Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) zo 24 januari 2016, 16:10

Voortvluchtige bestuurder beschoten auto aangehouden

Laatst bijgewerkt: zondag 22 aug 2021 om 13:15 uur

AMSTERDAM – De bestuurder van het voertuig dat de politie donderdag beschoot, is gisteravond in Amsterdam-West aangehouden. Het betreft de 18 jarige Luciano D. uit Amsterdam. Hij is een bekende van de politie en als vuurwapengevaarlijk aangemerkt.

Ondanks gerichte politieschoten tijdens een straatsurveillance van de politie in Osdorp afgelopen donderdag, wist Luciano D. zijn aanhouding te voorkomen. Hij is daarbij wel door een politiekogel geraakt. Sindsdien hield de jonge Amsterdammer zich schuil. In nauwe samenwerking met de politie Amsterdam heeft een gespecialiseerd politieteam, FASTNL, hem getraceerd. Toen D. zijn schuilplaats in Amsterdam-West verliet, heeft een arrestatieteam hem na een onopvallende achtervolging aangehouden.

Jeugd-TBS
De tiener verbleef in een justitiële jeugdinrichting in Lelystad in het kader van een jeugd-TBS. De kinderrechter heeft D. tot deze zogenoemde PIJ-maatregel op 15 februari 2015 veroordeeld vanwege een bedreiging en een poging tot een gewapende overval. De man staat op de lijst van de Top 600 van Amsterdam. Hierop staan de plegers van High Impact crime, zoals straatroof en overvallen, waarvoor in Amsterdam een speciale aanpak is georganiseerd. Tijdens een begeleid verlof naar een begrafenis in Amsterdam op 31 december 2015 heeft D. zich aan zijn begeleiding onttrokken. Sindsdien was de Amsterdammer voortvluchtig en werd hij gezocht.

Opsporingsonderzoek
Het speciale politieteam ‘Fugitive Active Search team’ (FASTNL) is op 4 januari 2016 gestart met een opsporingsonderzoek naar D. Daarin zijn onder meer zijn sociale contacten in beeld gebracht en benaderd. Omdat er donderdag in Osdorp door de politie Amsterdam geschoten is, loopt er een Rijksrecherche-onderzoek.

FASTNL
FASTNL is op 1 januari 2015 in het leven geroepen. Sinds de oprichting beschikt de Nationale Politie over een team van 35 speciaal getrainde politiemensen dat zich richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden onvindbare personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten. Maar ook ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd.

Daarnaast vervult het team een rol in het opsporen en aanhouden van buitenlandse voortvluchtigen die in Nederland een veilige schuilplaats denken vinden. De opsporing vindt wereldwijd plaats.

De eenheid dankt haar naam aan haar Europese partners die samen het European Network of Fugitive Active Search Teams (ENFAST) vormen. Binnen ENFAST kan kennis en informatie heel snel met collega-specialisten in het buitenland gedeeld worden.

112 Amsterdam

Meer artikelen over de inzet van hulpdiensten bij een misdaad in Amsterdam lees je in onze categorie 112 Nieuws Amsterdam. Alle 112 alarmeringen uit Amsterdam kan je live volgen via 112 meldingen Amsterdam.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.