Logo 112Amsterdam

Redactie algemeen 0 reactie(s) di 18 september 2018, 19:42

Het belang van een Bhv cursus

Laatst bijgewerkt: zaterdag 12:29 uur

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en hoe goed je alle risico’s ook inschat, je kan niet alles onder controle hebben. Een onwel geworden medewerker, of zelfs een brand in een bedrijfsgebouw vraagt om gepaste actie. Deze actie kan gelukkig door de medewerkers binnen de onderneming ondernomen worden. Wel moet er hier een BHV cursus voor gevolgd worden.

 

Wat heb je aan een BHV cursus?

Een BHV cursus zorgt ervoor dat medewerkers van een bedrijf precies weten hoe zij moeten handelen in geval van nood. Zo worden zij opgeleid in de basis van het verlenen van eerste hulp, maar ook in het blussen van een brand, of het begeleiden van overige medewerkers naar de juiste vluchtroutes. Om deze stappen met een koel hoofd te ondernemen, is er wel degelijke training nodig. Daarnaast moeten er altijd BHV gediplomeerde medewerkers aanwezig zijn. Want wat gebeurt er wanneer je BHV’er op vakantie is, of zich toevallig ziek meldt, en er die dag iets gebeurt? Het is dan ook belangrijk dat meerdere medewerkers een bhv cursus volgen. Zo zorg je er namelijk voor dat er altijd een gediplomeerd BHV’er in de onderneming aanwezig is.

 

De taken van een BHV’er

Elke werkgever is dan ook verplicht om meerdere BHV gediplomeerde medewerkers in dienst te hebben. Er moeten iedere dag meerdere BHV’ers aanwezig zijn, om eerste hulp te verlenen in het geval van een incident. BHV’ers worden dan ook opgeleid om eerste hulp te kunnen verlenen bij ongevallen, brand te beperken en bestrijden en het alarmeren en evacueren tijdens mogelijke noodsituaties. De BHV’er is hierdoor dus ook het aanspreekpunt wanneer er een incident plaatsvindt. Natuurlijk kan de BHV’er altijd terugvallen op het noodplan van de onderneming. In dit plan zijn belangrijke zaken opgenomen zoals bijvoorbeeld de vluchtroutes, de evacuatieplannen en een duidelijke plattegrond van de onderneming. 

 

BHV verplichting voor verschillende ondernemingen

Iedere onderneming met meerdere medewerkers (hier vallen ook oproepkrachten onder), is verplicht om enkele BHV’ers dagelijks aanwezig te hebben. De enige ondernemingsvorm die geen BHV verplichting kent is de eenmanszaak. Maar dit geldt enkel wanneer er daadwerkelijk als zelfstandig persoon gewerkt wordt – zonder overige medewerkers. Voldoet een onderneming niet aan de BHV verplichting, dan kan hier een fikse boete op volgen. Wanneer de inspectie SZW concludeert dat er niet aan de verplichting voldaan wordt, kan de boete oplopen tot wel duizenden euro’s. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat iedere onderneming in Nederland aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. 

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.