Logo 112Amsterdam

Redactie 112 0 reactie(s) wo 22 april 2015, 14:59

Wees alert op zakkenrollers tijdens Koningsdag

Laatst bijgewerkt: zondag 13:23 uur

AMSTERDAM – Agenten van het zakkenrollersteam bezochten de afgelopen dagen actief zakkenrollers op diverse adressen en locaties. Zij zijn gewaarschuwd en ze weten dat er op hen geloerd wordt.

 

Donderdag 27 april zijn tijdens Koningsdag in Amsterdam traditiegetrouw veel mensen op de been. Vorig jaar werden tijdens Koningsdag 189 mensen slachtoffer van zakkenrollerij. Dat was in 2013 nog meer dan 800 keer het geval. Deze daling is grotendeels te danken aan de inzet van het zakkenrollersteam maar ook door het feestende publiek bewuster te maken.

 

Samen tegen zakkenrollerij
De politie is voor- en tijdens Koningsdag extra alert op zakkenrollers, maar vraagt bezoekers om zelf ook maatregelen te nemen om te voorkomen dat zij gerold of bestolen worden.

 

Huisbezoeken verdachte adressen
Op dinsdag 18 en woensdag 19 april hield de politie samen met ambtenaren van de Dienst Wonen van de gemeente Amsterdam, preventieve acties. Zij bezochten een tiental huisadressen waarvan het vermoeden bestond dat daar mogelijk zakkenrollers zouden verblijven. Aan de bewoners die aanwezig waren gaven zij een waarschuwend signaal af.

 

De Dienst Wonen controleerde onder meer de woon- en verhuurconstructies, of een woning illegaal is omgebouwd in kamertjes en of dat woningen illegaal aan de markt worden onttrokken. Verder kan de vastgelegde informatie van belang zijn in lopende dan wel toekomstige straf- en bestuursrechtelijke trajecten.

 

Waardevolle informatie
Bij de huisbezoeken trof de politie mannen en vrouwen uit voornamelijk Oost Europese landen aan. In bijna alle gevallen bleken de gecontroleerde personen bekend te zijn in de politiesystemen, onder andere voor zakkenrollerij en diefstal in vereniging. Agenten hielden een man aan omdat hij nog een boete moest betalen. Twee andere personen bleken nog vonnissen open te hebben staan. Vooral de samenstelling van de personen en met wie ze om gaan is voor de recherche en de Dienst Wonen waardevolle informatie.

 

Integrale aanpak zakkenrollerij
In de strijd tegen zakkenrollerij wordt intensief samengewerkt met onder meer de gemeente. Om bezoekers ervan bewust te maken dat zij met waardevolle spullen rondlopen en daarmee een gewild doelwit kunnen zijn voor zakkenrollers, vragen gemeente en politie aandacht voor de campagne ‘Snel gezien, snel gejat’. Op allerlei plekken in de stad en op sociale media wordt aandacht gevraagd voor de campagne. Naast een preventiecampagne spannen politiemensen zich tijdens Koningsdag in om zakkenrollers te ontmoedigen en aan te houden.

 

Wat bezoekers zelf kunnen doen
– Stop uw telefoon niet in uw kontzak.

– Leg uw telefoon niet voor het grijpen in een tas.

– Draag uw tas met daarin uw telefoon altijd met de sluiting naar uw lichaam toegekeerd.

– Wees u ervan bewust dat mensen het op uw telefoon hebben voorzien.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.