zondagmiddag 14 maart rond 16.05 uur heeft een traumahelikopter een patiënt opgehaald aan het Erasmuspark in Amsterdam.

 

Deze speciaal ingerichte helikopter voor het vervoer van coronapatiënten kwam hier om een patiënt over te vliegen naar het Medisch Centrum in Leeuwarden.

Uit voorzorg tijdelijk geen vaccinaties met AstraZeneca

Gemaakt: Zondag, 14 maart 2021 23:15

NEDERLAND - Op basis van nieuwe informatie komt de Nederlandse Medicijnautoriteit CBG tot het advies om, uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek, het toedienen van het AstraZeneca-coronavaccin te pauzeren. Minister Hugo de Jonge (VWS) neemt het advies over. Vanuit het voorzorgsprincipe is besloten om de komende twee weken (tot en met zondag 28 maart) niet te prikken met AstraZeneca, zo meldt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

 

GGD'en, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en branchevereniging Nederlandse GGZ zijn inmiddels door het RIVM geïnformeerd over het besluit. Afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin worden afgezegd. Mensen krijgen daarover bericht. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna.

 

Nieuwe meldingen
Directe aanleiding voor het advies van medicijnautoriteit CBG is nieuwe informatie die dit weekend beschikbaar is gekomen. Het gaat om andere klachten dan het beperkte aantal meldingen van trombose na vaccinatie, waarop het CBG zich voor dit weekeinde baseerde. Het CBG geeft aan dat in totaal zes nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen zijn binnengekomen uit Denemarken en Noorwegen. Het gaat om ernstige, zeldzame verschijnselen van stolselvorming (trombose) én een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) bij volwassenen onder de 50 jaar. In Nederland zijn momenteel geen soortgelijke gevallen bekend.

 

Nader onderzoek
Het CBG benadrukt dat er vooralsnog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen het vaccin en de meldingen uit Noorwegen en Denemarken. Het Europese geneesmiddelenbewakingscomité PRAC van het EMA doet op dit moment nader onderzoek.

 

Minister de Jonge: "Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. Ik vind het van groot belang dat de meldingen goed worden onderzocht. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen, en daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken. Ik vaar hierbij volledig op onze experts."

 

Advies CBG
Het CBG adviseert mensen om direct contact op te nemen met een arts als de persoon na een prik met het AstraZeneca-coronavaccin na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt met daarbij onverwachte en/of onbekende klachten, en/of grotere of kleinere blauwe vlekjes (puntbloedingen) in de huid.

Supermarkt in Amsterdam-West met steekwapens overvallen

Gemaakt: Maandag, 15 maart 2021 16:44

AMSTERDAM - Op zondagavond 14 maart 2021 rond 19:45 uur is een medewerker van een supermarkt aan de Admiraal de Ruijterweg in Amsterdam-West met steekwapens overvallen door twee jonge mannen. Er zijn geen gewonden gevallen. De recherche doet onderzoek in deze zaak en is op zoek naar getuigen.


Tijdens de overval bedreigen de overvallers niet alleen een personeelslid maar ook een klant van de winkel met steekwapens. Onder bedreiging van deze steekwapens nemen de verdachten geld weg uit de kassalade. Na de overval rennen de verdachten weg in onbekende richting. Beide verdachten droegen ten tijde van de overval zwarte kleding.

 

Getuigenoproep
De recherche doet onderzoek naar deze overval. Daarom komt het onderzoeksteam graag in contact met getuigen die de overvallers hebben gezien of meer weten over deze overval. Ook ontvangt het team graag beeldmateriaal, bijvoorbeeld dashcambeelden van geparkeerde auto's. Heeft u informatie die ons kan helpen bij het onderzoek, dan kunt u contact met ons opnemen via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Stemmers hoeven geen rekening te houden met de avondklok

Gemaakt: Maandag, 15 maart 2021 16:58

NEDERLAND - Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezing geldt de avondklok, maar als u voor het stemmen (tellen) na 21:00 uur nog op pad bent, mag dat. Het is belangrijk voor onze democratie dat de Tweede Kamerverkiezing doorgaat en dat kiezers vrij en zonder belemmeringen hun stem kunnen uitbrengen.

 

Hieronder staan de avondklokregels voor mensen die gaan stemmen, die bij het stemmen tellen aanwezig zijn, die in een stembureau werken of die vanwege een andere, werkgerelateerde reden op pad moeten zijn voor de Tweede Kamerverkiezing 2021.

 

 • Kiezers die gaan stemmen kunnen dit gewoon doen tot 21:00 uur, of tot zoveel later als nodig is omdat zij nog in de rij (moesten) staan. Na het stemmen kunnen ze ongehinderd naar huis: ze hebben geen aparte verklaring nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers.
 • Kiezers die willen kijken bij het tellen van de stemmen (observanten), kunnen dit na 21:00 uur doen. Ze hebben daarvoor geen aparte verklaring nodig en kunnen dit mondeling aangeven bij de handhavers. De observanten moeten zich wel houden aan de regels die in de stembureaus en tellocaties gelden.
 • Stembureauleden, tellers en vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de Tweede Kamerverkiezing, hoeven ook geen rekening te houden met de avondklok. Zij hebben daarvoor een bewijs nodig van hun werkzaamheden op het stembureau. Hiervoor hebben ze een verklaring van de gemeente gekregen.
 • Ambtenaren die in dienst zijn van een gemeente, of andere personen die vanwege hun werk betrokken zijn bij de verkiezing, kunnen tijdens de avondklok hun werk doen met een werkgeversverklaring en een eigen verklaring.

Recherche gaat uit van misdrijf bij aangetroffen lichaam in Amsterdam

Gemaakt: Dinsdag, 16 maart 2021 16:35

AMSTERDAM - De recherche gaat ervan uit dat de overleden man die afgelopen vrijdag 12 maart 2021 op de Nico Broekhuysenweg werd aangetroffen, door vuurwapengeweld om het leven is gekomen. De recherche is een uitgebreid onderzoek gestart en is daarbij enerzijds op zoek naar getuigen, maar wil ook meer weten over het leven van het 22-jarige slachtoffer dat woonde in Assendelft.


'Lau' elders om het leven gebracht
Uit onderzoek is gebleken dat het slachtoffer vermoedelijk in de nacht van donderdag op vrijdag om het leven moet zijn gebracht. De recherche houdt er rekening mee dat hij niet op de Nico Broekhuysenweg, maar elders om het leven is gebracht. Voor zover nu bekend is hij voor het laatst in Assendelft gezien aan het begin van de nacht. Het slachtoffer zou luisteren naar de bijnaam 'Lau'.

 

Rechercheonderzoek
De recherche is ten behoeve van het onderzoek bezig met het in kaart brengen van het leven van het slachtoffer. Mensen die meer informatie hebben over de 22-jarige man uit Assendelft die vermoedelijk luisterde naar de bijnaam 'Lau', wordt dringend verzocht contact op te nemen met de politie, al dan niet anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

 

Dat geldt nadrukkelijk ook voor mensen die afgelopen donderdag op vrijdagnacht iets verdachts hebben gezien of gehoord nabij de Nico Broekhuysenweg in Amsterdam Nieuw-West, nabij de Tuinen van West. Ook mensen die donderdag of vrijdag op een andere locatie in Amsterdam of de regio Zaanstreek-Waterland een geluid hebben gehoord dat mogelijk afkomstig kan zijn geweest van een vuurwapen, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

 

U kunt uw informatie delen met de recherche via 0900-8844, via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000, of via het formulier op de website van Meld Misdaad Anoniem.

Bewoonster geschopt en geslagen bij woningoverval in Amsterdam

Gemaakt: Woensdag, 17 maart 2021 14:59

AMSTERDAM - Donderdagochtend 7 januari 2021 overvallen twee mannen met veel geweld en onder bedreiging van een vuurwapen een woning aan de Jan Vrijmanstraat. De 33-jarige bewoonster wordt geschopt en geslagen, haar 8-jarige dochtertje is op dat moment ook thuis. Uiteindelijk weten de daders een aantal dure sieraden en andere waardevolle eigendommen buit te maken. Een deel van de overval staat op beeld. De politie deelt onder andere deze beelden en verdere details over de zaak in de hoop meer informatie van het publiek te krijgen.

 

Er wordt die ochtend rond 08.15 uur aangebeld bij de woning. De bewoonster ziet een man voor de deur staan van wie zij door zijn kleding vermoedt dat het om een pakketbezorger gaat. Ze geeft vanuit binnen aan dat de bezorger het pakket bij de deur kan achterlaten. Vervolgens wacht ze even tot er niemand meer voor de deur staat voordat ze het pakket buiten gaat halen. Maar het moment dat ze deur opent om het pakket te pakken, komt de man die eerder voor de deur stond vanaf iets verderop naar haar toe rennen. Hij werkt haar met fors geweld terug de woning in en gaat zelf ook naar binnen. Hij wordt gevolgd door een tweede man. Beide mannen mishandelen de bewoonster, één van hen heeft ook een vuurwapen bij zich. Ze bedreigen de bewoonster, doorzoeken de woning en slaan zodra de buit binnen is, rond 08.25 uur, op de vlucht. Later blijkt dat ze in die tien minuten in de woning verschillende dure sieraden en andere waardvolle eigendommen gestolen hebben.

 

Nadat de mannen weg zijn, gaat de bewoonster snel hulp halen en wordt de politie gebeld. Agenten zoeken in de omgeving nog naar de verdachten, maar treffen helaas niemand meer aan.

 

Traumatische ervaring
De woningoverval is zeer traumatisch geweest voor de bewoonster en haar dochter. Lichamelijk gezien liep de bewoonster lichte verwondingen op en het incident had een grote impact op haar en haar jonge kind.

 

Onderzoek
De recherche doet uitgebreid onderzoek naar de woningoverval en is dringend op zoek naar informatie over het vluchtvoertuig, verschillende personen en verdachten en het gebruikte postpakket.

 

Vluchtauto
Inmiddels is duidelijk dat de daders in een kleine, grijskleurige auto van het merk Smart zijn gevlucht. Dat voertuig werd kort voor de woningoverval gestolen in Amsterdam-Noord, mogelijk tussen 5 en 7 januari 2021. Enkele uren voor de woningoverval, om 02.51 uur 's nachts, parkeert iemand dit voertuig op de Jan Vrijmanstraat en dit staat op beeld. De inzittenden stappen uit en lopen vervolgens in de richting van de Emmy Andriessestraat. Na de woningoverval is de Smart op 10 januari 2021 uitgebrand teruggevonden op de Werengouw in Amsterdam-Noord en in beslaggenomen voor forensisch onderzoek. Wie heeft meer informatie over dit voertuig? Wie kent of herkent de inzittenden? Wie heeft deze Smart mogelijk gezien tussen 4 januari en 10 januari 2021?

 

Beelden van verdachten
Twee verdachten van de woningoverval staan ook op beeld. Op die beelden is te zien hoe de eerste verdachte om 08.14 uur bij het slachtoffer voor de deur staat. Hij draagt een jas die lijkt op een jas van PostNL en heeft een pakket bij zich. Dat pakket zet hij op een gegeven moment op de grond en loopt dan weg. Net uit het zicht van de voordeur blijft hij wachten. Dan rent hij iets later opeens richting de voordeur. De tweede verdachte komt direct achter hem aan. Deze verdachte is even eerder, om 08.12 uur, de straat in komen lopen. Hij ontgrendelde toen de geparkeerde Smart en nam plaats op de bestuurdersstoel. Tot 08.15 uur blijft hij in de auto zitten en stapt dan uit om achter de eerste verdachte aan te gaan de woning van het slachtoffer in.

Om 08.22 uur komt de tweede verdachte de woning uitgelopen met vermoedelijk een tas onder zijn linkerarm. Hij rent richting de geparkeerde Smart, opent het linker achterportier en zet daar de tas neer. Vervolgens stapt hij als bestuurder in de Smart. Kort hierna komt de eerste verdachte de woning uit lopen met in zijn rechterhand een witkleurig plastic zakje. Hij stapt als passagier in de Smart. Om 08.23 uur rijdt de Smart weg van de parkeerplek en slaat direct linksaf de Peter Martensstraat op.

 

Signalementen verdachten
Het slachtoffer heeft de volgende signalementen van de verdachten kunnen geven:

 

Verdachte 1
- Man
- Licht getinte huidskleur
- Vermoedelijk tussen de 14 en 25 jaar oud
- Ongeveer 1.80-1.90 meter lang
- Slank postuur
- Bruine ogen
- Zwart haar
- Hij droeg: een oranje oversized jas, een donkerkleurig mondkapje, een zwarte pat zonder merklogo, zwarte schoenen.
- Deze verdachte had het vuurwapen bij zich.

 

Verdachte 2
- Man
- Donkere huidskleur
- Begin 20 jaar oud
- Klein qua lengte, vermoedelijk tussen de 1,65 en 1,75 meter lang
- Normaal tot fors postuur
- Bruine ogen
- Zwarte krullen/kroesend haar
- Hij droeg: een zwartkleurige mondkapje, een zwartkleurig pet zonder logo, zwarte kleding (mogelijk een glimmende stof)/een soort regenjas, zwarte schoenen.

 

De recherche wil uiteraard heel graag weten wie deze verdachten zijn. Wie herkent de mannen? Wie weet meer over ze, bijvoorbeeld hun huidige verblijfplaats? Of wie heeft ze gezien vlak voor of na de overval?

 

Postpakket
Het pakket dat de eerste verdachte zogenaamd kwam bezorgen, is achtergebleven na de woningoverval. De recherche doet de dringende oproep aan de burger om goed naar het pakket te kijken en eventuele informatie te delen. Wie heeft het pakket eerder gezien? Wie weet waar het pakket vandaan komt?

 

Informatie delen
Denkt u de recherche verder te kunnen helpen? U kunt uw informatie telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in.

Getuigen gezocht na ramkraak juwelier Bijlmerplein Amsterdam

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 15:13

AMSTERDAM - Op donderdagochtend 18 maart 2021 is een ramkraak gepleegd op een juwelier aan het Bijlmerplein. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de ravage is enorm. De recherche is op zoek naar getuigen


Omstreeks 04:25 uur komt bij de politie een melding van een overvalarm binnen. Ter plaatse treffen agenten voor de juwelier een voertuig aan, dat gebruikt is bij de ramkraak. Daarnaast zien agenten een enorme ravage bij de zaak. Er wordt direct in de omgeving gezocht naar de verdachten die mogelijk op een motorscooter - met onbekende buit - in onbekende richting zijn gevlucht. Medewerkers van de Forensische Opsporingsdienst stellen sporen veilig en het voertuig wordt voor nader onderzoek inbeslaggenomen.

 

Waarschuwingsschot
Kort na de ramkraak zien agenten ter hoogte van station Bijlmer Arena een grijskleurig voertuig rijden met meerdere personen erin. De bestuurder slaat bij het zien van de politieauto af richting het Hoekerodeplein, gaat in een parkeervak stilstaan en rent hard weg. Agenten zetten de achtervolging in en houden de man aan. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. De twee mannen in het voertuig worden ook aangehouden. Op het politiebureau blijkt dat het trio niets met de ramkraak te maken heeft. De mannen waren op de vlucht geslagen vanwege de avondklok.

 

Getuigenoproep
De recherche heeft de zaak in onderzoek en is op zoek naar mensen die informatie hebben over de ramkraak. Heeft u voorafgaand, tijdens of na de ramkraak iets verdachts gezien? Heeft u andere informatie die de recherche kan helpen bij het onderzoek? Laat dit dan zo snel mogelijk weten via 0900-8844. Heeft u informatie, maar blijft u liever anoniem? Neem dan contact op met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Gezin door twee gewapende overvallers in hun woning overvallen

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 15:24

AMSTERDAM - Op donderdagochtend 18 maart 2021 is een gezin door twee gewapende overvallers in hun woning overvallen. Tijdens de overval zijn de bewoners mishandeld. De verdachten zijn vooralsnog voortvluchtig. De recherche is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen.

 

Woningoverval Gaasterlandstraat
Volgens 112 Meldingen Amsterdam komt omstreeks 08:10 uur bij de politie een melding binnen van een woningoverval. Volgens de slachtoffers zouden omstreeks 07:15 uur twee verdachten de woning in zijn binnengedrongen. Vervolgens hebben de overvallers meerdere goederen weggenomen, waarna zij zijn gevlucht in de richting van de Mirandalaan.


Het ambulancepersoneel heeft de slachtoffers onderzocht en medewerkers van de Forensische Opsporingsdienst doen onderzoek.

 

Signalementen
De politie is op zoek naar verdachten met de volgende signalementen:

 

Verdachte één:
- lichtgetinte huidskleur;
- lengte 1.90 meter lang;
- zwart gekleurde pet;
- lichtblauw mondmasker;
- Post NL jas;
- zwart gekleurde vest;
- grijs gekleurde broek.

 

Verdachte twee:
- iets donkerder getint dan verdachte één;
- 1.70 meter lang;
- zwart gekleurde muts;
- zwart gekleurde schoenen van het merk Nike;
- zwart gekleurde kleding van het merk Nike.

 

Getuigenoproep
De politie is op zoek naar getuigen van de overval. Heeft u iets gezien wat kan helpen in het onderzoek? Heeft u informatie naar aanleiding van de signalementen? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Melden kan ook anoniem via 0800-7000.

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

Gemaakt: Donderdag, 18 maart 2021 15:41

NEDERLAND - Apparaten die gebruik maken van een oplaadbare lithium-ion batterijen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Deze batterijen zitten bijvoorbeeld in smartphones, laptops, tablets, koptelefoons, oplaadbare tandenborstels, elektrische fietsen, en elektrische steps. Maar wist je dat lithium-ion batterijen kans hebben om te oververhitten en zelfs kunnen exploderen? De brandweer komt steeds vaker bij branden die zijn ontstaan door een oververhitte of geëxplodeerde lithium batterij. In dit artikel kun je lezen hoe je deze batterijen veilig oplaadt.

 

Lithium-ion batterijen verschillen van gewone batterijen door hun chemische samenstelling. Ze hebben een grotere energieopslag, zijn ze lichter, en zijn ze ook oplaadbaar. De kans op oververhitting bij dit soort batterijen is groter dan bij andere batterijen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door het opladen met niet originele opladers of doordat het apparaat zijn warmte niet kwijt kan. Ook het blijven opladen wanneer de batterij al vol is, is gevaarlijk. Wanneer je het apparaat laat vallen, moet je rekening houden met mogelijke beschadigingen aan de batterij. Ook deze beschadigingen kunnen oververhitting veroorzaken.

 

Hoe ga je veilig om met apparaten die gebruik maken van lithium-ion batterijen?

 • Koop alléén goedgekeurde apparatuur en gebruik alléén originele opladers.
 • Laad de apparatuur bij voorkeur overdag op, maar niet in het volle zonlicht.
 • Leg het apparaat tijdens het laden op een plek die niet makkelijk brandt.
 • Laad het apparaat op in een ruimte waar een rookmelder hangt.
 • Haal de stekker uit het stopcontact wanneer het apparaat vol is.

 

Wat moet je doen wanneer een lithium-ion batterij gaat branden?

 • De rook die hierbij vrijkomt is zeer giftig. Denk eerst aan je eigen veiligheid en zorg dat je geen rook inademt.
 • Koppel het apparaat los indien het apparaat aan de lader ligt.
 • Verplaats het apparaat naar buiten wanneer dit veilig kan.
 • Kleinere batterijen kun je blussen door ze onder te dompelen in een emmer water. Laat ze hier minimaal 24 uur in staan, het koelingsproces duurt namelijk erg lang.
 • Bel 112 wanneer er brand ontstaat of bij heftige rookontwikkeling.

Grote storing Whatsapp, Instagram, Messenger en Facebook

Gemaakt: Vrijdag, 19 maart 2021 18:51

Instagram, Whastapp en Facebook kampen sinds vrijdagmiddag 19 maart met een storing. Op de website van Instagram verschijnt een 5xx Server Error. De storing lijkt zich wereldwijd voor te doen.

 

Op sites als bijvoorbeeld downdetector.com schiet het aantal foutmeldingen omhoog. De eerste meldingen kwamen rond 18:00 uur binnen en begonnen na een uur weer af te nemen. Het lijkt er op dat de storing is verholpen. Whatsapp, Instagram en Messenger zijn allemaal onderdeel van Facebook.

Politie grijpt opnieuw in bij demonstratie tegen corona maatregelen op het Museumplein in Amsterdam

Gemaakt: Zaterdag, 20 maart 2021 15:01

AMSTERDAM - Zaterdagmiddag 20 maart 2021 ontstond er een niet toegestane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie werd door de driehoek ontbonden. Hierop trad de politie gefaseerd op. Er zijn uiteindelijk 58 aanhoudingen verricht en ruim 1400 mensen bestuurlijk verplaatst.

 

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van aanwijzingen dat personen met wapens naar het plein wilden komen.

 

Rond 11.30 uur ontstond er een niet op het Museumplein toegestane demonstratie waar uiteindelijk ongeveer 1000 mensen aanwezig waren. De demonstratie is door de driehoek om 12.00 uur ontbonden. De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven. De politie heeft daarop gefaseerd opgetreden.

 

Er werden op het Museumplein 43 mensen aangehouden, allen voor het niet voldoen aan een bevel/vordering.

 

Dynamische demonstratie
Een deel van de demonstranten verplaatste zich richting het centrum. Die dynamische demonstratie is ook door de driehoek ontbonden. De politie sloot deze groep in op de Leidsekade. Deze groep bleek te bestaan uit ruim 1400 personen. Zij zijn allen bestuurlijk verplaatst.

 

Rond de dynamische demonstratie zijn 15 aanhoudingen verricht op verschillende plekken in de stad. Onder andere voor belediging, openlijke geweldpleging en verstoren openbare orde.

Centraal Station in Amsterdam weer vrijgegeven na vondst verdacht object

Gemaakt: Zondag, 21 maart 2021 18:22

AMSTERDAM - Het Centraal Station in Amsterdam is vanmiddag vanaf 14.00 uur enkele uren ontruimd geweest in verband met een verdacht object. Dat object was aangetroffen bij een reiziger in het station. Uit voorzorg werd de Oostzijde van het station ruim afgezet.

 

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Het verdachte object, met daarin een vloeistof, bleek uiteindelijk ongevaarlijk. De afzetting is inmiddels opgeheven en het openbaar vervoer komt langzaam weer op gang.

Explosief aangetroffen aan gevel van winkelpand aan het Bijlmerplein

Gemaakt: Maandag, 22 maart 2021 16:49

AMSTERDAM - De politie doet onderzoek naar de vondst van een explosief aan de gevel van een winkelpand aan het Bijlmerplein. In de vroege ochtend van maandag 22 maart rond 4.45 uur werd het voorwerp aangetroffen op een rolluik van een kledingwinkel.

 

De politie heeft vervolgens de omgeving afgezet en de EOD (Explosieven Opruimingsdienst) is ingezet. Rond 8.45 uur kon de straat weer worden vrijgegeven. Het explosief is door de EOD meegenomen voor verder onderzoek.

 

Getuigen
De recherche gaat verder met onderzoek naar toedracht en dader(s). De politie wil graag in contact komen met mensen die informatie hebben over de zaak of beschikken over camerabeelden van de straat. Getuigen kunnen contact opnemen via het telefoonnummer 0900-8844 of informatie melden via onderstaand meldformulier. Mocht u anoniem uw informatie willen delen dan kan dat via Meld Misdaad Anoniem, telefoon 0800-7000.

Politie zoekt getuigen overval op koffiezaak Bos en Lommerplein

Gemaakt: Maandag, 22 maart 2021 16:54

AMSTERDAM - De politie roept getuigen op zich te melden vanwege een overval op een koffiezaak aan het Bos en Lommerplein op zondag 21 maart 2021.

 

Rond 14:30 uur lopen twee mannen de koffiezaak binnen en onder dreiging van een mes overvallen zij de enige medewerker in de zaak. Daarna gaan zij er met een kleine buit te voet vandoor in de richting van de Leeuwendalersweg, waar zij per fiets verder zijn gevlucht. De overvallers zijn ongeveer 20 jaar oud en hadden donkere kleding aan. Eén verdachte heeft een breed postuur, de andere verdachte juist een smal postuur.

 

Iets gezien?
De recherche is dringend op zoek naar getuigen. Wellicht zijn er mensen die de verdachten in de omgeving van het Bos en Lommerplein hebben gezien of andere nuttige informatie hebben voor het onderzoeksteam. Weet u meer over deze zaak? Neem dan contact op via 0900-8844, bel Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000

Overvallers supermarkt aan de Sara Burgerhartstraat in West gaan er zonder buit vandoor

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 15:23

AMSTERDAM - Op maandag 22 maart 2021 hebben twee verdachten geprobeerd een supermarkt aan de Sara Burgerhartstraat in West te overvallen. De politie zoekt getuigen.


Rond 20.30 uur loopt vlak voor sluitingstijd een man de winkel binnen. Hij wil geld uit de kassa en bedreigt het personeel van de winkel met een groot steekwapen. Door kordaat optreden van de beveiliging lukt het de verdachte niet om bij de kassa te komen, waarop hij er vandoor gaat. Kort daarop probeert een andere verdachte de winkel binnen te komen. Hij bedreigt de beveiliging en wil geld hebben. Ook hij gaat er zonder buit vandoor.

 

Getuigenoproep
De recherche doet onderzoek naar deze poging overval en wil weten wat er gebeurd is. Zij komt graag in contact met getuigen en/of betrokkenen. Heeft u iets gezien of gehoord, of beschikt u over beelden? Neem dan contact op met de politie via het nummer 0900-8844. Blijft u liever anoniem, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0900-7000.

Grote stijging ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 15:39

NEDERLAND - Het ziekteverzuim onder werknemers in zorg en welzijn kwam in het vierde kwartaal van 2020 uit op 6,9 procent, het hoogste verzuimcijfer in een vierde kwartaal sinds 2002. In de branche verpleging, verzorging en thuiszorg was het verzuim met 8,5 procent het hoogst. Behalve in de jeugdzorg was het verzuimpercentage in alle branches van de sector zorg en welzijn hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS voor het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. In hoeverre de coronapandemie het ziekteverzuim heeft beïnvloed is niet onderzocht.


In het vierde kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim onder werknemers in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg 8,5 procent. Het betekent dat van elke duizend te werken dagen 85 dagen zijn verzuimd wegens ziekte. Dat is 1,5 procentpunt meer dan het vierde kwartaal van 2019 en het hoogste ziekteverzuim in het vierde kwartaal sinds 2010, het begin van de meting per branche. Ook in de gehandicaptenzorg was het verzuim met 7,5 procent hoger dan gemiddeld in de sector zorg en welzijn. In de universitair medische centra en in de overige zorg en welzijn was het verzuim het laagst (beiden 5,3 procent).

 

Al vanaf het begin van de meting van het ziekteverzuim per branche, in 2010, ligt het ziekteverzuim in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg hoger dan gemiddeld in de hele sector. Het verzuim in het vierde kwartaal is in deze branche sinds 2013 steeds hoger geworden. Tussen 2013 en 2020 groeide het verzuimpercentage van 5,6 naar 8,5 procent (+2,9 procentpunt). Tussen het vierde kwartaal van 2019 en 2020 groeide het verzuim sterker (+1,5 procentpunt) dan de totale toename tussen 2013 en 2019 (+1,4 procentpunt).

 

Voor alle bedrijfstakken in de economie was het ziekteverzuim in het vierde kwartaal gemiddeld 4,9 procent. Het verzuim in zorg en welzijn was het hoogst van alle bedrijfstakken. Het verzuim in zorg en welzijn was vergeleken met het vierde kwartaal van 2019 ook sterker gestegen dan het gemiddelde van alle bedrijfstakken.

 

Ook relatief sterke stijging verzuim in de kinderopvang en huisartsenzorg en gezondheidscentra
Tussen het vierde kwartaal van 2019 en het vierde kwartaal van 2020 ging het ziekteverzuim in de sector zorg en welzijn van 5,9 naar 6,9 procent (+1,0 procentpunt). In een aantal branches lag die stijging nog hoger: naast de al genoemde branche verpleging, verzorging en thuiszorg (+1,5 procentpunt) was dat het geval in overige zorg en welzijn (+1,4), kinderopvang (+1,3) en de huisartsen en gezondheidscentra (+1,3).

 

In de ziekenhuizen en overige medisch specialistische zorg en in de gehandicaptenzorg steeg het verzuim tussen het vierde kwartaal van 2020 en 2019 met 0,9 procentpunt. Het verzuim steeg minder sterk in de universitair medische centra, de geestelijke gezondheidszorg en sociaal werk (tussen 0,1 en 0,3 procentpunt) en alleen in de branche jeugdzorg was sprake van een lichte daling (-0,3 procentpunt).

Voorlopig geen versoepelingen, lockdown met drie weken verlengd

Gemaakt: Dinsdag, 23 maart 2021 19:18

NEDERLAND - De besmettingen met het coronavirus nemen toe. Het aantal coronapatiënten op de intensive care (ic) stijgt. De derde golf begint zichtbaar te worden. Daarom wordt het huidige pakket maatregelen verlengd. Eén maatregel wordt iets aangepast: vanaf 31 maart gaat de avondklok een uur later in; om 22.00 uur. Daarnaast kijkt het kabinet naar het gebruik van zelftesten in het onderwijs. Voor het hoger onderwijs is het streven dat studenten straks weer 1 dag per week les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april.

 

Verlenging maatregelen
Alle huidige maatregelen worden verlengd tot en met 20 april. Op 13 april is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 20 april mogelijk is. Als de cijfers eerder een positief beeld laten zien, dan kan een maatregel ook eerder worden aangepast. Als de cijfers tegenvallen, kan een maatregel eerder worden aangescherpt.

 

Het reisadvies wordt verlengd tot en met 15 mei
Dit betekent: blijf in Nederland. Reis niet naar het buitenland tot en met 15 mei, tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dit geldt dus ook voor de meivakantie.

 

In april start het kabinet samen met de reis- en vervoerssector met proefreizen naar het buitenland. Die geven inzicht hoe we straks weer veilig en verantwoord op vakantie kunnen naar andere landen.

 

Kleine aanpassing van maatregel
Avondklok
Het blijft steeds langer licht. Daarom gaat vanaf woensdag 31 maart de avondklok een uur later in. Dit betekent dat vanaf dat moment iedereen tussen 22.00 uur 's avonds en 04.30 uur 's ochtends binnen blijft. Winkels die vooral levensmiddelen verkopen, mogen dan open zijn tot 21.45 uur. Dit geldt voor bijvoorbeeld supermarkten en afhaallocaties van eet- en drinkgelegenheden.

 

Testen
De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden.

Het kabinet wil dat studenten in het hoger onderwijs zo snel mogelijk weer les op locatie kunnen volgen. Dit kan op zijn vroegst 26 april. Dat kan dan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten en als de onderwijsinstellingen de studenten een zelftest kunnen aanbieden.

 

Toegangstesten
Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Voordat een evenement of activiteit begint, moet dan een test gedaan zijn. Bij een negatieve uitslag krijgt iemand toegang. Deze kan getoond worden via een app. Op voorwaarde dat de corona-cijfers dit toelaten, worden de komende periode proeven gedaan bij bijvoorbeeld kleinschalige evenementen en activiteiten.

 

Horeca en detailhandel
Tijdens de vorige persconferentie op 8 maart werd gezegd dat terrassen mogelijk voor Pasen open konden en dat er dan ook meer ruimte kwam voor de detailhandel. Dat kon alleen onder de strenge voorwaarden dat het aantal bezette ic-bedden stabiel zou zijn en het reproductiegetal rond de 1 zou blijven. Helaas is dat niet het geval. Er liggen nu 623 mensen met corona op de ic. Het reproductiegetal staat op 1,11. Dit getal laat zien hoe snel het virus zich verspreidt. Bij een reproductiegetal van rond de 1 blijft het aantal besmettingen ongeveer gelijk. Meer weten over deze en andere cijfers? Kijk op het coronadashboard.

 

Vaccineren
Vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder coronamaatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is, omdat dan een grote groep mensen gevaccineerd is. Volgens de planning heeft in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar, die gevaccineerd wil worden, een eerste prik gehad.