Logo 112Amsterdam

Redactie algemeen 0 reactie(s) wo 21 juli 2021, 16:02

Betaald parkeren breidt zich verder uit over Amsterdam

Laatst bijgewerkt: zaterdag 21 aug 2021 om 12:40 uur

Het betaald parkeren breidt zich verder uit over de stad Amsterdam. Ook in de wijk Geuzenveld, een deel van Slotermeer en Eendracht moet er naar alle waarschijnlijkheid binnen afzienbare tijd betaald gaan worden voor parkeren. Het Amsterdamse college wil dit omdat het druk is in deze wijken, er veel fout geparkeerd wordt en onveilige situaties ontstaan. Daarnaast zorgt een aantal geplande nieuwbouwprojecten voor een hogere parkeerdruk. Bewoners en ondernemers zijn al geraadpleegd en hebben zienswijzen kunnen indienen. De bal ligt nu bij het college.

 

Kosten

In de toegevoegde gebieden in Geuzenveld, Slotermeer en Eendracht moet als het aan het college ligt vanaf het invoeren van het betaald parkeren van maandag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 18.00 uur betaald worden. Er gaat een tarief gelden van €1,40 per uur. Het tarief voor een bewonersvergunning om te mogen parkeren is €15,91 per half jaar, hetzelfde tarief als in Amsterdam-Noord al toegepast wordt. Parkeervergunningen gelden in het hele toegevoegde gebied. Per huishouden worden maximaal twee bewonersvergunningen uitgegeven. Bedrijven kunnen per vijf werknemers één bedrijfsvergunning krijgen. Bewoners kunnen ook voor bezoekers een vergunning aanvragen. Hiermee kan bezoek gratis parkeren in het vergunningsgebied gedurende maximaal 120 uur per drie maanden.

 

Invoering en communicatie

Omdat de gemeenteraad nog akkoord moet geven en er daarna nog parkeerautomaten en bebording moeten worden geplaatst, kan het betaald parkeren in de toegevoegde gebieden niet meteen ingevoerd worden. De verwachting is dat het betaald parkeren hier op z’n vroegst vanaf halverwege januari volgend jaar van kracht gaat zijn. Voor die tijd worden bewoners en ondernemers in het gebied geïnformeerd over de aanvraag van een parkeervergunning en de bezoekersvergunning.

 

Parkeergarages voor andere bezoekers

Bezoekers van de stad die niet specifiek voor een huishouden of een bedrijf komen, kunnen zich wellicht beter richten op een van de vele parkeergarages in de stad. Wat dat betreft is er een ruime infrastructuur voor bezoekers om te kunnen parkeren in Amsterdam. Voor parkeergarages in de buurt van Geuzenveld, Slotermeer en Eendracht kunnen zij gebruikmaken van parkeergelegenheid zoals de Qpark Bos en Lommer of Qpark Osdorpplein. De loopafstanden vanaf daar zijn beperkt, maar er kan natuurlijk ook gebruikgemaakt worden van het ruime aanbod aan openbaar vervoer om op de gewenste bestemming te geraken.

 

Net als in sommige andere steden in Nederland, verschuift de aandacht in Amsterdam van de automobilist naar de fietser. Autogebruik wordt steeds meer ontmoedigd ten faveure van ruimte voor de fietser. Het verder uitbreiden van betaald parkeren over de stad ligt daarom ook in de lijn der verwachting.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.