Contract ondertekenen
Redactie partnerbijdrage 0 reactie(s) ma 19 september 2022, 22:15

Tips bij het afsluiten van een energiecontract

In de huidige tijd is het overstappen van energieleverancier natuurlijk een ander verhaal dan dat dit enkele jaren geleden was. Toch zien we dat er jaarlijks honderdduizenden mensen zijn die ervoor kiezen om over te stappen. Dit doen ze natuurlijk niet voor niets. Het stroom van de ene leverancier is natuurlijk anders dan van de andere. Uiteraard groene stroom daargelaten. Uit ieder stopcontact komt namelijk 230 volt, dus de reden om over te stappen is meestal berust op de maandelijks te betalen kosten. Omdat overstappen zeker loont, is het ook aan te raden om periodiek te kijken naar verschillende energieleverancier, zodat je misschien in de toekomst een overstap kunt maken. Om je hierin te ondersteunen, hebben we een aantal tips voor je.

Weet hoeveel je gebruikt

Om verschillende energieleveranciers met elkaar te kunnen vergelijken via de energievergelijker, is het handig te weten hoeveel jij per jaar gebruikt. Weet je dit niet, dan kun je dit natuurlijk eenvoudig zien aan de meterstanden, maar ook een gemiddelde is prima uit te rekenen. Via verschillende tools kun je namelijk een grove schatting maken van hoe je verbruik eruit ziet. Dit is gebaseerd op het type woning en het aantal mensen. Door je postcode en huisnummer in de voeren, weten ze ongeveer wat het gemiddelde is, waardoor het een stuk gemakkelijker vergelijken wordt en je ook een realistisch beeld krijgt van de eventuele kosten.

De energieprijzen

Bepaalde kosten staan vast. Hierbij moet je denken aan de energiebelasting en de btw. Dit zijn nu eenmaal door de overheid vastgestelde kosten, welke bij iedere leverancier gelijk zijn. Wel kun je natuurlijk besparen op andere soorten kosten. De uiteindelijke prijs die jij betaald voor je gas en licht is namelijk opgebouwd uit allerlei verschillende componenten, waaronder de leveringskosten.

Besparen op de leveringskosten

Zoals eerder genoemd, kun je niet besparen op de vastgestelde kosten. Wel is het mogelijk om je als leverancier te onderscheiden door de leveringskosten lager aan te houden dan je concurrent. De leveringskosten bestaan namelijk voor een deel uit vaste kosten, maar ook voor een deel uit variabele kosten. Wat je dan vaak ziet, is dat ze de leverancier met relatief voordelige verbruikstarieven adverteert, maar dit vervolgens teniet doet met extra hoge kosten voor levering. Het is dus belangrijk om alle kosten goed tegen elkaar af te zetten, zodat je voor jezelf een goed oordeel kunt vellen over wat je uiteindelijk bij de één moet betalen en wat je betaalt bij de ander. Het maakt natuurlijk niet uit hoe deze kosten per leverancier zijn verdeeld, als het onderaan de streep maar voordeliger is, dan waar je nu zit.

Ga in gesprek met je huidige leverancier

Overstappen loont, maar ook kan het verstandig zijn om gewoon eens de telefoon te pakken en contact op te nemen met je huidige aanbieder. Zo kun je ze op de man afvragen wat het ze waard is om je als klant te behouden. Kunnen ze niets voor je doen, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en kun je overstappen naar een andere energieaanbieder die voordeliger is en waar je misschien zelfs ook nog wel een welkomstbonus mag verwachten. Worden de kosten nu zo hoog, dan kun je er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om de houtkachel aan te doen, zo bespaar je vooral in de wintermaanden al snel enkele tientallen tot zelfs wel honderden euro´s.

Deel dit artikel

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

0
Wat vind jij? Laat een reactie achter!x