Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:12:32 13111 Rit 86948 Amsterdam Johan Huizingalaan 1065JP Prio Middel Eenheid | Ambulance 13-111 (GGD Amsterdam)
donderdag 01 oktober 2020

ZATERDAG 01|08

Toename van het aantal babbeltrucs in onder meer Oud-Zuid en Buitenveldert

De oplichters bellen aan met een smoes en nemen vervolgens kostbare spullen uit de woning mee zoals contant geld, pincodes, sieraden en andere waardevolle spullen

AMSTERDAM - Stadsdeel Zuid en de politie waarschuwen tegen oplichters die met een babbeltruc proberen binnen te komen. Sinds een aantal weken is sprake van een toename van het aantal babbeltrucs in onder meer Oud-Zuid en Buitenveldert.

 

De oplichters bellen aan met een smoes en nemen vervolgens kostbare spullen uit de woning mee zoals contant geld, pincodes, sieraden en andere waardevolle spullen. De oplichters richten zich vooral op ouderen. Voorbeelden van een babbeltruc zijn problemen met de verwarming of inspectie van de woning vanwege corona.

 

Stijging door versoepeling

In maanden maart, april en mei daalde het aantal criminele activiteiten in Zuid juist sterk. Dit had te maken met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Sinds het versoepelen van de maatregelen zijn de criminaliteitscijfers weer terug op het oude niveau.

 

Oplichters zien er betrouwbaar uit

De oplichters zien er vaak heel betrouwbaar uit. Ze komen aan de deur, bellen op over financiële gegevens, komen met een aannemelijk verhaal of, sturen u een ‘verraderlijke’ e-mail of spreken mensen aan op straat of bij het pinnen. Babbeltrucs vinden 's avonds maar ook overdag plaats. Stadsdeel Zuid en de politie waarschuwen voor deze vriendelijke mensen met verkeerde bedoelingen.

 

Voorkom oplichting

  • Laat nooit iemand binnen die zonder aankondiging bij u aan de deur komt.
  • Kijk door het raam of deurspion wie er voor de deur staat. Gebruik eventueel een kierstandhouder of intercom.
  • Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bellen, hebben geld nodig of willen u iets geven.
  • Ze zeggen ook dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen nooit zomaar langs. Zij maken altijd vooraf een afspraak.
  • Vraag altijd naar een legitimatiebewijs, ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een (nieuwe) afspraak.
  • Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij eruitziet. Is de dief de deur uit, kijk door het raam waar hij of zij heen loopt.
  • Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
  • Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen om uw spullen te stelen.
  • Geef nooit uw bankpas en/of pincode. Niet in persoon, niet telefonisch en niet via e-mail. Bankmedewerkers, politie of instanties vragen daar nooit naar.
  • Vertrouwt u het niet? Bel bij spoed 112 en geen spoed 0900 8844.
Reacties
Er zijn nog geen reacties bij dit bericht geplaatst.
Geef reactie
Naam
E-mail
YouTube URL
Reactie

Ook interessant

Headlines