Logo 112Amsterdam

Redactie landelijk 0 reactie(s) za 13 augustus 2022, 19:42

Tips voor verkoeling in de auto

Laatst bijgewerkt: zondag 14 aug 2022 om 01:15 uur

Heerlijk, zomerse temperaturen! Aan het strand of op het terras is het heel prettig, die hogere temperaturen, maar in de auto is het soms flink afzien. Bovendien kan de hitte voor onveilige situaties in het verkeer zorgen. Met deze hittetips houd je onderweg – letterlijk – je hoofd koel.

Gebruik van de airco

Als je een hele hete auto instapt, dan wil je niet wachten totdat de airco zijn werk doet. De temperatuur in de auto kan oplopen tot wel 60 graden. Zorg dat je eerste de ramen openzet om de hete lucht uit de auto te laten ontsnappen en er iets koelere lucht voor in de plaats te laten komen. Bij een korte rit adviseren we de airco niet te gebruiken, maar enkel met open ramen te rijden. Het beste kan je de ramen schuin tegenover elkaar openzetten, dus bijvoorbeeld linksvoor en rechtsachter.

Zet de airconditioning niet kouder dan 6 ºC onder de buitentemperatuur om klachten als verkoudheid, hoofd- en keelpijn te voorkomen. Een te groot temperatuurverschil is ongezond voor je.

Auto zonder airco

Sluit een ventilator aan op je aanstekerplug. Misschien niet de meest effectieve oplossing, maar bij een gebrek aan rijwind in de file doe je alles voor wat verkoeling. De ventilators koop je al voor een tientje en kun je bevestigen aan je achteruitkijkspiegel of met een zuignap aan de voorruit.

Zonwerende folie

De voor- en achterruit van een auto werken als een vergrootglas. Wanneer de auto geparkeerd is, wordt de zonkracht versterkt en de hitte in de auto is niet om uit te houden. Zonwerende folie houdt een groot deel van de warmte uit de auto. Er zijn speciale zonneschermen te koop voor de autoruiten.

Heb je kinderen of zitten er vaak andere mensen achterin de auto, dan is een zonwerend schermpje op het zijraam wel heel prettig. Deze zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar en ze zijn eenvoudig te bevestigen en te verwijderen. Voor kinderen bestaan er varianten met populaire cartoonfiguren.

Pech onderweg

Leg een paraplu in je kofferbak. Wanneer je pech krijgt, moet je de auto uit en met een paraplu sta je dan niet onbeschermd in de brandende zon. Laat je passagiers (dus ook eventuele huisdieren) nooit achter in een afgesloten auto.

Hoe hou jij je huis koel deze zomer?

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Amsterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Amsterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.