Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 01:15:23 (contact Gmk) (13gg01) Brand Woning (middel Brand) , Herengracht Amsterdam [ 13ovdn ] Prio Middel Eenheid | Brandweer Amsterdam-Amstelland (Team...
zondag 20 januari 2019

ZONDAG 13|08

A-sociale motorrijders massaal op de bon

Tientallen motoragenten, agenten in burger in herkenbare- en onherkenbare politieauto's, hebben video- en fotomateriaal genomen of de kentekens genoteerd van zo'n 200 asociaal rijdende motorrijders

AMSTERDAM - Circa 200 motorrijders, die zich zondagmiddag op- en rond Amsterdam asociaal gedroegen bij een via Facebook georganiseerde motorrit, zullen de aankomende weken flinke boetes op de deurmat zien vallen. Tenminste drie motorrijders zullen een rijproef moeten ondergaan om hun rijbewijs te behouden.

Rond 13.00 uur verzamelden zich tussen de 900 tot 1000 motorrijders aan de Sloterweg. De via social media georganiseerde motorrit bracht met het mooie weer veel motorrijders op de been. Ondanks waarschuwingen van agenten van de Dienst Infra/Verkeerspolitie, negeerden een grote groep massaal de verkeersregels tijdens de motortour. In overleg met de officier van justitie is besloten om alle aso-rijders via kenteken te verbaliseren. Alle beschikbare Amsterdamse politie motor-eenheden werden hiervoor ingezet evenals enkele on-herkenbare politievoertuigen.

 

Video- en fotomateriaal
Tientallen motoragenten, agenten in burger in herkenbare- en onherkenbare politieauto's, hebben video- en fotomateriaal genomen of de kentekens genoteerd van zo'n 200 asociaal rijdende motorrijders. Zij reden massaal door rood licht, negeerden doorgetrokken strepen, blokkeerden kruisingen, reden over trottoirs of afgeschermde fietspaden, namen de vluchtstrook als hoofdrijbaan of reden over verdrijvings- of puntvlakken, maakten wheelies of een voorwielstop of maakten in het centrum onnodige noodstops. Er werden ook bekeuringen opgenomen voor het rijden met een dubbel gevouwen kentekenplaat en rijden zonder helm.

 

Alle geconstateerde misdragingen worden nu verwerkt in de politiesystemen en zullen in de vorm van een acceptgirokaart over enkele dagen bij de desbetreffende motorbezitters op de vloermat vallen. Rijden door licht of het overschrijden van een dubbele doorgetrokken streep kost €230,- Rijden zonder helm of rijden met een onleesbare kentekenplaat kost €140,-. (exclusief CJIB kosten a € 9,- per overtreding).

 

Rijproef CBR
Tenminste drie motorrijders zullen een brief ontvangen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid waarin hen een rijproef wordt opgelegd. (artikel 130 WvW) Deze zogenoemde motorrijders maakten een reeks aan verkeersovertredingen waarbij getwijfeld wordt aan hun rijvaardigheid en geschiktheid. Alle kosten zijn voor de verkeersaso en staan los van de daarnaast opgemaakte bekeuring(en).

 

Reacties van motorminnend Nederland
De politie ontving inmiddels van vele tientallen motorrijders, die zich groen en geel ergerden aan het asociale rijgedrag, complimenten voor het verbaliserende optreden. Het is metname een relatieve kleine groep verkeersaso's die, met hun motor, het bij het publiek verpesten voor de nette motorrijders. Tijdens de actie van de politie mengden een tiental herkenbare motoragenten zich in de groepen en werden mensen actief aangesproken en bekeuringen aangezegd. Ook de motoragenten kregen diverse reacties van motorrijders die zich distantieerde van de groep misdragers en ook de motortourrit verlieten.

 

Geen eenmalige actie
Voor de politie-eenheid Amsterdam is deze manier van optreden geen eenmalige actie. Indien de eenheid hier opnieuw mee wordt geconfronteerd kan snel worden opgeschaald om gericht te kunnen optreden tegen gevaarlijk en asociaal rijgedrag.

Headlines