Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) do 04 augustus 2016, 15:15

Politie zet tijdens EuroPride telefoons in met track en trace

Laatst bijgewerkt: zondag 13:18 uur

AMSTERDAM – In de strijd tegen zakkenrollerij zet de politie tijdens de EuroPride telefoons in die zijn uitgerust met track en trace. Een zakkenroller die een telefoon steelt is op deze manier eenvoudig op te sporen.

Tijdens de EuroPride worden politiemensen in uniform en in burgerkleding ingezet om mogelijke zakkenrollers op te sporen. Op welke manier de track en trace telefoons (TTT’s) worden ingezet wordt niet gedeeld om zakkenrollers niet wijzer te maken dan ze zijn. Het is zinloos om de telefoons te proberen uit te zetten, want de track en trace informatie blijft beschikbaar. De politie hoopt met de inzet van deze telefoons een waarschuwend signaal af te geven in de richting van zakkenrollers.

In het eerste weekend van de EuroPride hield de politie al drie mannen aan die zich over TTT’s ‘ontfermden’.

 

Laat je niet rollen
Veel bezoekers van de EuroPride hebben – vaak dure – smartphones en zij kunnen daarmee een gewild doelwit zijn voor zakkenrollers. De politie en gemeente willen bezoekers alert maken en voorkomen dat zij slachtoffer worden. Met een aantal simpele maatregelen kun je de kans van diefstal van je telefoon verkleinen. Stop je telefoon bijvoorbeeld niet los in je achterzak of leg deze niet op een tafeltje op een terras. Dat doe je met een biljet van 500 euro immers ook niet! Een telefoon is zelfs meer waard en geeft een hoop ellende als iemand deze steelt. Houd tas en rugzak voor je, waardoor je er meer controle over hebt.

 

Imei-nummer en inloggegevens paraat?
Weet jij je Imei-nummer en heb je je inloggegevens van je telefoon paraat? Die zijn handig als je onverhoopt toch je telefoon bent kwijtgeraakt. Het Imei-nummer is in feite het nummer van je toestel en is uniek. Je kunt het eenvoudig opzoeken door in je telefoon *#06# in te toetsen. Bewaar dit nummer en de inloggegevens van jouw toestel ergens anders dan in je telefoon. De politie kan dan mogelijk het gestolen toestel snel achterhalen als je een volg-app zoals ‘Find my phone’ hebt geïnstalleerd. Er zit tijdens de EuroPride speciaal een team klaar om telefoons op te sporen, maar dat heeft dan wel deze gegevens nodig om dat succesvol af te kunnen ronden*.

 

Telefoon gerold? Meld het direct!
Ben je net gerold van je telefoon? Meld dit dan met je inloggegevens* zo snel mogelijk via 112 of bij een agent op straat. Het speciale team kan dan direct aan de slag om je telefoon en daarmee de dader(s) te traceren. Maak daarna een afspraak via 0900-8844 om aangifte te doen.

 

Hoe voorkom ik dat ik word gerold?

  • Draag je tas met de schouderriem om je schouder en hals, zodat de tas voor je hangt en niet achteloos naast of achter je.
  • Wees je bewust dat er mensen zijn die het op je telefoon, portemonnee en/of tas hebben voorzien.
  • Laat je niet afleiden
  • Stop geld en waardevolle voorwerpen altijd zorgvuldig weg.
  • Vermijd het gebruik van een grote, opvallende portemonnee.
  • Neem niet meer geld mee dan nodig.
  • Stop je portemonnee en telefoon niet voor het grijpen in een tas of jaszak.
  • Draag je tas met de klep/sluiting naar je lichaam toegekeerd.
  • Als iemand op je kleding knoeit, bijvoorbeeld mayonaise of de as van een sigaret, maak dit dan zelf schoon en wijs hulp van een vreemde resoluut af.
  • Houd je omgeving in de gaten als je staat te bellen of internetten.

 

*De politie maakt alleen gebruik van de inloggegevens om het toestel te traceren, daarna worden ze gewist, want de politie heeft verder geen belang bij het gebruik hiervan.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.