Redactie 112 0 reactie(s) vr 22 juni 2018, 16:55

Xtc-pillen en geld aangetroffen bij controle spookbewoning Amsterdam Nieuw-West

AMSTERDAM – De politie heeft donderdag 21 juni 2018 bij een spookburgeractie aan de Jan van Zutphenstraat in Amsterdam Nieuw-West een 55-jarige man aangehouden. In de woning waarin hij verbleef, werd een aanzienlijke hoeveelheid Xtc-pillen en contant geld aangetroffen. In de garagebox troffen agenten nog een tasje met zo’n vijftien eivormige drugscapsules en een nep-vuurwapen aan.

 

De Amsterdamse politie voert regelmatig met de gemeente Amsterdam controles uit om spookbewoning tegen te gaan. De actie vond plaats in het kader van het RIEC (Regionale Informatie en Expertise Centrum). In het RIEC werken diverse overheidspartners samen om een vuist te maken tegen georganiseerde en ondermijnende criminaliteit. Tijdens de actie hebben handhavers wonen van de gemeente Amsterdam woningen gecontroleerd op woonfraude. Ook heeft de politie onderzoek gedaan en zijn aanwezige personen gecontroleerd.

 

Zenuwachtig gedrag
Tijdens de controle kwamen de agenten in contact met een man die door zenuwachtig en ontwijkend gedrag dusdanig opviel dat uiteindelijk in overleg met de officier van justitie en de rechter-commissaris besloten een doorzoeking te verrichten in de woning waar hij verbleef. Tijdens de doorzoeking werden onder anderen vuilniszakken met Xtc-pillen en grote sommen geld aangetroffen. De ongeveer 65.000 Xtc-pillen hebben een geschatte straatwaarde van 300.000 euro. De pillen zijn inbeslaggenomen. De verdachte werd ingesloten voor verhoor en de recherche gaat verder met het onderzoek.

 

Gemeentelijke Basisadministratie (GBA)
De handhavers van de gemeentelijke dienst Wonen hebben 32 adressen bezocht. Bij twee woningen was de inschrijving in de gemeentelijke Basisadministratie (GBA) verkeerd. Bij vijf woningen was sprake van woningdelen zonder vergunning en één woning stond leeg. De meeste buurtbewoners reageerden positief op de aanwezigheid van controleurs.

 

Spookbewoning
In de strijd tegen ondermijning stuiten de politie en gemeente regelmatig op het fenomeen spookbewoning. Daarbij schrijven personen zich niet in bij het bevolkingsregister of gebruiken zij valse papieren om uit beeld te blijven van de overheid. Ze misbruiken de panden vaak voor criminele doeleinden en slaan er bijvoorbeeld grote partijen contant geld, vuurwapens of drugs in op. Ziet of hoort u signalen van spookbewoning; laat het weten aan uw wijkagent. U kunt altijd bellen met 0900-8844 of anoniem uw informatie doorgeven via 0800-7000.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons