Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) vr 02 december 2016, 17:17

Gestolen ‘Julia Domna’ terug naar Italië

Laatst bijgewerkt: zondag 13:20 uur

AMSTERDAM – Vandaag is in het hoofdbureau van politie in Amsterdam het gestolen beeldje ‘Julia Domna’, overhandigd aan de Italiaanse Caribinieri, een rechercheafdeling die kunst en cultuurschatten opspoort.

Een man en een vrouw probeerden onlangs een kunstobject te verkopen aan een veilinghuis in Noord Holland. Het veilinghuis vertrouwde het niet en deed navraag naar het kunstvoorwerp. Het bleek te gaan om een afbeelding van natuursteen van “Julia Domna”, een kunststuk uit de periode rond 200 jaar na Christus. Julia Domna was keizerin van het Romeinse rijk en leefde van 170 tot 217 na Christus.

 

Beeldje niet in Italiaans museum
Een advocaat van het veilinghuis, die het niet vertrouwde, informeerde de Italiaanse Carabinieri afdeling Tutela Patrimonio Culturale, een afzonderlijke rechercheafdeling die kunst en cultuurschatten opspoort. Uit onderzoek bleek dat het beeld van Julia Domna in een museum zou moeten liggen. Hierop werd de Amsterdamse politie ingeschakeld en is er aangifte gedaan door de Italiaanse autoriteiten.

 

Aanhouding na afspraak veilinghuis
Het veilinghuis liet vervolgens, in nauw overleg met de Amsterdamse recherche en het Openbaar Ministerie, een afspraak met de verdachten doorgaan. Na afloop van dit gesprek zijn de man en de vrouw door de recherche aangehouden op verdenking van diefstal en heling. Tegen de twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Zij zijn na onderzoek en verhoor heengezonden. Het betreft een man en een vrouw uit Nederland. Zij zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

 

Carabinieri neemt beeldje mee terug naar Italië
Het beeld van Julia Domna is op vrijdag 2 december officieel teruggegeven aan de Italiaanse autoriteiten. Majoor Massimo Meresca, Commander of Archeological Section Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale, nam het beeldje in ontvangst en brengt het terug naar Italië. Daar zal het in afwachting van de beslissing van de rechter worden bewaard. De carabinieri is een onderzoek gestart hoe het kunstobject heeft kunnen verdwijnen uit het museum. De waarde is volgens Italiaanse kunstkenners niet in euro’s uit te drukken. Het beeldje maakt onderdeel uit van een serie van soortgelijke Romeinse koppen uit de periode van twee eeuwen na Christus en heeft een hoge archeologische maar ook culturele waarde.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.