Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) vr 19 december 2014, 9:44

Politie pakt autokraken in en rond Museumplein aan

Laatst bijgewerkt: zondag 13:07 uur

AMSTERDAM – Stadsdeel Zuid, Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, Openbaar Ministerie, Q-Park en politie Amsterdam hebben de handen ineen geslagen om het aantal auto-inbraken op en rond het Museumplein terug te dringen. Infrastructurele maatregelen, bewustmaking en inzet van lokmiddelen maken daar deel van uit.

 

Het Amsterdamse beeld laat een daling zien van het aantal auto-inbraken. In en rond het Museumplein, ook in de ondergelegen parkeergarage, is echter sprake van een stijging. Een analyse laat zien dat een dadergroep uit de provincie Utrecht vermoedelijk verantwoordelijk is voor een groot deel van deze autokraken.

 

Maatregelen
Bas Clee, inspecteur bij de politie, en verantwoordelijk voor de operationele acties op en rondom het Museumplein: “We gaan het de autokraker lastig maken, maar dat kunnen we niet alleen. We hebben nadrukkelijk de samenwerking gezocht met diverse partners, maar doen ook een beroep op de automobilist die de auto parkeert. We roepen dan ook mensen op om een verdachte omstandigheid te melden bij 112. Denk hierbij aan iemand die bewust in alle auto’s kijkt, aan autoportieren voelt, regelmatig terugkomt of op de uitkijk staat.”

Sebastiaan Capel, voorzitter bestuurscommissie Zuid: “De cijfers vragen om extra maatregelen, daarom zetten we samen met politie en andere partners de lokauto in. Dit is een nieuw instrument in het arsenaal om criminaliteit hard aan te pakken. Als het werkt dan gaan we dit zeker ook op andere plekken inzetten”.

 

Lokmiddelen
De inzet van een zogenaamde lokauto is een van de middelen die hiervoor worden ingezet. In de geprepareerde auto, voorzien van verborgen camera’s, een glasbreukmelder en GPS, zal een of meerdere voorwerpen aanwezig zijn die autokrakers vaak meenemen. Deze voorwerpen zijn eveneens geprepareerd en zijn te allen tijde te lokaliseren. Tijdens de inzet van de lokmiddelen zijn observanten – overigens niet zichtbaar – in de omgeving aanwezig. In geval van een autokraak gaat de politie onmiddellijk over tot aanhouding.

 

Bewustwording
Het valt de politie op dat automobilisten vaak nog spullen in de auto achterlaten. Er is een toename van diefstal van Ipads en smartphones. Een parkeergarage wordt nog ten onrechte gezien als een bewaakte parkeerplaats. Parkeren is op eigen risico en de oproep is dan ook om geen spullen in de auto achter te laten.

 

Preventie
De gezamenlijke partners zetten in op voorlichting aan bewoners en bezoekers aan het Museumplein. Q-Park investeert in groot onderhoud in de parkeergarage door schilderwerkzaamheden en het aanpassen van de verlichting. Politie en de handhavers van het stadsdeel zijn extra alert op autokraak. Ook de omliggende musea en andere populaire trekpleisters wijzen hun bezoekers op veilig parkeren.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.