Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) vr 15 april 2022, 2:04

Stijgende populariteit nieuwbouw in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM – Amsterdam-Noord is een gebied met unieke identiteit, welke jarenlang heeft gediend als industriegebied. Als ondergeschoven kindje van de stad was nieuwbouw in Amsterdam-Noord geen liefde op het eerste gezicht. Toch is de populariteit van dit gebied door de grote verstedelijking enorm gestegen. Van ondergeschoven kindje naar hippe hotspot: dat is nieuwbouw in Amsterdam-Noord.

Ontwikkeling van Amsterdam-Noord met nieuwbouw
De grote, deels braakliggende, industrieterreinen in het Noorden van Amsterdam hebben de laatste jaren plaatsgemaakt voor nieuwbouw. Amsterdam-Noord is hierdoor veranderd van oud haven- en industriegebied naar hippe hotspot om te wonen en te werken. 

In 2019 zijn al bijna 3.000 woningen gebouwd en in 2020 was bijna de helft van nieuwe Amsterdamse woningen onderdeel van nieuwbouw Amsterdam-Noord. Hiermee ondergaat het gebied een enorme ontwikkeling met nieuwe gemengde wijken met woningen, kantoren en voorzieningen. 

De aantrekking van nieuwbouw tot Noord
De grote woningbouwopgave is in Amsterdam één van de grootsten. De stad is vol. De braakliggende industrie en laagbouw in het Noorden van de stad maken hiermee plaats voor hoogbouw. Echter wordt er hard gewerkt aan zaken om het gebied zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan:

  • Goede verbindingen over het IJ van Noord naar Centrum
  • Veel ruimte voor voetganger en fietser
  • Oriëntatie op het water
  • Inzet op laag autogebruik

Hiermee leidt de gebiedsontwikkeling met nieuwbouw tot een nieuwe stad aan de noordkant van het IJ. De hoogbouw in combinatie met groen en nieuwe voorzieningen trekt veel jonge mensen naar dit deel van Amsterdam.

Wonen gericht op water en groen
Ondanks de dichtbevolkte stad is in Noord volop groen en water te vinden om uit te rusten. Doordat hier van oudsher een relatief lage bebouwingsdichtheid is, hebben zich oude dorpskernen met een duidelijk eigen identiteit gevormd.

Om iedereen een thuis te kunnen bieden wordt gewerkt aan nieuwe woningen voor zowel koop, huur als sociale huurwoningen. Door het oprukken van alle nieuwe ontwikkelingen wordt gevreesd voor het behoud van groen en de identiteit van het huidige Noord. Er wordt dan ook gewaakt op een aantal bedreigingen en kansen voor het gebied.

Groei tot het huidige Amsterdam-Noord
Na het verlaten van de meeste industrie is de populariteit van Noord het meest gestegen. Echter wordt door bijna verdubbeling van het aantal inwoners gevreesd voor de doorstroom en drukte op historische dijken en natuurgebieden.

Dit deel van Amsterdam staat toch bekend als wonen in de luwte met de directe nabijheid van groen en het stadscentrum. Deze waarden vormen dan ook de basis voor behoud en ontwikkeling van huidige en toekomstige nieuwbouw in Amsterdam-Noord.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons