Welke verschillen tussen banden voor een bestelwagen en een auto?
Laatst bijgewerkt: zaterdag 12:19 uur
Op het eerste zicht lijken de banden die op een bestelwagen gemonteerd staan sterk op de banden die je onder een gewone auto kunt vinden. Toch wordt ten zeerste afgeraden banden bestemd voor een gewone auto onder een bestelwagen te monteren. Dat komt omdat ze wel degelijk verschillend zijn? Hoe verschillend, dat lees je hieronder.
Autobanden zijn steeds in ontwikkeling
Door de snel veranderende tendensen op de automarkt, zowel wat betreft technologie als wat betreft de types auto’s waar consumenten voor kiezen, zijn de fabrikanten van autobanden verplicht constant te evolueren. Eén van de meest recente evoluties is bijvoorbeeld de runflat, een band die ook nadat hij lek gereden is nog veilig een bepaalde afstand kan overbruggen (aan beperkte snelheid) zodat de bestuurder steeds naar huis of naar een garage kan rijden. Diezelfde runflat bestaat voorlopig nog niet voor bestelwagens.
Toch beginnen sommige autobanden steeds meer op de banden voor bestelwagens te lijken. Dat is een gevolg van het feit dat bepaalde categorieën populairder wordende auto’s, zoals SUV’s en 4×4’s, ook veel gewicht moeten kunnen dragen.
Banden voor bestelwagens: gegarandeerde betrouwbaarheid
De technologische vernieuwingen voor autobanden worden pas na geruime tijd ook toegepast op banden voor bestelwagens. Dat komt omdat bandenfabrikanten eerst uitgebreide testen moeten organiseren waarbij de banden getest worden op hun betrouwbaarheid bij een gewicht tot maximaal 3.5 ton. Dat is gemiddeld meer dan een verdubbeling tegenover het gewicht van een auto, begrijpelijk dus dat deze testen ook strenger zijn.
Eens een band alle testen succesvol heeft doorstaan wordt hij ‘gehomologeerd’, dat wil zeggen goedgekeurd voor gebruik onder een bestelwagen. De banden zullen de testen enkel doorstaan als ze met behulp van verschillende technieken zowel aan de binnen- als de buitenzijde versterkt werden. De meeste banden voor bestelwagens worden ook aan de zijkant beter beschermd, om ze zo tegen onzachte aanrakingen met het voetpad te beschermen bij het uitvoeren van leveringen.
Omdat autobanden deze extra bescherming niet hebben kunnen ze niet gebruikt worden voor bestelwagens. Het risico op een klapband ten gevolge van de hogere bandendruk (bestelwagens zijn zwaarder geladen) is immers reëel.
Voor bestelwagen bestaan er overigens, net zoals voor auto’s, winterbanden en zomerbanden.
Voor een bestelwagen (of camper) heb je echter automatisch toch minder keuze qua banden dan voor auto’s. Fabrikanten investeren minder in het ontwikkelen van nieuwe soorten banden voor bestelwagens omdat deze nu eenmaal veel minder talrijk zijn. Toch ontwikkelen steeds meer fabrikanten de technologieën die ze op autobanden toepassen ook verder uit voor banden van bestelwagens. Zo presteren ook de banden onder bestelwagens steeds beter wat betreft veiligheid en ecologie.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties