Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) do 02 april 2015, 10:36

Politie en GGD versterken aanpak verwarde mensen

Laatst bijgewerkt: zondag 13:09 uur

AMSTERDAM – In aansluiting op het persbericht van de Nationale Politie over de zorg voor verwarde personen, gaan de GGD en de politie intensief samenwerken in Amsterdam om de toename van verwarde inwoners aan te kunnen pakken.

 

Zij starten hiervoor een pilot in een aantal wijken in Amsterdam. In eerste instantie wordt gedacht aan Westerpark, Oost en Zuid. De aanpak moet leiden tot eerdere en betere zorg voor verwarde mensen. Dit initiatief is een vervolg op de oproep van hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg om de zorg in wijken te verstevigen. Naast de wijkagent komt er nu dus ook een wijk-GGD’er, die gebiedsgericht en preventief werkt vanuit de zorg.

 

De politie en de GGD hebben samen de ambitie om te voorkomen dat verwarde mensen de benodigde zorg ontberen, daardoor verder afglijden en overlast geven. De huidige aanpak is onvoldoende om voor deze mensen een oplossing te vinden. Dat blijkt ook uit het al jaren stijgende aantal meldingen dat politie en GGD te verwerken krijgt. De verwachting is dat de wetswijziging Wet Verplichte Zorg (2016) tot meer meldingen van verwarde mensen in de wijk leidt, omdat veel meer patiënten ambulant behandeld gaan worden. Hierdoor kan de druk op de leefbaarheid in de wijk verder toenemen.

 

Eerder in beeld

De politie heeft een belangrijke bron van informatie: de wijkagent. De ogen en oren van de wijkagent worden tot nu toe onvoldoende benut door de zorg. De politie en GGD gaan daarom veel samenwerken om verwarde burgers eerder, beter en preventief te helpen.

 

De GGD gaat dankzij de wijk-GGD’er veel sterker in de wijk opereren dan nu het geval is. Daarmee krijgt zij burgers in moeilijkheden zelf eerder in beeld. Deze wijk-GGD’er zorgt voor beoordeling en doorgeleiding naar de juiste gemeentelijke programma’s. Dit in nauwe samenwerking met huisartsen, 2e lijns GGZ zorgverleners, LVB (licht verstandelijk beperkt) zorg en verslavingszorg. De GGD en politie leggen daarbij verbinding met de nieuwe wijkteams die sinds 1 januari 2015 van start zijn gegaan en die ook in de toekomst moeten voorkomen dat verwarde burgers tussen wal-en-schip vallen en niet die zorg en ondersteuning krijgen die ze nodig hebben.

 

Paul Van der Velpen (algemeen directeur GGD Amsterdam): “Heel veel verwarde mensen zijn geen (acute) psychiatrische patiënten. De GGD werkt preventief samen met de wijkagent om de juiste zorg in de wijk in te zetten en daarmee de druk op de keten voor (dure) acute GGZ zorg te beperken.”

 

Minder crisissituaties

Door verwarde mensen eerder in beeld te hebben en actief te begeleiden naar de behandelpartners en het netwerk in gebieden te benutten, verwachten politie en GGD dat meer mensen op tijd de benodigde zorg zullen krijgen en minder crisissituaties ontstaan. Deze aanpak helpt bovendien criminalisering van verwarde burgers te voorkomen, de zorg laagdrempelig te houden en de wijk leefbaarder te maken. De intensievere samenwerking zal de informatievoorziening rond verwarde personen sterk verbeteren, uiteraard met inachtneming van de daarvoor geldende privacyregels.

 

Hierdoor houdt zowel de stad als politie scherp zicht op de ontwikkelingen in de wijk rond verwarde burgers. Ten slotte kan de wijkagent meer tijd besteden aan diens primaire taken.

Pieter-Jaap Aalbersberg (hoofdcommissaris politie Amsterdam): “Nieuwe wetgeving, een verbeterd werkproces en goede lokale afspraken met gemeenten en zorginstellingen zijn van groot belang. De rol van de overheid is essentieel om de nodige regie te voeren en partners bijeen te brengen. Als dit goed wordt opgepakt, heeft de politie meer capaciteit voor andere meldingen en komt de patiënt direct terecht op de juiste plek.”

 

De nieuwe aanpak start half april met de pilots in de genoemde wijken. Daarbij wordt ook gekeken naar de ontwikkeling van één breed centraal zorgmeldpunt.

 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.