Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 02:48:44 13159 Rit 69614 Amsterdam Leidsestraat Prinsengracht Prio Hoog Eenheid | Ambulance 13-159

Ambulance 13-159

woensdag 12 augustus 2020

MAANDAG 30|09

Politie zet slimme camera´s in tegen afleiding in het verkeer

Wie belt of apt achter het stuur kan hiermee bekeurd worden op kenteken

NEDERLAND - De politie gebruikt vanaf dinsdag 1 oktober zogeheten slimme camera´s om afleiding in het verkeer tegen te gaan. Automobilisten die bellen of appen achter het stuur kunnen hiermee bekeurd worden op kenteken. De bedoeling is om de verkeersveiligheid te vergroten.

 

Door kunstmatige intelligentie heeft de camera geleerd te herkennen als een bestuurder tijdens het rijden een mobiel elektronisch apparaat in de hand houdt. Dat kan een telefoon zijn, maar ook bijvoorbeeld een tablet of een navigatiesysteem. De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Een politieagent beoordeelt of de camera een juiste constatering heeft gedaan. Als dit het geval is, gaat er een melding naar het Centraal Justitieel Incasso Bureau en krijgt de kentekenhouder de bekeuring (a 240 euro) automatisch thuis. Heeft deze persoon niet zelf gereden, maar heeft iemand anders de overtreding gemaakt, dan moet hij of zij aangeven wie er achter het stuur heeft gezeten.


De camera´s worden in eerste instantie gebruikt door politiemedewerkers van de Landelijke Eenheid en de Eenheid Midden-Nederland.

 

Afleiding belangrijke oorzaak voor ongelukken
´De aandacht bij het verkeer houden is belangrijk. Afleiding kan namelijk levensgevaarlijke gevolgen hebben. Er vallen nog teveel doden en gewonden in het verkeer in het algemeen en door afleiding in het bijzonder´, zegt projectleider Infra Egbert-Jan van Hasselt. ´De aanpak van afleiding is daarom een topprioriteit. Om handhaving op grote schaal te kunnen realiseren, zoeken we steeds naar innovatieve manieren om dat te kunnen doen. De slimme camera´s zijn daar een voorbeeld van. Daarnaast is er ´gewone´ handhaving en gebruiken we onder meer bussen en spotters op viaducten om afleiding tegen te gaan.´


De overheid probeert via de MONO-campagne bestuurders te wijzen op het gevaar van afleiding in het verkeer.

 

In 2018 werden ruim 80.000 boetes opgelegd voor handheld bellen; in 2017 lag dit aantal op 74.561.

Foto's
1/1
Video's
Reacties
Marco zegt: spacer
En hoe moet ik dan bewijzen dat ik niets in mijn handen had. Mijn telefoon ligt altijd naast mij, ik heb een dashcam om te zorgen dat ik straks kan bewijzen dat ik niet schuldig ben aan een aanrijding.
Ik kan hem maar beter omgedraaid op mijn voorruit hangen
30-09-19 23:25
Score: 4
Jos Aalders zegt: spacer
Denk niet dat de eu commissie hier in mee zal gan,het is onduidelijk kan anders zijn op de camera dan het is. Dus krijg je met deze camera een boeten stap naar de rechter en anders door naar het Europese hof!
01-10-19 08:58
Score: -3
sterredag zegt: spacer
Goede zaak! Op de getoonde foto's is idd duidelijk te zien dat er sprake is van een mobiel apparaat vasthouden.

De foto's worden gecontroleerd door mensen ogen. Je hoeft niet aan het bellen te zijn om daadwerkelijk een bekeuring te kunnen krijgen.

Je hoeft niet te bewijzen dat je niks vast had, want hun bewijzen dat je wel een mobiel vast had. Als je echt niks vast had, dan kunnen hun geen foto laten zien waarin dat wel zo is.

Teveel mensen zijn nog handheld aan het bellen in het verkeer.
02-10-19 09:18
Score: 4
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines