Redactie 112 0 reactie(s) di 25 juli 2017, 18:08

Pas op voor deze oplichters!!

Laatst bijgewerkt: zondag 13:25 uur

AMSTERDAM – De politie noemt ze ‘Ierse Travellers’. Een mevrouw, woonachtig in de omgeving van het Valeriusplein in Amsterdam Zuid, werd kortgeleden slachtoffer.

 

Onverwacht werd er gebeld en stond er een sympathieke, Engels sprekende, jongeman voor de deur. Hij was samen met zijn collega aan het werk op het bouwterrein op het Valeriusplein, iets verderop. Hij wees daarbij ook nog op ‘zijn bus’ met de naam van een aannemersbedrijf op de zijkant. Ze hadden tijd over omdat ze moesten wachten op onderdelen en niet alleen dat, ze hadden ook verf over van hun aangenomen klus en nu zag hij dat de voorgevel van de woning van deze mevrouw nodig aan een schilderbeurt toe was.

 

Omdat ze toch tijd en ook nog verf over hadden, konden ze dat zeer voordelig doen voor deze mevrouw. Het zou slechts Euro 1700,- kosten en ze konden dezelfde dag nog beginnen.
Het huis moest inderdaad nog geschilderd worden en het bedrag leek deze mevrouw interessant laag en dus ging ze akkoord. Ze moest dan overigens wel Euro 2500,- aanbetalen, Euro 800,- was ‘borg’ voor de steigerbouwer en dat geld zou ze meteen terug krijgen na afronding van het werk. Ze zouden ongeveer 3-4 dagen bezig zijn.

 

Ondertussen was ook de collega van de jongeman (die ook Engels sprak) aangekomen en mevrouw ging akkoord en even later kwam er een vrachtauto met steigerdelen aangereden dat stopte voor de woning. Er werd aangedrongen op de betaling omdat de steigerbouwer tenslotte zijn ‘borg’ moest hebben. Er werd dus Euro 2500,- contant betaald en de heren gingen aan het werk. Dat wil zeggen, ze hadden eigenlijk wel trek in koffie, en aangezien ze zeer beleefd, aardig, netjes en welbespraakt waren, waarom niet.

 

Toen mevrouw terug kwam met de koffie uit de keuken, was de vrachtauto met steigerdelen verdwenen, en ook de twee mannen die ze zojuist nog gesproken had. De bus waarnaar de jongeman gewezen had, hoorde bij een andere aannemer die niets met de mannen te maken had. Mevrouw had wel een signalement maar geen identiteitsbewijs gezien. Ze had wel een keurig visitekaartje van de jongeman gekregen maar……. dat was uiteraard niet van hem.

 

Euro 2500,- en een illusie armer, meldde mevrouw zich bij ons aan het politiebureau om aangifte te doen. De ervaring leert dat dit soort oplichters niet lang op een plaats blijven. Ze reizen letterlijk door het land en zonder concrete aanwijzingen zoals kentekens of identiteit van deze mannen, zijn ze voor ons niet of nauwelijks op te sporen.

 

Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat deze mevrouw dit niet had moeten doen. Maar de heren zijn zeer handig en overtuigend. Advies van de politie, koop nooit, letterlijk nooit iets aan de deur! En vertrouwt u het niet, bel 112.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.