Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 21:34:03 13174 John Blankensteinstraat Amsterdam Rit 58393 Prio Hoog Eenheid | Ambulance 13-174 (VZA Amstelveen)
donderdag 24 juni 2021

Dankzij onze (lokale) adverteerders is dit artikel gratis te lezen. Koop lokaal en steun deze ondernemers!

VRIJDAG 04|06

Waarom is een begrafenis belangrijk?

Begrafenissen gaan over begrip, afscheid, vieren en ondersteunen. Ze zijn doordrenkt van geschiedenis en ritueel om een ​​reden, want door de tijd heen hebben samenlevingen speciale en belangrijke manieren gevonden om afscheid te nemen. We begrijpen nu dat het vermijden van het onvermijdelijke de dood er niet gemakkelijker op maakt. In de multiculturele wereld waarin we leven, zijn we vaak getuige van de vele en gevarieerde manieren waarop mensen afscheid nemen, maar voor de meeste culturele, etnische, religieuze of sociale groepen zijn vier basisbehoeften aanwezig en erkend.

 

Begrip

Een belangrijk onderdeel van het doel van een begrafenis is het besef dat het leven is geëindigd en dat we afstand moeten doen van het fysieke lichaam. Het verliezen van iemand van wie we houden, kan vaak onwerkelijk aanvoelen 'is dit echt gebeurd?' dus we moeten het fysieke afscheid ervaren, zodat de realiteit van de dood uiteindelijk wordt geaccepteerd. Om onze reacties op dit verlies, de emoties en gevoelens die gepaard gaan met de dood van iemand van wie we houden, te verwerken, moeten we begrijpen dat de dood zelf heeft plaatsgevonden.

 

Afscheid

Het fysieke afscheid is nog maar het begin. Er is ook een behoefte om onze emoties en gevoelens te delen, om hulde te brengen aan de overledene en de impact die ze hadden op de mensen om hen heen. Als er geen begrafenis is, worden die gevoelens en reacties vaak 'in de wacht gezet' met weinig gelegenheid om los te laten.  Het organiseren van de begrafenis of crematie komt tegemoet aan de fysieke behoeften, de begrafenis maakt deel uit van het proces om onze emotionele behoeften te beheersen of ermee in het reine te komen.

 

Eren

Traditioneel ging de begrafenis over het voorzien in spirituele en religieuze behoeften en voor sommigen zijn die behoeften nog steeds erg belangrijk. Naarmate verwachtingen en behoeften evolueren, zien we de begrafenis echter ook als een manier om echt na te denken over een geleefd leven. Die reflectie kan ontspannen en reflecterend zijn en een die het leven viert en een eerbetoon is aan de individuele persoonlijkheid. 

 

Ondersteunend

Of een begrafenis nu groot of klein is, formeel of informeel, privé of gedeeld, het samenkomen geeft ons de mogelijkheid om ondersteuning te bieden en te ervaren. Een begrafenis geeft familie, vrienden, collega's en kennissen de kans om hun steun en troost te bieden aan de achterblijvers. Er zijn diverse crematoriums in Noord-Holland bijvoorbeeld crematorium Amsterdam kan een goed alternatief zijn. www.pc.nl kan je hiervan dienst zijn!

Foto's
1/1

Ook interessant

Headlines